Haarakatkokset ja johtumishäiriöt tutuiksi

EKG (elektrokardiogrammi) eli sydänfilmi on jo viime vuosisadan alkupuolella keksitty tutkimus kuvaamaan sydämen sähköistä toimintaa (Eerola 2022). Vielä kolmekymmentä vuotta sitten EKG:n ottaminen ja tulkitseminen sairaalan ulkopuolella oli harvinaista. Tuohon aikaan hoitajilla ei ollut koulutusta eikä lupaa tulkita EKG:tä. (Jormakka & Kettunen 2019, 8.) Tutkimus koetaan hyvänä, sillä se on potilaalle vaaraton ja voidaan toteuttaa missä tahansa, jossa EKG-rekisteröintiin sopiva laite on käytössä. EKG:n avulla voidaan saada paljon tietoa sydämen toimintaan liittyen ja havaita erilaisia merkkejä sydänsairauksista. (Eerola 2022.) Lisäksi ensihoidossa käytettävät monitoimidefibrillaattorit mahdollistavat EKG:n lähettämisen pitkienkin matkojen päähän sähköisesti lääkärin nähtäväksi (Kuisma ym. 2021, 160).

Kuva 1. Sydänsähkökäyrä monitorilla. (PublicDomainPictures 2013)

EKG ensihoidossa

EKG:n tulkinta on keskeisessä osassa ensihoitajan työtä, joten sen oppiminen on tulevalle ensihoitajalle tärkeää. Monikytkentäisen EKG:n ottaminen ja tulkinta kuuluu ensihoitajan perustaitoihin (Kuisma ym. 2021, 157). Ensihoidossa EKG:n tulkintaa toteutetaan päivittäin erilaisissa tilanteissa ja eri potilastapauksiin liittyen. Ensihoitajan tulee sieltä tunnistaa sekä kiireellistä hoitoa vaativat ilmiöt että ilmiöt, jotka eivät edellytä välitöntä ensi- tai sairaalahoitoa. EKG:n löydökset vaikuttavat ensihoidossa myös jatkohoitopaikan valintaan ja hoidon kiireellisyyden arviointiin (Jormakka & Kettunen 2019, 8).

Kehittämistehtävänä valmistettiin luku haarakatkoksista ja johtumishäiriöistä osaksi laajempaa EKG-opiskelupakettia ensihoidon opiskelijoille LAB-ammattikorkeakoulun käyttöön. Haarakatkos ilmenee EKG:ssa QRS-heilahduksen muodon muuttumisena poikkeavaksi tai sen keston pidentymisenä, joka useimmiten löydetään sattumalta ja joka voi tuottaa haasteita diagnoosiin ja hoitoon liittyen (Rankinen & Nikus 2023).

Haarakatkokset EKG:ssa voivat hankaloittaa esimerkiksi iskemiadiagnostiikan tulkintaa. Eteis-kammiokatkokset voidaan tunnistaa P-aaltojen ja QRS-heilahdusten välistä yhteyttä tulkitsemalla. Eteis-kammiokatkoksen eli AV-katkoksen vakavuus riippuu sekä sen asteesta, että sen taustalla olevista syistä. Eteis-kammiokatkokset luokitellaan kolmeen eri asteeseen: I asteen AV-katkos, II asteen AV-katkokset: Wenckebach ja Mobitz II, sekä III asteen AV-katkos eli täydellinen AV-katkos. (Kuisma ym. 2021, 167, 169.) Näissä jokainen ilmenee EKG:ssa eri tavoilla, ja ne voidaan tunnistaa sydänfilmistä myös jo ensihoidossa sairaalan ulkopuolella.

Tiivis opiskelupaketti tueksi oppimiselle

Kehittämistehtävän aiheeksi rajattiin haarakatkokset ja johtumishäiriöt, koska aihe on monille alan opiskelijoille haastava. Aihetta on helpompi ymmärtää ja oppia, kun se on tiiviissä opiskelupaketissa, jossa keskitytään ilmiöiden ymmärtämiseen ja näiden erottamiseen toisistaan. Kehittämistehtävän tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimista. Opiskelupaketissa haarakatkoksista ja johtumishäiriöistä helpotetaan opiskelijaa erottamaan erilaiset ilmiöt toisistaan ja havainnoimaan näille tyypillisiä piirteitä, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös kertauksena työelämässä.

Suunnitelmana oli luoda selkeä ja tiivis teksti, johon sisältyy erilaisia ilmiöitä havainnollistavia kuvia helpottamaan näiden ymmärtämistä. Jokaisen käsitellyn ilmiön tekstin oheen lisättiin kuva havainnollistamaan tämän näkymistä EKG:ssa. Lisäksi oppimisen helpottamiseksi opiskelupaketissa on esitelty muistisääntöjä ilmiöiden tunnistamisen ja muistamisen tueksi.

Kirjoittajat

Mirjam Ahonen ja Emma Nakari ovat ensihoitajaopiskelijoita LAB-ammattikorkeakoulussa.

Tia Windahl työskentelee LABissa ensihoidon lehtorina.

Lähteet

Eerola, H. 2022. EKG (sydänfilmi). Duodecim terveyskirjasto. Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://www.terveyskirjasto.fi/snk03210

Jormakka, J., Kettunen, J. 2019. EKG akuuttihoidossa. 1.–2. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

Kuisma, M., Holmström, P., Nurmi, J., Porthan, K., Puolakka, T. 2021. Ensihoito. 8. uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

PublicDomainPictures. 2013. Heartbeat Pulse Healthcare royalty-free stock illustration. Pixabay. Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/illustrations/heartbeat-pulse-healthcare-medicine-163709/

Rankinen, J. & Nikus, K. 2023. Haarakatkos EKG:ssä ─ milloin konsultoin erikoissairaanhoitoa? Aikakauskirja Duodecim. Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://www.duodecimlehti.fi/duo17978