Vointisoitto ja -käynti apuna palliatiivisessa kotisairaalassa

Päijät-Hämeen palliatiivinen kotisairaala toimii Lahdessa kuntoutussairaala Jalmarin yhteydessä. Sote-uudistuksen myötä vuonna 2023 palliatiivisen kotisairaalan toiminta-alue laajeni koskemaan koko Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta (poislukien Sysmä). Palliatiivinen kotisairaala tekee tiivistä yhteistyötä palliatiivisen poliklinikan, alueellisen kotihoidon, akuutti kotisairaalan ja palliatiivisen vuodeosaston kanssa. (Päijät-Sote 2022, 18.)

Palliatiivisen kotisairaalan tarkoitus on viedä sairaalatasoinen hoito potilaan kotiin. Palliatiivinen kotisairaala hoitaa erityistason hoitoa vaativia palliatiivisia ja saattohoitopotilaita. Palliatiivisen kotisairaalan potilaiden tukiosastona toimivat Kuntoutussairaala Jalmarissa Lahdessa palliatiivisen- ja saattohoidon osasto J12 sekä Orimattilan ja Heinolan sote-keskusten vuodeosastot. Tukiosastolle potilaat pääsevät suoraan kotoa palliatiivisen kotisairaalan hoitajan tai lääkärin arvion perusteella. (Päijät-Sote 2022, 18.)

Palliatiivisen hoidon saatavuuden ja jatkuvuuden varmistaminen

Palliatiivisen hoidon tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa potilaan ja hänen läheistensä kärsimystä. Potilaan tilanteen ja terveydentilan mukaan potilaan ja hänen läheistensä tarpeet vaihtelevat yksilöllisesti. Potilaan oireita ja hänen sekä hänen läheistensä tuen tarvetta tulee kartoittaa, arvioida ja hoitaa systemaattisesti. Ilman säännöllistä oireiden ja tuen tarpeen arviointia suuri osa palliatiivisen potilaan oireista ja tuen tarpeesta voi jäädä tunnistamatta. Palliatiivisen potilaan oireisiin, psykososiaalisen, henkisen ja hengellisen tuen tarpeisiin tulee vastata viiveettä. Huomioidaan ja vastataan myös potilaan läheisten tuen tarpeisiin. Jatkuvalla seurannalla varmistetaan riittävä avun ja tuen tarve ja vältytään turhalta kärsimykseltä ja hoitoviiveeltä. (Saarto ym. 2022, 25.)

Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on suunniteltava ja toteutettava yhdenvertaisesti ja yhteen sovitettuina palvelukokonaisuuksina. Palveluiden saatavuuden edellytyksenä on riittävä sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjonta. (Päijät-Hämeen hyvinvointialue 2023, 29.) Palliatiivisessa kotisairaalassa potilaan hoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Potilaille tehdään vointisoittoja säännöllisin väliajoin. Vointikäyntien määrä ja väli määräytyvät potilaan sen hetkisen voinnin ja hänellä olevien muiden palvelujen mukaisesti. (Päijät-Hämeen hyvinvointialue 2023, 41.)

Kuva 1. Hoidon systemaattinen arviointi ja kartoitus varmistavat hoidon jatkuvuutta. (Big-Heart 2019)

Yhtenäiset kriteerit vointikäyntien ja -soittojen sopimiseksi

Palliatiivisen kotisairaalan toiminta-alueen laajenemisen myötä myös potilasmäärä kasvoi, ja oli tarvetta lisätä hoitohenkilökunnan määrää palliatiivisessa kotisairaalassa. Uudet hoitotyön ammattilaiset toivat erilaisia näkökulmia ja toimintatapoja palliatiivisen kotisairaalan kehittämiseen. Palliatiivisessa kotisairaalassa hoitotyön ammattilaiset tarjosivat potilaille eri tavalla vointikäyntejä ja -soittoja. Hoitajat kokivat tärkeäksi yhtenäistää toimintatapoja ja luoda kriteerit ja vähimmäisajankohdat palliatiivisen kotisairaalan vointikäynneille ja -soitoille. (Laiti 2024.)

Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa LAB-ammattikorkeakoulussa kehittämistehtävän avulla laadittiin yhtenäiset kriteerit palliatiivisen kotisairaalan vointikäyntien ja -soittojen sopimiseksi. Lisäksi kriteereihin kirjattiin tieto, mitä vointikäynti tai -soitto sisältää. Kriteereitä voidaan myös käyttää uuden työntekijän perehdyttämiseen ja opiskelijaohjaukseen. (Laiti 2024.)

Kirjoittajat

Anne-Maarit Laiti työskentelee sairaanhoitajana Lahdessa palliatiivisessa keskuksessa. Hän on opiskellut LAB-ammattikorkeakoulussa palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa.

Titta Sainio toimii hoitotyön lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikössä Lappeenrannan kampuksella. Hän opettaa muun muassa lääkehoitoa sekä on mukana palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa.

Lähteet

Big_Heart. 2019. Tunneli, tie, maisema, road, jatkuvuus. Pixabay. Viitattu 30.10.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/tunneli-tie-maisema-road-jatkuvuus-4537285/

Laiti, A. Palliatiivisen kotisairaalan vointisoitot ja -käynnit. Erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävä.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue. 2024. Geriatrisen osaamiskeskus: omavalvontasuunnitelma. Viitattu 30.10.2024. Saatavissa https://www.paijatha.fi/wp-content/uploads/2024/05/Geriatrisen-osaamiskeskuksen-omavalvontasuunnitelma.pdf

Päijät-Sote 2022. Salpausselän kuntoutussairaala Jalmari, Palliatiivinen kotisairaala. Viitattu 30.10.2024. Saatavissa https://paijat-sote.fi/wp-content/uploads/2022/09/geriatrinen-osaamiskeskus-harjoittelupaikkana-esittely_2022.pdf

Saarto, T., Lyytikäinen, M., Ahtiluoto, S., Junttila, K., Lehto, J., Finne-Soveri, H., Hammar, T. & Forsius, P. 2022. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallinen laatusuositus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Viitattu 30.10.2024. Saatavissa https://www.julkari.fi/handle/10024/144065