Ossi 2 -hanke edistämässä maahanmuuttajien työllistymistä Päijät-Hämeessä 1/2018-1/2020

Ossi 2 – Osaajat töihin -hanke toteutettiin Lahden Ammattikorkeakoulun (nyt LAB-ammattikorkeakoulu) ja Koulutuskeskus Salpauksen yhteishankkeena 1/2018 – 1/2020. Se oli jatkoa Ossi – Osaaminen esiin hankkeelle (8/2015-1/2018). Ossi-hankeperhe on edistänyt maahanmuuttajien työllistymistä ja työllistämistä Päijät-Hämeessä. Ossista on muodostunut alueellamme paljon enemmän kuin vain hanke – se on brändi, joka tunnetaan ja joka saa hymyn huulille ja herättää luottamusta. Hankkeen toteuttajat ovat vahvistaneet verkostoa, joka vuorovaikuttaa ja vie yhteistä asiaa eteenpäin. Yhteisö koostuu yrityksistä, oppilaitoksista ja alueen muista organisaatioista sekä maahanmuuttajien työllistämisen edistämisestä kiinnostuneista tahoista.

Ossi 2 -hankkeessa tehtiin yhteistyötä 13 yrityksen ja neljän muun organisaation kanssa. Yritykset osallistuivat hankkeen suunnitteluun erityisesti rekrytointia tukevan työpaketin osalta. Esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän esimiesten perehdytysmateriaali organisaation intrassa on tuotettu yhteistyössä Ossin kanssa. Vastaavanlainen yleinen perehdytyksen tukipaketti on eri alojen mikro- ja pk-yrityksille. Ossissa luotiin koulutustuotteita ja ohjeita työpaikkaohjaajille ja työyhteisöille. Myös yrityksille on tarjolla muistilistoja, opas ja koulutuksia perehdytyksen tueksi.

Kuva 1. Perehdytysmateriaali PHHYKY:n Pätevä-intrassa (Kuva: Sari Lappalainen)

Ossi 2 -hankkeessa mallinnettiin ohjausosaamisen prosesseja niin työelämälle, opetus- ja ohjaustahoille kuin maahanmuuttajillekin. Kaikille kohderyhmille löytyy työkaluja osaamisen kehittämiseen, arjen apuvälineiksi ja tulevaisuuteen valmistautumista varten. Osaamisen tunnistamisen prosessi kuvattiin siten, että saatiin läpileikkaus kaikista vaiheista.

Kuva 2. Ossin mallit (Kuva: Mari Lampinen)
Kuva 3. Osaamisen tunnistamisen prosessi (Kuva: Sari Lappalainen)

Oppilaitoksille tuotettiin avoimia oppimisympäristöjä (Ossin pedapolut ja podcastit) kieli- ja kulttuuritietoiseen opetukseen ja ohjaukseen, oppaita, työelämän kielitaitoblogit hoito- ja liiketalouden aloille ja koonteja muille aloille. Hankkeessa koottiin työssäoppimisjaksolle soveltuvia muistilistoja, harjoituspaketteja ja prosessikuvauksia koulutuspiloteista. Opettajalle tuotettiin vankka työkalusetti selkiyttämään ja edistämään yritysyhteistyötä. Englanninkielisissä hoitajakoulutuksissa keskeyttämisten uhka on suuri. Keskeyttämisien ennaltaehkäisyyn Ossi-hankkeessa kuvattiin prosessit, joiden avulla kansainvälisiä hoitajia voidaan tukea siten, että keskeyttämisiä ei tulisi.

Hankkeessa tavoitettiin yhteensä 295 maahanmuuttajaa, maahanmuuttajien ohjaajaa tai opettajaa ja muita maahanmuuttajien parissa toimijoita. Hankkeen toimenpiteiden seurauksena työllistyi 16 henkilöä. Ossi -hankkeiden tulokset, tuotokset ja koonnit löytyvät https://osaamisenpaikka.fi/ -sivustolta, joka päivittyy jatkuvasti alueen muiden maahanmuuttajahankkeiden yhteisenä kotipesänä.

Kuva 4. Ossin tuotoksia ja tuloksia oppilaitoksille (Kuva: Tanja Olkkonen)

Kuva 5. Ossin tuotoksia ja tuloksia  oppilaitoksille (Kuva: Tanja Olkkonen)

Video Ossi2 -hankkeen tuloksista, tekijä: Tanja Olkkonen

Kirjoittaja

TKI-asiantuntija Marja Ahola toimi Ossi 2 -hankkeen projektipäällikkönä 1/2019-1/2020 Lab-ammattikorkeakoulussa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *