3D-tulostus notkeana vaihtoehtona kysynnän muutoksissa

Elämme poikkeuksellista aikaa. Materiaalien ja ihmisten liikkuminen on tänä keväänä nopeasti muuttunut. Taloudellinen murros on ollut odotettavissa ja nyt se on käsillä Covid19:n sivujuonteena.  Kuljetus- ja tuotantoketjuja joudutaan miettimään uudelleen vastaamaan poikkeusoloja.

Nopeaa reagointia 3D-tulostuksella

Olemme heränneet erikoistilanteeseen, johon varautuminen ei ole maailmalla ollut parasta mahdollista, mutta onneksi olemme kehittäneet jo valmiita järjestelmiä, jotka voivat sopeutua tilanteisiin. 3D-tulostus, eli kappaleiden valmistus digitaalisista malleista, on mahdollistanut nopean reagoinnin tilanteen vaatimaan muutokseen. On ollut ilo seurata, kuinka maailman 3D-yhteisö on alkanut käyttää lisäävän valmistuksen mahdollisuuksia keventämään tarvikepulaa. Tuotanto ei ole suurta, eikä vastaa suurteollisuuden kapasiteettia, mutta tyhjääkin parempaa apua se on ollut.

Teknologia mahdollistaa avun antamisen ja saamisen lähellä avun tarvitsijoita. Eri alojen yrityksen ovat alkaneet tuottaa hengityskoneita omilla laitteillaan ja koneillaan. Erilaisia hengityskoneiden vaatimia venttiilistön osia on valmistettu 3D-tulostamalla harrastajien ja alan yritysten toimesta maailmanlaajuisesti. Alkuperäisten kappaleiden suunnittelijat ovat avanneet 3D-mallit yleiseen käyttöön määräajaksi. Digitaalisten mallien luominen lähteekin parhaimmillaan ihmisistä ja välittämisestä.

Kuva 1. Joustaviakin materiaaleja voidaan tulostaa. Kuva: Timo Roininen

Toimiva IT-infra mahdollistaa sähköisten 3D-mallien lähettämisen vaivattomasti. Lisäävän valmistuksen rajoituksina ovat enää viimeistelyn taso sekä soveltuvat materiaalit. Materiaalien varastointi on seuraava ratkaistava ongelma ja logistiikan turvaaminen.

3D-tulostus nopeuttaa ruiskuvalumuottien valmistamista

Hengityssuojainten valmistamista varten tarvittavan ruiskuvalumuotin tilaus- ja toimitusprosessissa kuluu yleensä aikaa noin kuukausi. Ruiskuvalumuotin valmistaminen onnistuu kuitenkin nopeasti tarvittaessa laser 3D/cnc-hybridikoneella suoraan tuotantoon. Ruiskuvalukoneen tuotantonopeudella yhdellä muotilla voidaan valmistaa satojatuhansia kappaleita vaikkapa hengityssuojan kasvo-osia.

Maailman muutoksesta huolimatta ihminen pyrkii sopeutumaan ja pitämään asiat liikkeellä. Kansainvälisten tuotantoketjujen ja tuotteiden kysynnän muutoksissa oman ja lähituotannon merkitys kasvaa. Kriisin vaikutukset voidaankin toivottavasti nähdä tulevaisuudessa myös kasvavana kotimaisena tuotantona.


Kirjoittaja

Timo Roininen. Kirjoittaja toimii kehitysinsinöörinä LAB-ammattikorkeakolussa. Koulutukseltaan hän on materiaalitekniikan insinööri AMK.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *