Nopeissa kokeiluissa yritykset saavat mahdollisuuden testata alkuvaiheessa olevia tuotteitaan tai palveluitaan oikeassa ympäristössä ja oikeiden käyttäjien kanssa. Kokeilut ovat nopeimmillaan vain kuukauden mittaisia, mutta niiden aikana on tarkoitus oppia mahdollisimman paljon. Kokeiluohjelmassa useita samaan teemaan liittyviä kokeiluja hankitaan samanaikaisesti, jolloin voidaan saavuttaa synergiaetuja. (Mustonen, Spilling & Bergström 2017.) Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittamassa PilotGreen-hankkeessa kokeillaan ja kehitetään uudenlaisia vihreän infrastruktuurin ratkaisuja, ja hankkeen ensimmäinen kokeiluohjelma avattiin loppuvuodesta 2023 (LAB 2024).
Kokeiluohjelmasta ratkaisuja kaupunkialueiden vehreyteen
Kokeiluohjelmassa pyrittiin ennakkoluulottomasti vastaamaan kokeilukaupungeissa Helsingissä ja Lahdessa ilmi tulleisiin haasteisiin ja tarpeisiin. Kokeiluhaussa yrityksiltä pyydettiin innovatiivisia, ympäristövastuullisia ja skaalautuvia ratkaisuja tiiviiden kaupunkialueiden vehreyden lisäämiseen. Kokeilujen toivottiin olevan ulkotiloihin toteutettavia, erityisesti modulaarisia tai elementtimäisiä viherrakenteita tai niihin liittyvää teknologiaa ja palveluita. Avoimessa tarjouspyynnössä määriteltiin kokeilujen määrä ja budjetti sekä arviointikriteerit ja niiden pisteytys.
Kokeiluohjelmasta järjestettiin hybridimuotoinen infotilaisuus, jossa kerrottiin kokemuksia siitä, miksi yritysten kannattaa lähteä kokeilemaan kaupunkitilaan sekä esiteltiin hanke, kokeiluohjelma ja Helsingin ja Lahden kokeilualueet. Infotilaisuudessa yritysten oli mahdollisuus myös esittää kysymyksiä ja verkostoitua toistensa kanssa.
Kokeilujen valinta
Määräajassa saapuneet ja tarjouspyynnön vaatimukset hyväksytysti täyttäneet tarjoukset arvioitiin hanketoimijoiden ja eri alojen asiantuntijoista koostuvan arviointiraadin kesken. Arviointikriteereissä huomioitiin ratkaisun uutuusarvo ja innovatiivisuus, toteutuskelpoisuus, vaikutukset ja vaikuttavuus sekä ympäristövastuullisuus ja kestävä kehitys. Laadullisen arvioinnin osuus hankintakriteereistä oli 90 % ja hinnan osuus 10 %. (Råberg 2023.)
Parhaimmat pisteet saaneet ratkaisut valittiin kokeiluohjelmaan alkuvuodesta 2024. Viisi kokeilua valittiin toteutettavaksi Helsingissä ja yksi Lahdessa. Kokeiluohjelman kick-off-tilaisuudessa esiteltiin osallistujat ja valitut kokeilut sekä jaettiin tietoa kokeiluohjelman toteutuksesta, sopimuksen laadinnasta, viestinnästä ja opiskelijatöiden mahdollisuuksista.
Oppeja seuraavaan kokeiluohjelmaan
Kokeilun valinta ja yhteistyöstä sopiminen ei aina ole aivan suoraviivainen prosessi, vaan välillä voi tulla mutkia matkaan. Pienten tai alkuvaiheessa olevien yritysten kohdalla voi haasteeksi muodostua resurssien tai kokemuksen puute. Myös hankintasopimuksen ehdot voivat hankaloittaa sopimuksen laadintaa, sillä julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot palveluhankinnoissa voivat olla riskiltään suuria pienille yrityksille.
Kokeiluprosessin aikana eteen tulevia ongelmia pyritään ratkomaan yhdessä tilaajan ja yrityksen kesken. Joskus paperilla hyvältä kuulostaneen idean toteutus ei kuitenkaan onnistu käytännössä, ja silloin kokeilun toteuttamisesta on järkevää luopua ennen hankintasopimuksen allekirjoitusta. Vastoinkäymiset ovat kuitenkin osa kokeilun oppimisprosessia, ja myös epäonnistunut kokeilu on tuloksena yhtä hyvä kuin onnistunut kokeilu.
Viestinnällä on merkittävä rooli kokeiluohjelman toteuttamisen onnistumisen kannalta. Tarjouspyyntövaiheessa yrityksille tulisi tuoda selkeästi esille, että kyseessä on tilaisuus päästä testaamaan ja jatkokehittämään omaa tuotetta tai ideaa oikeassa kaupunkiympäristössä. Kokeilun tarkoituksena ei ole ansaita voittoa yritykselle, vaan saada tukea tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiselle. Kokeilulla on myös mahdollista saada paljon näkyvyyttä. Hanketoiminnalla voidaan parhaimmillaan edistää yritysten ja kaupunkien tarjonnan ja kysynnän parempaa kohtaamista sekä tuoda markkinoille innovatiivisia ratkaisuja.
Kirjoittaja
Essi Malinen-Lallukka toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja PilotGreen-hankkeen projektipäällikkönä.
Lähteet
Mustonen, V., Spilling, K. & Bergström, M. 2017. Fiksu Kalasatama. Cookbook. Nopeiden kokeilujen reseptit. Kaupunkiyhteisö mukaan fiksun kaupungin kehittämiseen. Forum Virium Helsinki / Fiksu Kalasatama. Viitattu 21.4.2024. Saatavissa https://drive.google.com/file/d/0BxF0qlDY5bSQYlcxNkdlV3RzYkk/view?resourcekey=0-hDIvb3ZJc6gOALtMHqK1Tg
Råberg, M. 2023. Haussa vehreitä kokeiluja Helsinkiin ja Lahteen. Forum Virium 8.11.2023. Viitattu 21.4.2024. Saatavissa https://forumvirium.fi/kokeiluhaku-haussa-vehreita-kokeiluja-helsinkiin-ja-lahteen/
LAB-ammattikorkeakoulu. 2024. PilotGreen-hanke. Viitattu 21.4.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/pilotgreen