IoT-meetup tarjoaa kehittymistä ja kohtaamisia

Lontoossa on vuodesta 2011 järjestetty kuukausittainen IoT-meetup jossa alan ammattilaiset ja aiheesta kiinnostuneet kokoontuvat yhteen muutamaksi tunniksi keskustelemaan ja oppimaan aiheen ympärillä. Tapaamisissa on yleensä kolme puhujaa ja esitykset kestävät noin kaksikymmentä minuuttia sisältäen kysymysten esittämiseen. (Designswarm 2020.) Tapahtuman järjestäjänä on alusta alkaen toiminut IoT- ja teknologiavaikuttaja Alexandra Deschamps-Sonsino.

Alexandra Deschamps-Sonsino avasi 95. London IoT Meetupin.

Niin tapahtuman osallistujat kuin puhujatkin tulevat hyvin erilaisista taustoista, diversiteetti ja sen esiin tuominen onkin alusta alkaen nähty tapahtuman menestystekijänä. Eri ikäiset osallistujat ja esiintyjät erilaisista koulutus- ja ammattitaustoista, puhumattakaan sukupuolten ja kulttuurien kirjosta, tuo tapahtumaan aivan eri luonnetta mitä perinteisissä teknologia-alan tapahtumissa nähdään. Tapahtuma on vain osa London IoT-ryhmän toimintaa, tämän lisäksi ryhmän verkkoyhteisössään on noin 14 000 jäsentä ja järjestön omien tietojen mukaan se on mahdollistanut tuhansien startupien synnyn. (Designswarm 2020.)

Tammikuussa 2020 järjestetyssä 95. London IoT Meetupissa osallistujien joukossa oli mm. rahoittajia, tutkijoita, taiteilijoita, opiskelijoita, sekä ICT puolelta hardware- ja software-kehittäjiä. Puhujina oli Alexandran lisäksi University College Londonin tutkija, tohtori Leonard Anderson sekä WiPro Digitalilta lohkoketjuasiantuntija Muneeb Shah.

IoT ja lohkoketjut

Muneeb Shah kertoi esityksessään kuinka hän työssään hyödyntää IoTn ja lohkoketjun tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkkeihin kuului niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin tällä saralla. Kenties mieleenpainuvin oli esimerkki, jossa asiakkaan pyynnöstä pohdittiin kuinka maitotölkkiin saataisiin liitettyä tieto siitä kuinka moni lehmä on maitoa juuri kyseiseen tölkkiin tuottanut ja millainen terveydentila lehmillä on tuotantohetkellä ollut. Vaikka tämä teknisesti olisikin ollut mahdollista toteuttaa, totesi Muneeb ryhmineen, ettei asiakas todellisuudessa tästä saisi haluamaansa lisäarvoa ja projekti keskeytettiin. Monesti asiakkaiden osaamisen puute voi johtaa kalliisiin kokeiluihin ja ratkaisuihin, jolloin panostukselle ei saada vastinetta.

Lohkoketjuja on mahdollista hyödyntää osana IoT-ratkaisuja. Kuvan esimerkissä Muneed Shah esittelee kuinka kylmäkuljetusketjun laadunvarmistus saadaan uudelle tasolle IoT:n avulla.

Onnistuneista esimerkeistä taas mainittakoon rokoteturvallisuuden parantaminen kuljetusketjun tarkkailun kautta. Monet rokotteet ovat erittäin vaativia säilytyksen suhteen ja esimerkiksi kylmäketjun katkeaminen voi loppukäyttäjän kannalta olla kohtalokasta. Nykyteknologia kuitenkin mahdollistaa esimerkiksi kuljetuspalettiin liitettävien sensoreiden avulla lämpötilan tarkkailun, sekä dataa kuljetusvälineen nopeudesta, reitistä ja jopa siitä, kuinka kuoppainen matka on ollut. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat herkkien tuotteiden, kuten rokotteiden, laatuun.

IoT Päijät-Hämeessä

IoT-osaamista on mahdollista kehittää Lahdessa LAB-ammattikorkeakoulun IoT-osaamisloikka -hankkeen koulutusten avulla. Koulutukset lanseerataan syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Tulevia tapahtumia ja ajankohtaisia uutisia voit seurata myös hankkeen Facebook-sivujen kautta.

Hankkeen tavoite on sama kuin London IoT Meetupeilla, tuoda eri alojen osaajat yhteen ja mahdollistaa liiketoiminnan kasvattaminen uusien innovaatioiden avulla.

Lähteet

Designswarm. 2020. Alexandra Deschamps-Sonsino. [Viitattu 27.1.2020]. Saatavissa: http://designswarm.com/who/

Internet of Things London. 2020. Welcome. [Viitattu 27.1.2020]. Saatavissa: http://iot.london/

LAB. 2020. IoT-osaamisloikka. [Viitattu 27.1.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/iot-osaamisloikka


Teksti ja kuvat: Ria Gynther. Ria Gynther työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa IoT-osaamisloikkaprojektin projektipäällikkönä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *