Tietoisuuden lisääminen on avainasemassa, kun kuljetaan kohti tekstiilien kiertotaloutta. Pelkkä vaatteiden kierrättäminen ei riitä, koska se ei poista tekstiilien haitallisten ympäristövaikutusten juurisyytä eli ylikulutusta. Kierrättämisen tueksi tarvitaankin kulutuksen vähentämistä, vastuullisempaa tekstiiliteollisuutta sekä helposti saavutettavissa olevia korjaus- ja huoltopalveluja.
Hankkeilla on tärkeä rooli tietoisuuden lisäämisessä
Tekstiilit kiertoon 2.0 -hankkeessa edistetään tekstiilien kiertoa erilaisten toimenpiteiden avulla. Hankkeessa on muun muassa pilotoitu erilliskeräystä, tehty kysely poistotekstiilikeräyksestä sekä järjestetty työpajoja, joissa on kartoitettu poistotekstiilien hyödyntämismahdollisuuksia ja alueellista materiaalitarvetta.
Linkki Tekstiilit kiertoon 2.0 -hankkeen verkkosivustolle.
Hanke järjesti tekstiilien kiertotalousaiheisen tapahtuman Lahden Palvelutorilla Kauppakeskus Triossa toukokuussa 2024. Tavoitteena oli tuoda esille alueen kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden tarjontaa sekä mahdollisuuksia korjata ja huoltaa tekstiilejä. Tapahtumassa pidettiin vaatteidenvaihtopistettä, lanseerattiin Kierrätyskeskus Patinan Kätinä & Patinappi -kädentaitojenosasto ja materiaalipankki sekä annettiin ohjausta tekstiilien korjaukseen ja tuunaukseen. Lisäksi tapahtumassa oli esillä alueen korjaus- ja huoltotoimijoita ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä toimijoita: Neppinappi, Huhta Design, Painovoima ry, Möysän lanka, Keltainen lanka, Kankurin Ilo, Lahden MLL:n Mukava Second Hand Shop ja Ansa Rajakangas. Mukana oli myös Tyyki-hanke, jossa pilotoidaan muun muassa erilaisia koulutuskokonaisuuksia tekstiilien kiertotalouteen liittyen.
Ihmisvilinää vaaterekkien keskellä
Tapahtumaa varten järjestetty vaatteidenvaihtopiste oli hyvin suosittu, ja vaatteet vaihtoivatkin ripeästi omistajaa, mikä oli ilo huomata. Pisteellä sijainnut poistotekstiilin erilliskeräysrullakko täyttyi myös mukavasti illan kuluessa. Kävijöiltä tuli paljon tiedusteluja tekstiilien kierrätykseen liittyen, ja varsinkin kerätyn poistotekstiilin jatkokäsittely ja hyödyntämismahdollisuudet kiinnostivat. Suomessa poistotekstiiliä on erilliskerätty jo yli vuoden verran, mutta tällä hetkellä haasteen tuo varsinkin synteettisten kierrätyskuitujen vähäinen kysyntä (Etelä-Karjalan Jätehuolto 2024). Toisaalta Euroopan komissiolta on tulossa ekosuunnitteluvaatimuksia, jotka velvoittaisivat tuottajat käyttämään tekstiilituotteissaan kierrätyskuituja (Euroopan komissio 2022). Tämä voi omalta osaltaan vilkastuttaa kierrätyskuidun käyttöä tekstiiliteollisuudessa.
Tapahtumaan osallistuneiden toimijoiden kautta kävijät pystyivät tutustumaan erilaisiin kierrätysmateriaaleista valmistettuihin tuotteisiin, kuten kierrätyslaukkuihin ja räsymattoihin. Lisäksi kävijät pääsivät kuulemaan, minkälaista korjaustoimintaa alueella on ja mistä tekstiilien korjaamiseen tarvittavia materiaaleja voi hankkia. Mahdollisuutta omien vaatteiden korjaamiseen ohjatusti hyödynnettiin harmillisen vähän, vaikkakin keskustelujen perusteella kiinnostusta tämänkaltaiseen toimintaan selkeästi olisi. Parasta antia tapahtumassa oli se, että saatiin kerättyä yhteen sekä alueellisia toimijoita että asukkaita. Näin tekstiilien kiertotaloutta pystyttiin edistämään ruohonjuuritasolla.
Moninainen osallistujakunta osoitti vaatteiden vaihdon olevan tärkeää kaikille kuluttajille, ja suurta kiinnostusta esiintyy kestävän kehityksen mukaisten tottumusten omaksumiseen. Tällaiset tapahtumat ovat havainnollistavia ja tehokkaita viestinviejiä, joissa tieto voidaan viedä lähelle ihmistä.
Kirjoittajat
Enni Arvez työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä TKI-asiantuntijana ja toimii asiantuntijana Tekstiilit kiertoon 2.0 -hankkeessa.
Niko Rintala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun kiertotalouslaboratorion ja -hankkeiden kehitysinsinöörinä ja materiaalitekniikan asiantuntijana.
Lähteet
Etelä-Karjalan Jätehuolto. 2024. Tekstiilit. Viitattu 5.6.2024. Saatavissa https://ekjh.fi/tietopankki/lajittelu/tekstiilit/
Euroopan komissio. 2022. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions: EU strategy for sustainable and circular textiles. Document 52022DC0141. COM/2022/141 final. Viitattu 5.6.2024. Saatavissa https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52022DC0141
Linkit
Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. Tekstiilit kiertoon 2.0. Viitattu 5.6.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/tekstiilit-kiertoon-20