Aivoterveyttä ikääntyneelle Omahoitovalmennus-ryhmätoiminnasta

Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER) -tutkimuksen tulokset osoittivat, että elintapoja muokkaamalla terveellisiksi voidaan ylläpitää tehokkaasti muisti- ja ajattelutoimintoja, toimintakykyä sekä elämänlaatua. FINGER-tutkimuksella vaikutettiin useaan muisti- ja ajattelutoimintojen heikentymisen ja muistisairauden riskitekijään samanaikaisesti. (Ngandu & Kivipelto 2018, 2551; Kivipelto ym. 2019, 183.)

FINGER-toimimallin interventio-ohjelma sisälsi ikääntyneille yksilöllistä ja ryhmässä tapahtuvaa ravitsemusohjausta, liikunta- ja muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien hallintaan liittyvää ohjausta. Toimintamallin mukainen elintapaohjelma pienensi 30 prosenttia muistihäiriöiden riskiä. (Ngandu & Kivipelto 2018, 2551; Kivipelto ym. 2019, 183.)

Ryhmästä tukea aivoterveyden edistämiseen

Vanhustyön keskusliiton Omahoitovalmennus-toiminta (OHV) on voimavaralähtöistä, omahoitotaitoja valmentavaa muistiohjausta muistisairauden varhaiseen vaiheeseen ikääntyneelle ja tämän puolisolle.  Toimintaa toteuttavat hyvinvointialueet tai järjestöt, kuten muisti- tai omaishoitoyhdistykset, tai alueet ja järjestöt yhdessä. Koulutettu OHV-ryhmänohjaaja voi olla vapaaehtoinen, opiskelija tai sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. STEA:n rahoittaman toiminnan taustalla on pitkäjänteinen tutkimus- ja kehittämistyö. (Vanhustyön keskusliitto 2024.)

OHV-ryhmänohjaajat ovat toivoneet uusia menetelmiä käyttöönsä. Aivoterveyden edistämisen erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävän tarkoituksena olikin saada OHV-ryhmään osallistuvat ikääntyneet, joilla on todettu varhaisen vaiheen muistisairaus, ja heidän puolisonsa kiinnittämään huomiota aivoterveyttä edistäviin valintoihin päivittäisissä arjen toiminnoissa.

Kehittämistehtävässä ohjenuorana toimivat FINGER-tutkimuksen viisi osa-aluetta eli terveellinen ja monipuolinen ravitsemus, liikunnan lisääminen, sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ja aktiivisuus, aivojen monipuolinen haastaminen erilaisten tehtävien avulla sekä huomion kiinnittäminen sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyyn ja toisaalta myös ylläpitämään jo todettujen pitkäaikasairauksien hyvää hoitotasapainoa. Lisäksi ylimääräiseksi osa-alueeksi valikoitui unen ja riittävän levon merkitys ikääntyneen aivoterveydelle. 

Kuva 1. Liikkeellä olo ja sosiaaliset suhteet edistävät myös aivoterveyttä. (EddieKphoto 2021)

Kehittämistehtävän tuotoksena syntyi työkirja, joka sisältää tietoa FINGER-elintapaohjelman eri osa-alueista ja erilaisia tehtäviä sekä kysymyksiä aihealueisiin liittyen. Näiden tarkoituksena on herättää keskustelua sekä vinkkien jakamista vertaisten kesken ja kannustaa aivoterveyttä edistäviin valintoihin ikääntyneen omassa arjessa.

Työkirjasta ohjaajat saavat uuden menetelmän ryhmänohjaukseen. Työkirja tarjoaa tiedollisen paketin aivoterveyden edistämisen eri osa-alueista niin ohjaajille kuin ryhmään osallistuville. Työkirjaa kehitetään jatkossa saatavan palautteen perusteella, jotta se toimii aivoterveyttä edistävänä menetelmänä ikääntyneiden ja varhaista vaihetta sairastavien ryhmänohjauksessa.

Kirjoittajat

Merja Kahilainen (geronomi AMK) työskentelee Vanhustyön keskusliiton Omahoitovalmennus-toiminnassa alueohjaajana. Hän on kiinnostunut ikääntyneiden ja erityisesti muistisairautta sairastavien ikääntyneiden hyvinvoinnin kehittämisestä aivoterveyden näkökulmasta. Oman aivoterveyden edistäminen on kaikenikäisille mahdollista.

Päivi Kousa (th YAMK, AmO, tth) työskentelee LABin hyvinvointiyksikössä lehtorina ja toimii aivoterveyden edistäminen -erikoistumiskoulutuksen vastuuopettajana. Hänen mielenkiintonsa kohteita ovat aivoterveys, työkyvyn tuki ja työhyvinvointi.

Sari Soutukorva (TtM, AmO, ft, väitöskirjatutkija) työskentelee LABin hyvinvointiyksikössä lehtorina ja ohjaa aivoterveyden edistäminen -erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtäviä. Hän on kiinnostunut työelämän tutkimisesta ja kehittämisestä sekä aivoterveyden edistämisestä läpi elämänkaaren.

Lähteet

EddieKphoto. 2021. Pari, vanhukset, kävely. Pixabay. Viitattu 16.9.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/pari-vanhukset-k%C3%A4vely-pudota-polku-6653517/

Kivipelto, M., Kulmala, J., Lehtisalo, J., Solomon, A., Lindström, J., Rauramaa, R., Peltonen, M., Laatikainen, T., Havulinna, S., Soininen, H., Tuomilehto, J., Hänninen, T., Paajanen, T., Antikainen, R., Strandberg, T. & Ngandu, T. 2019. FINGER-elintapaohjelma. Toimintamalli kognitiivisen toimintakyvyn tukemiseen. Lääkärilehti. 73 (4), 183–186. Viitattu 16.9.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201902276412

Ngandu, T. & Kivipelto, M. 2018. Monimuotoiset elintapainterventiot muistisairausepidemian ehkäisyssä. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 134 (24), 2547–53. Viitattu 16.9.2024. Saatavissa https://www.duodecimlehti.fi/duo14669

Vanhustyön keskusliitto. 2024. Omahoitovalmennus-toiminta. Viitattu 16.9.2024. Saatavissa https://vtkl.fi/toiminta/omahoitovalmennus