Pilvi-infrastruktuurin laajentuminen tuo mukanaan kustannustenhallinnan haasteita. Pilvipalveluissa kustannusrakenne on monimutkainen, ja osa resursseista voi jäädä tarpeettomasti käytössä. Lisäksi jotkut resurssit skaalautuvat automaattisesti tarpeen mukaan, ellei niiden käyttöä erikseen rajoiteta, mikä voi johtaa hallitsemattomiin kustannuksiin. Pilven etujen lisäksi kasvaa siis riski hallitsemattomasta kustannusten kasvusta, joten käytännönläheisten mittareiden määrittäminen on ratkaisevan tärkeää. Ne tarjoavat näkyvyyttä pilviympäristöihin auttaen optimoimaan kulutusta ja parantamaan taloudellista vastuullisuutta.
FinOps-kypsyysmalli ja vaiheet
FinOps on pilvipalveluiden kustannusten hallintaan ja optimointiin keskittyvä toimintatapa. FinOps Foundationin (2024b) mukaan FinOps-kypsyysmallissa on kolme vaihetta: Crawl, Walk ja Run. Crawl-vaihe keskittyy perusraportointiin ja työkaluihin, Walk-vaiheessa painopiste on vaikeiden ongelmien ymmärtämisessä ja käsittelyssä, ja Run-vaiheessa korostetaan koko tiimin sitoutumista ja automaatiota, jolloin tehokkuus ja kulutustavoitteet kasvavat asteittain. Vaiheet ja niiden esimerkkitavoitteet on kuvattu taulukossa 1.
FinOps-mittarit
FinOps Foundation (2024a) tarjoaa lukuisia mittareita, joilla voidaan mitata esimerkiksi datapäivitysten tiheyttä tai pilvikustannusten tagien noudattamisasteita. Vaikka nämä mittarit ovat yksityiskohtaisia ja hyödyllisiä, ne voivat olla haastavia organisaatioille, jotka ovat vasta aloittamassa FinOps-kehikon käyttöönottoa. Mittareiden tulee palvella käyttäjiä eri tasoilla yhtä hyvin jo Crawl-vaiheessa. Insinööreillä ja sovelluskehittäjillä on syvällinen tekninen osaaminen, mutta sovellusomistajilla ja eri tason managereilla ei välttämättä ole. Siksi on tärkeää, että mittarit palvelevat kaikkia tasoja ainakin alkuvaiheessa, jotta liiketoiminnan sujuvuus voidaan taata.
Alkuvaiheessa on suositeltavaa aloittaa yksinkertaisemmilla ja perustavanlaatuisilla mittareilla, kuten:
- Tagien/labelien kattavuusprosentti: Tämä mittari auttaa ymmärtämään, kuinka hyvin resursseihin liittyvät tiedot on merkitty ja näkyvillä. Tämä on tärkeää kustannusten seurannan ja hallinnan kannalta. Kun tagit tai labelit ovat paikoillaan, resurssien ryhmittely helpottaa kustannusseurantaa ja mahdollistaa automaation rakentamisen sujuvuuden tueksi.
- Orvoksi jääneiden resurssien prosenttiosuus: Tämä mittari tunnistaa käyttämättömät resurssit, jotka edelleen aiheuttavat kustannuksia, kuten esimerkiksi poistettujen virtuaalikoneiden diskit, liittämättömät julkiset IP-osoitteet ja reititystaulut.
- Tilauksen budjetin kattavuusprosentti: Tämä mittari seuraa, kuinka monella tilauksella on määritetty budjetit, joita valvotaan. Tilauksien valvontaan on tarjolla ratkaisuja eri ympäristöissä. Vaihtoehtoisesti on mahdollista rakentaa kustomoituja ratkaisuja REST-rajapintojen avulla. Esimerkiksi Viorika Andrijesin (2024) opinnäytetyössä on esitetty Azure-budjettien valvontaratkaisun suunnittelu- ja kehitysprosessi.
Keskittymällä näihin perusmittareihin organisaatiot voivat saada olennaista tietoa ja näkyvyyttä pilviympäristöihinsä, mikä luo pohjan seuraavalle, Walk-vaiheelle. Näiden mittareiden käytön hyötyjä ovat muun muassa parempi kustannusten näkyvyys ja vastuullisuus, kyky tunnistaa ja poistaa hukkaa tehokkaammin sekä pilvikulutuksen ja organisaation budjettien parempi yhteensopivuus.
Kun pilvi-infrastruktuuri kasvaa, myös tarve tehokkaaseen kustannustenhallintaan kasvaa. Aloittamalla käytännönläheisillä, helposti ymmärrettävillä mittareilla organisaatiot voivat luoda vahvan perustan kattavalle pilvikustannusten hallinnalle. Tämä lähestymistapa ei ainoastaan auta välittömässä kustannusten hallinnassa, vaan myös valmistaa organisaation kehittyneempiin taloudellisiin toimintoihin pilvessä.
Kirjoittajat
Viorika Andrijes valmistuu LAB-ammattikorkeakoulusta tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi vuonna 2024. Hän työskentelee tällä hetkellä Cloud Consultantina ja on aiemmin toiminut taloustehtävissä.
Matti Welin toimii yliopettajana LAB-ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan koulutusvastuussa ja ohjasi Andrijesin opinnäytetyön. Hän on kiinnostunut ohjelmistoista ja pilvipalveluista.
Lähteet
Andrijes, V. 2024. Design and development of a cloud budget reporting solution. AMK-opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu, tieto- ja viestintätekniikka. Lahti. Viitattu 1.6.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052816654
FinOps Foundation. 2024a. FinOps KPIs. Viitattu 1.6.2024. Saatavissa https://www.finops.org/wg/finops-kpis/
FinOps Foundation. 2024b. FinOps Maturity Model. Viitattu 1.6.2024. Saatavissa https://www.finops.org/framework/maturity-model/
RonaldCandonga. 2020. Job Office Team Business Internet. Viitattu 1.6.2024. Saatavissa: https://pixabay.com/photos/job-office-team-business-internet-5382501/