LAB Studio sai uudet tilat myös Lappeenrantaan

LAB Studio on LAB-ammattikorkeakoulun oma audiovisuaaliseen tuotantoon keskittyvä yksikkö, joka tuottaa sisältöä niin korkeakoulun sisäisesti kuin ulkoisille asiakkaillekin (Tuominen & Eskelinen 2024). Yhtenä esimerkkinä voisi mainita vaikkapa LABlanssin teaser-videon (Tanninen & Seppänen 2023). Aiemmin LAB Studiolla on ollut kiinteät toimitilat vain Lahden kampuksella, mutta tänä syksynä tilat saatiin myös Lappeenrantaan. Tämä vahvistaa studion alueellista toimintaa Etelä-Karjalan alueella merkittävästi. LAB Studion toimintaan ja palveluihin voi tutustua LAB Studion (2024) omilla verkkosivuilla.

Mikä on fyysinen studio?

Studiotilalla tarkoitetaan yksinkertaistettuna kiinteää tilaa, joka varustettu niin rakenteiltaan kuin laitteistoltaan audiovisuaalista tuotantoa varten. Merkittävää on se, että studiotila on tarkoitettu pääasiallisesti juuri tuotantoja varten, eikä esimerkiksi kokoustilaksi, johon tulisi aina erikseen rakentaa ympäristö ja laitteisto tuotantoja varten. Lisäksi studiolla tulisi olla riittävät tilat erilaiselle kalustolle, iso ovi kaluston siirtoa varten sekä luotettava internetyhteys stream-lähetyksiä ja tiedostojen siirtoa varten.

Seuraavaksi käsitellään tarkemmin studiotilan vaatimuksia sekä sitä, kuinka ne toteutettiin Lappeenrannan kampukselle vuosien 2023 ja 2024 aikana.

[Alt-teksti: pimennysverhoin eristetty tila, jossa on tuoleja, mikrofoneja ja äänityspöytä.]
Kuva 1. Lappeenrannan kampuksen studiotilat. (Kuva: Sampo Kokkonen)

Valon hallinta erittäin tärkeää

Studiotilassa on tärkeää pystyä hallitsemaan valoa kunkin tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikka luonnonvaloa monesti suositaankin valokuvauksessa, pitkissä tuotannoissa luonnonvalo voi olla hyvinkin oikukasta (Chernova 2020). Esimerkiksi vain tunninkin kestävän kuvaussession aikana auringon valo ehtii kääntyä jopa 15 astetta, jolloin varjojen suuntien muutos on jo silminnähtävää. Ja kun puhutaan sisästudiosta, onkin tarpeen pystyä estämään ikkunoista sisään tulevaa valoa, sillä osan päivästä aurinko voi paistaa sisään ikkunoista ja osan ajasta taas ei. Kun ulkovalo estetään, saadaan kuvaussessioiden valaistus pysymään vakiona, mikä helpottaa merkittävästi jälkieditointia.

Lappeenrannan studiotiloissa valonhallinta toteutettiin asennuttamalla sälekaihtimet ikkunoihin sekä asentamalla paksut Molton-verhot jokaiselle studion seinälle. Verhot parantavat akustiikkaa, mutta blokkaavat erityisen tehokkaasti epätoivottua valoa. Lisäksi studioon hankittiin värilämpötilasäädettävät kiskovalot kattoon sekä mittava valikoima liikuteltavia studiovaloja pehmentimineen.

Vain halutut äänet tallentimeen

Ilmastoinnin tasainen hurina, ohikulkijoiden askeleet ja kaukainen puheensorina ovat monesti asioita, joihin toimistoympäristö on totuttu, eikä niitä osata edes pitää häiritsevinä. Asian laita on taas täysin toisin, kun mietitään vaikka podcasteja. Esimerkiksi normaalin kokoustilan ilmanvaihdon ääni kuulostaa yllättävän häiritsevältä kuulokkeilla kuunnellusta podcastista. Siksi seinien ja oven äänieristykseen ja ilmastoinnin säädettävyyteen kiinnitettiin erityistä huomiota rakennusvaiheessa. Lisäksi edellä mainitut studioverhot parantavat akustiikkaa sekä vaimentavat epätoivottua kaikua. Myös mikrofonien valintaan kiinnitettiin huomiota ja studioon hankittiin useita erilaisia mikrofoneja, joilla päästään lähelle äänilähdettä erilaiset tilateet huomioiden.

Studiotilat saatiin valmiiksi syksyn 2024 aikana ja avajaisia päästiin viettämään yhdessä Yrittäjyys HUBin kanssa syyskuun lopulla. Suosittelen kaikkia audiovisuaalisista tuotannoista kiinnostuneita tutustumaan studion mahdollisuuksiin.

Kirjoittaja

Sampo Kokkonen toimii markkinoinnin lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän toimi myös vastuuhenkilönä Lappeenrannan kampuksen studioinvestointiprojektissa.

Lähteet

Chernova, M. 2020. Guide to building a corporate video production studio. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://www.epiphan.com/blog/corporate-video-production-studio/

LAB Studio. 2024. Portfolio. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://portfolio.labstudio.fi/

Tanninen, A. & Seppänen, K. 2023. Teaseria tekemässä ‒ LABlanssi-videon kuvaukset LAB Studion kanssa. LAB Focus. Viitattu 4.10. 2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/teaseria-tekemassa-%e2%80%92-lablanssi-videon-kuvaukset-lab-studion-kanssa/

Tuominen, N. & Eskelinen, L. 2024. Tehokas audiovisuaalinen viestintä sisällöntuotannossa. LAB Focus. Viitattu 15.10.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/tehokas-audiovisuaalinen-viestinta-sisallontuotannossa/