Potilasohjeesta vinkkejä ummetuksen hoitoon

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaa lähes 60000 suomalaista, ja vuosittain yli 2500 henkilöä saa diagnoosin. (IBD ja muut suolistosairaudet ry 2023.) Suolistosairauksien on todettu aiheuttavan ummetusta ja pahimmassa tapauksessa vaikuttavan elämänlaadun heikkenemiseen. Ummetus on suolen harventunut toimintahäiriö, joka aiheutuu muun muassa liian vähäisestä kuidun saannista sekä nesteiden vähäisestä nauttimisesta. Elämäntavoilla on todettu olevan suuri vaikutus ummetuksen ilmaantumiseen.

Potilasohjauksen merkitys kasvaa, kun oire on heikentänyt jo potilaan elämänlaatua. Kirjallisen potilasohjeen tulee sisältää tietoa ummetuksen ennaltaehkäisystä kuten liikunnasta, ruokavaliosta, sekä nesteiden saannista. (Tunturi 2022)

[Alt-teksti: pöydän ääressä kaksi henkilöä tutkimassa paperille printattua ohjetta.]
Kuva 1. On tärkeää käydä läpi potilasohje yhdessä potilaan kanssa. (Kuva: Pirjo Olkkonen)

Potilasohjeeseen voi palata uudestaan

Kirjallinen potilasohje tuo turvaa potilaalle, sillä sen voi lukea kotona uudestaan. Suullisesti annetut ohjeet vastaanotolla voivat unohtua. Selkeät ja loogisesti etenevät ohjeet vähentävät potilaiden yhteydenottoja yksikköön. Kirjallisten ohjeiden myötä potilasohjaus on myös tasalaatuisempaa ja laadukkaampaa. Laadukkaan potilasohjeen tulee olla helposti ymmärrettävää ja sisällöltään kattava, mutta ei liian yksityiskohtainen ja pitkä. Sisällön tulee pitää sisällään, miten oireita voidaan lievittää tai miten voi itse toimia parhaiten. (Hyvärinen 2005)

LAB-ammattikorkeakoulun kehittämistehtävänä valmistui ummetuksen hoidon potilasohje yhteistyössä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kirurgian poliklinikan kanssa. Potilasohjeen tarkoituksena on antaa potilaille kotihoito-ohje kirjallisena kotiin mukaan.  Kirurgian poliklinikka hyödyntää useita kirjallisia potilasohjeita hoidon tukena, joten tarve ummetuksen ennaltaehkäisyn hoito-ohjeeseen nousi hoitajien ja potilaiden tarpeesta. Potilasohje tehtiin yhteistyössä gastroenterologien ja gastrokirurgien kanssa, ja sen hyväksyi poliklinikan ylilääkäri. Kirjallinen potilasohje otettiin käyttöön syksyllä 2023.

Palautetta kerättiin hoitajilta ja lääkäreiltä suullisesti. Tulosten mukaan potilasohje oli erinomainen, ja positiivista palautetta se sai ohjeen selkeydestä sekä hyvistä elämäntapaohjeista. Palautteiden perusteella ohjeeseen lisättiin lisäkuidun käytön mahdollisuus sekä tietoa lääkkeellisistä keinoista ummetuksen hoidossa. Potilasohjeen koettiin parantaneen ohjaustilannetta, ja se toi turvaa potilaalle ummetuksen ennaltaehkäisyä ajatellen.

Kirjoittajat

Pirjo Olkkonen opiskelee LAB-ammattikorkeakoulussa suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa ja työskentelee sairaanhoitajana Etelä-Karjalan hyvinvointialueella, kirurgian poliklinikalla.

Fanny Kilpinen on hoitotyön lehtori ja LAB-ammattikorkeakoulun suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksen vastuuopettaja.

Lähteet

Hyvärinen, R. 2005. Millainen on toimiva potilasohje? Hyvä kieliasu varmistaa sanoman perillemenon. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 2.10.2023. Saatavissa  https://www.duodecimlehti.fi/duo95167

IBD ja muut suolistosairaudet ry. 2023. Suolistosairaudet. Viitattu 2.10.2023. Saatavissa https://ibd.fi/tietoa-sairauksista/

Tunturi, S. 2022. Ummetus. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 2.10.2023. Saatavissa  https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00092