Viimeisin Lahden JunnuYliopiston Veden armoilla -pelitapahtuma järjestettiin Lahdessa mm. Helsingin yliopiston, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteisponnistuksena lokakuussa 2022 (Lahden kaupunki 2022). Tavoitteena oli avata lukiolaisille tieteen merkitystä ongelmien ratkaisemisessa ja innostaa heitä jatko-opintoihin esittelemällä erilaisia opinto- ja uramahdollisuuksia. Lukiolaiset selvittivät fiktiivisen ympäristökatastrofin syytä ja ratkaisuja katastrofista selviytymiseen. Tapahtumaan odotettiin noin 650 lukion toisen vuoden opiskelijaa, jotka jakautuivat noin 30 erilaiseen työpajaan mielenkiintonsa mukaan (Lahden kaupunki 2022). Työpajojen aiheet vaihtelivat kriisin johtamisesta korvaavan juomavesilähteen löytämiseen (Lahden yliopistokampus 2022).
Kokemuksia työpajan järjestämisestä lukiolaisille
Asiantuntijoina ympäristön ja ihmisen terveyden vuorovaikutukseen keskittyvässä työpajassa toimivat Päijät-Soten planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri ja Lahden Yliopistokampuksen koordinaatioyksikön asiantuntija Marju Prass. Tapahtuman järjestäjän näkökulmasta Ympäristö ja ihmisen hyvinvointi -työpajan suunnittelu, toteutus ja osallistujien ohjaaminen onnistuivat yli odotusten. Lisäksi järjestäjät saivat luotua arvokkaita kontakteja paikallisiin ympäristöalan toimijoihin työpajan toimintoja suunnitellessaan.
Työpajassa pohdittiin tapahtumaketjua sekä ympäristövalvonnan ja -tutkijoiden että terveydenhuollon näkökulmasta, joten lukiolaiset jaettiin vesiensuojelusuunnittelijan, vesilaitosinsinöörin, ympäristöterveystarkastajan, tutkijan, vesiensuojeluasiantuntijan, asumisyksikön hoitajan ja lääkärin, tartuntatautilääkärin, tartuntatautihoitajan, kunnaneläinlääkärin ja pelastuslaitoksen edustajan rooleihin. Tiedossa oli työskentelyä sekä työpajan sisällä että yhteistyössä muiden työpajojen kanssa. Olennainen osa onnistunutta työpajaa oli hyvin tehdyt roolikohtaiset tehtäväkortit. Ensinnäkin tehtävien laajuudessa ja määrässä täytyi huomioida työpajaan varattu aika. Eri roolit keskustelivat myös keskenään ja muiden työpajojen kanssa, joten näiden toimintojen synkronointi täytyi suunnitella tarkasti.
Lukiolaisia osallistui tapahtumapäivään odotettua vähemmän. Ympäristö ja ihmisen hyvinvointi -työpajaankin ilmoittautuneista 44 lukiolaisesta vain puolet saapui paikalle. Ryhmän koko oli lopulta juuri sopiva, sillä jokainen pystyi tarvittaessa kysymään apua, mutta työpajassa oli silti monipuolisesti toimintaa. Keskusteleminen aiheesta oli myös antoisampaa pienemmällä joukolla. Lukiolaisten palautteissa toistui se, että tapahtumapäivä koettiin virkistävänä vaihteluna tavanomaiseen koulutyöhön. Lahden JunnuYliopisto on varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen ulottuva tiedekasvatuspolku, joka tarjoaa lukion toisella luokalla opiskeleville vuosittain pelillisen ympäristöhaasteen (Lahden JunnuYliopisto 2023).
Kirjoittaja
Raisa Pajarinen työskentelee kehitysinsinöörinä LAB-ammattikorkeakoulun kiertotalouslaboratoriossa. Hän osallistui Veden armoilla -tiedetapahtuman järjestämiseen opiskellessaan energia- ja ympäristötekniikkaa LABissa.
Lähteet
Lahden JunnuYliopisto. 2023. Uteliaasti kohti tulevaisuutta. Viitattu 28.4.2023. Saatavissa https://www.lahdenjunnuyliopisto.fi/
Lahden kaupunki. 2022. Kokonainen lukiolaisten ikäluokka osallistuu pelilliseen Veden armoilla -tiedetapahtumaan Lahdessa. Viitattu 4.4.2023. Saatavissa https://www.lahti.fi/uutiset/kokonainen-lukiolaisten-ikaluokka-osallistuu-pelilliseen-veden-armoilla-tiedetapahtumaan-lahdessa/
Lahden yliopistokampus. 2022. Veden armoilla -tapahtuma toi satoja lukiolaisia Niemen kampukselle. Viitattu 4.4.2023. Saatavissa https://www.lahdenyliopistokampus.fi/veden-armoilla-tapahtuma-toi-satoja-lukiolaisia-niemen-kampukselle/