Talvisia seikkailuja lumettomalla Salpausselällä

Lumettomuus on tänä talvena pakottanut monen luontoliikkujan miettimään lajivalikoimansa kokonaan uusiksi. Vaikka maastohiihtokausi Salpausselän laduilla käynnistyikin Lahden kaupungin urakoinnin ja tykkilumen ansiosta normaaliin tapaan jo marraskuussa, on hiihtäjän reittivalikoima jäänyt paljon normaalia talvea suppeammaksi. Polkujuoksu, maastopyöräily ja patikointi sen sijaan ovat lumettomissa olosuhteissa onnistuneet paljon normaalia vaivattomammin.

Uudenlaista lajivalikoimaa sovellettiin myös Salpauselkä Geopark näkyväksi -hankkeen maaliskuisella kuvausretkellä, jonka ideana oli tuottaa kuva-ja videomateriaalia hyödynnettäväksi alueen esittelyssä. Leijahiihto vaihtui patikkaretkeen, hankiralli perinteikkäämpään maastopyöräilyyn ja kimaltavien hankien sijasta retkiryhmämme pääsi retkiympäristönään fiilistelemään usvaista metsämaisemaa. Yksi asia meille kuitenkin tuli harvinaisen selväksi: Salpausselän maastot tarjoavat mahtavat mahdollisuudet geologisia kohteita hyödyntävään luontoretkeilyyn myös talvikaudella.

Kuntoliikuntaa ja lähimatkailua samassa paketissa

Ensimmäinen retkikohteemme, Hollolan kuntakeskuksessa sijaitseva Salpa-suppa syntyi 12 000 vuotta sitten jääkauden väistyessä. Keskeisen sijaintinsa vuoksi se on erinomainen esimerkki helposti saavutettavasta luontokohteesta. Salpa-suppa tarjoaa sopivat puitteet myös pienimuotoiseen kuntoliikuntaan. Hollolan kunta rakensi sinne syksyllä 2018 59-askelmaiset kuntoiluportaat, joita pitkin matka 15 metriä syvän supan pohjalle ja takaisin taittuu lumettomana aikana ketterästi juosten tai kävellen. Salpa-suppa opastauluineen on myös erinomainen paikka tutustua jääkauden jälkeiseen maiseman syntyhistoriaan. Vieressä sijaitsevat koulu ja päiväkoti ovat avainasemassa kohteen hyödyntämisessä ympäristökasvatuksessa.

Salpa-supan lisäksi Hollolassa vierailtiin myös Pirunpesällä, Tiirismaan kvartsiittikalliota lävistävällä rotkolla, joka on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla. Pirunpesä sijaitsee aivan latureittien äärellä, joten se sopii hyvin myös hiihtoretken kohteeksi. Rotkon lähiympäristössä sijaitsee nuotiopaikka, joka sopii taukoiluun.

Kuva 1. Maaliskuinen metsä on Hollolassa tänä talvena värimaailmaltaan harvinaisen vihreä. Matka Pirunpesälle taittui lumettomassa kuusikossa vaivattomasti. (Kuva: Päivi Tommola)

Teknologia laajentaa luontoliikunnan kohderyhmiä

Olosuhteiden lisäksi myös teknologia madaltaa kynnystä lähteä luontoympäristöön liikkumaan. Pitokarvasukset ovat tehneet nousua maastohiihdossa jo pari vuotta, koska ne helpottavat oleellisesti suksen voitelua. Teknologian vaikutus on tuonut positiivista energiaa myös maastopyöräilyyn, josta on sähkömoottorien yleistyessä tullut entistä kevyempää ja helpompaa. Aktiiviharrastajalle sähköpyörät ovat eräänlaista uudenlaista luksusta, matkailutoimijalle ne voivat olla myös uusi mahdollisuus laajentaa asiakaskuntaansa.  Salpausselkä Geoparkin kohteista maastopyörämatkailuun soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi Lahden urheilukeskuksen maastot, Asikkalan Aurinkovuori ja Vierumäen lähimaastot Heinolassa.

Kuva 2. Sähköpyörät tuovat uutta luksusta maastopyöräilyyn. Kitetirrin Pekka Tirkkosen uudet Cubet pääsivät testiin Salpausselän maastoissa. Kuva: Päivi Tommola
Kuva 2. Sähköpyörät tuovat uutta luksusta maastopyöräilyyn. Kitetirrin Pekka Tirkkosen uudet Cubet pääsivät testiin Salpausselän maastoissa. (Kuva: Päivi Tommola)
Kuva 3. Talvikaudella lämpimänä pysyminen kuluttaa tavallista enemmän energiaa, joten retkelle tarvitaan maittavat eväät. Helena Heinosen tarjoamat eväsleivät ja nokipannukahvit olivat retkiruokaa parhaimmillaan. (Kuva: Päivi Tommola)

Verkostoyhteistyöllä lisää näkyvyyttä

Talvisia seikkailuja Salpausselällä -kuvauspäivä toteutettiin osana Salpausselkä Geopark näkyväksi -hanketta, jonka tavoitteena on lisätä Salpausselkä Geopark -alueen mahdollisuuksia houkutella ja vastaanottaa lisää kävijöitä kohteiden kestävä käyttö turvaten. Hanke huomioi sekä matkailun että paikallisen virkistyskäytön näkökulmat. Toiminnan taustalla on pyrkimys vahvistaa Salpausselkä Geopark -alueen mahdollisuuksia saavuttaa UNESCO Global Geopark –tunnustus. Hankkeen kohdealueeseen kuuluvat Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Lahden, Padasjoen ja Sysmän kunnat.

Video Salpausselkä Geopark näkyväksi -hankkeen kuvausretkestä

Kirjoittaja

Päivi Tommola, YTM, työskentelee projektipäällikkönä Salpausselkä Geopark näkyväksi ja Salpausselkä Unesco Global Geopark -hankkeissa. Hankkeiden rahoittajana toimii Maaseuturahasto.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *