Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hanke tukee Päijät-Hämeen kehittymistä kohti kansallisen ja kansainvälisen tason elintarvikealan osaamiskeskittymää. Osana hanketta järjestetty Kaurabuusti-seminaari oli yksi askel matkalla kohti entistä parempaa tunnettuutta ja vahvempia verkostoja.
Linkki Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hankkeen nettisivuille
Seminaariin osallistui kattava joukko elintarvikealan toimijoita, tutkijoita ja kehittäjiä kuulemaan ja keskustelemaan kauran mahdollisuuksista. Kauralla on tunnistettu keskeinen rooli elintarvikealan kestävässä kasvussa (Jansik et al. 2024), ja Päijät-Hämeen alueen toimijoilla on loistavat edellytykset olla mukana alan kärjessä (Kivelä 2025). Viljaklusterin yritysten ja aluekehittäjien yhteistyö on luonut kehitystyölle erinomaisen pohjan.

Viljaklusteri, puhdas vesi ja TKI-toiminnan ketteryys vahvuuksina
Seminaarissa aluekehityspäällikkö Riika Kivelä (2025) Päijät-Hämeen liitosta nosti esiin alueen vahvuuksia. Päijät-Hämeen Viljaklusteri, Salpausselän puhdas vesi ja ketterästi kehittyvä TKI-toiminta tukevat myös kansallisia tavoitteita kuten elintarvikeviennin kasvattamista, huoltovarmuutta ja vastuullisuutta. Ruoka ja juoma on yksi maakunnan älykkään erikoistumisen strategian kärjistä (Päijät-Hämeen liitto 2021) ja kaura keskeisiä raaka-aineita, joihin liittyvää osaamista Päijät-Hämeessä kehitetään.
Kauran mahdollisuuksia tarkasteltiin seminaarissa monipuolisesti. Erikoistutkija Csaba Jansik (2025) Luonnonvarakeskuksesta totesi, että viennin kasvupotentiaalia on erityisesti kauran elintarvikekäytön lisääntymisessä sekä jyväviennin kääntämisessä korkeasti jalostettujen tuotteiden vientiin. LAB-ammattikorkeakoulun tutkija Saara Sammalisto (2025) totesi, että tutkimuksella on keskeinen rooli kauratuotteiden kehityksen tukena. Tutkittavaa riittää kauran laatukriteereiden kehittämisessä ja sen erityispiirteiden, kuten sitkottomuuden ja suuren kuitupitoisuuden aiheuttamissa haasteissa.
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten mahdollisuuksia korosti myös Pro Vege ry:n toiminnanjohtaja Jukka Kajan (2025). Kasviperäisissä tuotteissa tarvitaan ruokainnovaatioiden, valmistusmenetelmien ja osaamisen kehittämistä sekä kaupallistamisen kiihdyttämistä.
Päijäthämäläisten yritysten menestystarinat tapetilla
Seminaari toi esiin myös alueen yritystarinoita kauran moninaisten mahdollisuuksien kautta. Hollolalainen Kinnarin tila on erinomainen esimerkki siitä, miten kaurasta löytyy uusia ulottuvuuksia. Valmisruokakategoriassa uudella tuotteella Suomalainen menestysresepti -kilpailussa voittoon kirinyt Terhi Kinnari (2025) Kinnarin tilalta uskoo vahvasti kauraan.
Päijät-Hämeestä löytyy myös kansainvälisillä markkinoilla menestyvää kauraosaamista. Kauran viennissä erityisesti laatutekijät ja asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen ovat tärkeitä, korosti tuotekehitys- ja tutkimusjohtaja Markku Mikola (2025) Fazer Myllyltä. Uskoa tulevaisuuteen loi Nordic Foodtech VC:n partner Mika Kukkurainen (2025). Vaikka haasteita riittää, yhdessä niitä ratkomalla voidaan lunastaa kau(r)an kateissa ollut mahdollisuus, tiivisti Kukkurainen.
Seminaarin materiaalit avoimesti saatavilla
Kaurabuusti-seminaarin esitykset ja tallenne on julkaistu Food Campus Finland -hankkeen verkkosivuilla: Linkki verkkosivuille
Kaurabuusti-seminaarin järjestivät Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hanke ja Päijät-Hämeen FoodHub -hanke. Hankkeet ovat EU-osarahoitteisia, ja niiden rahoittajana toimii Päijät-Hämeen liitto.
Kirjoittaja
Katja Pethman toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä. Hän on Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hankkeen projektipäällikkö.
Lähteet
Jansik, C., Kaukovirta, A., Knuuttila, M., Kohl, J., Koivisto, A., Lehtonen, H., Niemi, J., Pesonen, L., Rikkonen, P., Saarni, K., Setälä, J. & Wejberg, H. 2024. Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaatioiden vetämänä: Keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 7/2024. Luonnonvarakeskus. Helsinki. Viitattu 8.7.2025. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-873-7
Jansik, C. 2025. Peruskaurasta menestystuotteita vientimarkkinoille. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Kajan, J. 2025. Kohti kasvuloikkaa: Miten kehittää kasvipohjaisen ruoan alaa? Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Kinnari, T. 2025. Kaurasta menestysreseptiksi. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Kivelä, R. 2025. Avaus. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Kukkurainen, M. 2025. Lunastetaan yhdessä kau(r)an kateissa ollut mahdollisuus. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Mikola, M. 2025. Kauratuotteet ja laadun merkitys viennissä. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Pixounaut. 2017. Kaura, Maatalous, Vilja. Pixabay. Viitattu 22.8.2025. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/kaura-maatalous-vilja-viljaa-2528269/
Päijät-Hämeen liitto. 2021. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategia. Viitattu 8.7.2025. Saatavissa https://paijat-hame.fi/wp-content/uploads/2022/01/030122_Alykkaan_erikoistumisen_strategia_karjet.pdf
Sammalisto, S. 2025. Tutkimustieto kauratuotteiden kehityksen tukena. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa, 13.3.2025, Lahti.
Linkit
Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen. Viitattu 8.7.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/food-campus-finland-verkostojen-vahvistaminen