LABikkaat liikkeelle

LAB-ammattikorkeakoulun Lahden Mukkulankadun kampuksella tapahtui helmikuun 10. päivänä, kun LABikkaat liikkeelle -hyvinvointipäivässä oli tarjolla erilaisia aktiviteetteja. Tapahtuman tavoitteena oli muistuttaa asiantuntijatyötä tekeviä ja opiskelijoita niin päivän aktivoinnin kuin työn tauottamisen tärkeydestä. Päivän aikana osallistujille tarjottiin keinoja ja käytännön vinkkejä aivojen lepoon, päivän tauottamiseen sekä liikkeen lisäämiseen. Hyvinvointipäivän järjesti ATK-hanke yhdessä Tikissä työelämään -hankkeen kanssa.

Aivojen hyvinvointi kaipaa liikettä ja lepoa

Aivot ovat asiantuntijatyön tärkein työväline, sillä aivot vastaavat niin sanotuista korkeammista tiedonkäsittelytoiminnoista, jotka sisältävät muistamisen, kielellisen kommunikaation ja kyvyn ongelmien ratkaisuun. Kaikki älyllinen toiminta perustuu muistiin. Muistihäiriöt ja toistuva unohtelu herättävät kysymyksiä ja huolta siitä, onko kaikki kunnossa ja mistä muistin ongelmat johtuvat. Suurimmalla osalla työikäisistä muistihäiriöiden taustalla on yksinkertaisia tekijöitä kuten kiirettä, väsymystä tai keskittymisen ja motivaation puutetta.

Aivot tarvitsevat toimiakseen liikettä ja lepoa. Jo 20 minuutin paikallaan olo heikentää aivojen verenkiertoa ja vaikuttaa aivojen ja muistin toimintaan. Tuottavuuden mittaaminen asiantuntijatyössä on haastavaa, sillä tuottavuus ilmenee usein aivojen ja muistin tuotoksina eli uusina innovaatioina tai tiedon jakamisena. Yrityksen tuottavuuden näkökulmasta erityisesti asiantuntijoiden aivojen hyvinvointi onsuuressa roolissa.

Iloisia ilmeitä ja unelmointia

Päivän aikana järjestettiin muun muassa kampussuunnistus, jossa tutustuttiin tauottamiseen, aktivoinnin keinoihin ja esillä oli erilaisia työkaluja oman jaksamisen tueksi. Kampussuunnistuksen rasteilta saadut vinkit on helppo ottaa osaksi jokaista työpäivää. Aktivointiohjeita ja kannusteita tuodaan tai on jo tuotu henkilökunnan tiloihin. Osallistujat tulivat rasteilta iloisin ilmein virkistyneinä pienestä tauosta sekä mukanaan uusia vinkkejä työpäivän aktivoimiseen. Kampussuunnistusrata kiersi Mukkulan kampuksen A-D käytävät ja radan kiertäneet keräsivät 500 askelta, joka vastaa 5% päivän 10 000 askeleen tavoitteesta. Näin olleen liikkumalla päivän aikana keräät huomaamattomasti askeleita. Haastammekin kaikki työntekijät tekemään vähintään yhden aktivointitoimen päivässä!

Kuva 1. Kampussuunnistuksessa oli iloinen meininki. (Kuva: Kirsi Kiiskinen)
Kuva 1. Kampussuunnistuksessa oli iloinen meininki. (Kuva: Kirsi Kiiskinen)

Jos vain taivas olisi rajana eikä tarvitsisi ajatella sääntöjä, rajoituksia, työtaakkaa tai kiirettä, mikä olisi tehokkain keino motivoida työntekijää liikkumaan ja tauottamaan työpäivää? Viimeistään pysähtynyt ajatus tai särkevät niskat herättävät jokaisen työntekijän unelmoimaan tauosta. Myös Hyvinvointipäivän aikana henkilökunnan tiloissa järjestetyissä Pop up -legopajoissa päästiin unelmoimaan, sillä osallistujat pääsivät rakentamaan legoista unelmiensa taukojumpan. Kiitokseksi legopajassa mukana olosta osallistujat saivat esimerkiksi kalenteriin tai läppäriin kiinnitettävän tarran omasta rakennelmastaan muistuttamaan taukojen tärkeydestä.

Kuva 2. Pop up -legopajoissa sai päästää luovuuden valloilleen. (Kuva: Ella Korhonen)

Intohimosta hyvinvointiin

Hyvinvointipäivän aikana monilla näytti olevan kiire töiden pariin ja pieni pysähtyminen radan rastitehtäviin vaikutti olevan haastavaa. Monet suhtautuvat työhönsä intohimolla. Saataisiinko jatkossa tuota sisäistä paloa kohdistettua myös omaan hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen? Ne, jotka malttoivat pitää pienen tauon työpäivänsä lomassa, lähtivät niin rasteilta ja legopajoistakin hymyssä suin. ATK-hanketiimi jääkin pohtimaan mahtoiko syy iloiseen mieleen olla aivojen lepuutuksessa, yhteisessä tekemisessä vai liikkumisen ilossa.

Kirjoittajat

Kirsi Kiiskinen toimii ATK-hankkeessa TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa

Milla Lähdeniemi toimii ATK-hankkeen projektiasiantuntijana Suomen Urheiluopistossa

Lähteet

Aivoliitto 2020. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/

Muistiliitto 2020. https://www.muistiliitto.fi/fi/aivot-ja-muisti

ATK-hanke on asiantuntijatyön työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämishanke, joka on alkanut keväällä 2019 ja jatkuu vuoden 2021 syksyyn. Hankkeessa haetaan uudenlaisia ratkaisuja tietotyöläisten eli tietotyötä tekevien asiantuntijoiden, joita kutsutaan myös aivotyöläisiksi, työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseen. Hankkeessa kehitettävät toimintatavat kohdistuvat erityisesti sekä fyysisen ja henkisen jaksamisen tukemiseen että innovaatio- ja uudistumiskyvykkyyden ja resilienssin vahvistamiseen. Hanketta hallinnoi LAB-ammattikorkeakoulu ja se toteutetaan yhteistyössä Haaga-Helian Vierumäen yksikön ja Suomen Urheiluopiston kanssa. Hanke saa rahoituksen Euroopan Sosiaalirahastolta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *