Ensivastetehtävälle lähdetään tarkistuslistan avulla

Tarkistuslistojen käyttö hoitajien työn tukena on hyvin yleistä terveydenhuollossa nykypäivänä. Pyrkimyksenä on vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta ja näin lisätä potilasturvallisuutta. Ensihoidossa onkin käytössä esimerkiksi tiettyjen toimenpiteiden yhteydessä tarkistuslistat, koska tilanteet ovat usein muuttuvia ja häiriötekijät lisäävät erehdysten sekä unohdusten mahdollisuutta. Alun perin ilmailualalla kehitetty tarkistuslista on tuotu terveydenhuoltoon helpottamaan ja nopeuttamaan toimintaa hektisissä tilanteissa. Ensivastetehtävillä työskentelevät sammutusmiehet eivät ole poikkeus vaan hyötyvät ja hyödyntävät tarkistuslistojen apua.

Tarkistuslistat ovat tärkeitä rutiinien muodostamisessa

Tarkistuslistojen tarve on noussut esiin terveydenhuollossa usein “upsis”- eli läheltä piti -tilanteista tai haittatapahtumista (Blomgren & Pauniaho 2014). Samainen tarve on ilmennyt myös ensivastetehtäviä varten. Ensivastetehtävien suorittamiseen kuuluu vahvasti rutiinilla tekeminen ja tietyn “kaavan” mukaan suoriutuminen. Tämä voi tuoda harhakuvitelman huolettomuudesta (Blomgren & Pauniaho 2014) sekä oman muistin ja osaamisen yliarvioinnissa, joka voi olla haitallista toiminnan kannalta. Tarkistuslistojen, tai kuten puhekielessä törmää nimitykseen check-lista, tarkoitus on helpottaa työtä, pitää toiminta systemaattisena, lisätä tilannetietoisuutta koko työryhmän sisällä (Kalenius & Mäkelä 2020) ja antaa aivoissa tilaa haastavampaan ajatustyöhön, kun rutiinitoimet tulevat tarkistetuiksi listan mukaisesti (Blomgren & Pauniaho 2014).

Kuva 1. Check-listojen tarkoitus on muun muassa vapauttaa aivot haastavampaan ajatustyöhön. (geralt 2017)

Ensivastetehtävälle lähtiessä on paljon muistettavaa

Itä-Uudenmaan alueella on noussut sopimuspalokuntalaisten keskuudessa huolia ja kysymyksiä ensivastetehtävälle lähtemisestä, kuten esimerkiksi miten rutiinin puute tehtävälle lähtemisestä vaikuttaa suoriutumiseen ja muistaako huomioida kaikki oleelliset asiat ennen yksikön liikkumista ulos autotallista.

Uusien alueellisten hälytysohjeiden myötä ensivasteyksiköiden nostaminen tehtävään on tiukentunut, mikä on johtanut ensivastetehtävien määrän pienentymiseen. Tehtävämäärien vähentyessä ja näin ollen rutiinin puuttuminen voi vaikuttaa oleellisten asioiden muistamiseen sekä tunteeseen omasta osaamisestaan. Ensivasteyksikkö hälytetään käytännössä A- ja B-kiireellisyysluokan tehtäville silloin, kun saadaan aikahyöty tulevaan ensihoidon yksikköön nähden. Yksikkö voidaan hälyttää muillekin tehtäville alueellisen kenttäjohtajan arvion mukaan. Tehtävien luonteen ja kiireellisyysluokan vuoksi ensivastehenkilöstöllä on paine työskennellä aikakriittisessä ja muuttuvassa tilanteessa, joka vaatii huomioimaan useita asioita päällekkäin. Tästä syystä pelkän muistin varaan jääminen on riski unohduksille (Kalenius & Mäkelä 2020). Tarkistuslistan tavoitteena on helpottaa tehtävälle lähtemistä tukemalla muistia oleellisten asioiden huomioimiseksi.

Ensivasteyksikölle valmistettiin tarkistuslista

Kehittämistehtävänä tehtiin tarkistuslista ensivastetehtävälle lähtemiseen Itä-Uudenmaan sopimuspalokuntien ja vapaapalokuntien ensivasteeseen osallistuville sammutusmiehille. Henkilöstö koostuu vapaaehtoisista tai sopimuksen alaisista henkilöistä, joilla ei välttämättä ole terveydenhoitoalan koulutusta, mutta ovat käyneet ensiapu- ja ensivastekurssin. Siksi tarkistuslistan tavoitteena onkin helpottaa tehtävälle lähtemistä tukemalla yksikönjohtajan muistia oleellisten asioiden huomioimiseksi, jos rutiinit eivät ole vielä muodostuneet vahvoiksi, mutta jo omattu taustatieto antaa edellytykset lukea muistilistaa. Karan ym. (2024) mukaan tarkistuslistaan kirjattujen kohtien tulee olla käskymuodossa esitettyjä, eri työtehtävien vaiheet ymmärrettäviä eli monitulkinnallisuus ei saa olla mahdollista ja ulkonäön oltava selkeä. Listan rakenne ja työvaiheet kirjataan aikajärjestyksessä: mikä vaihe tulee ensimmäisenä ja mikä tämän jälkeen (Kara ym 2024).

Parhaimmillaan hyvin rakennettu tarkistuslista tukee systemaattista toimintaa, lisää yksikön keskeistä kommunikaatiota ja tilannetietoisuuden jakamista (Kalenius & Mäkelä 2020). Listaan valikoidut työvaiheet ja sanat on huomioitu lukijan taustat huomioiden, jolloin voidaan käyttää ammattisanastoa. Lopullinen tuotos sijoitetaan helposti saataville ensivasteyksikköön esimerkiksi kojelaudalle tai aurinkolipan taakse etupenkille.

Kirjoittajat

Tiia Eloranta opiskelee ensihoitajaksi sairaanhoitajien muuntokoulutuksessa LAB-ammattikorkeakoulussa ja toimii aktiivisesti sammutusmiehenä sivutoimisella paloasemalla.

Tia Windahl työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa ensihoidon lehtorina.

Lähteet

Blomgren, K. & Pauniaho, S-L. 2014. terveydenhuollon tarkistuslistat. Potilasturvallisuuden perusteet. Artikkeli tunnus ptp00304 (003.004). Viitattu 24.9.2024. Saatavissa Terveydenhuollon tarkistuslistat – Duodecim Oppiportti

geralt. 2017. Altmann, G. Ympyrä, rengas, kierros. Pixabay. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/ympyr%C3%A4-rengas-kierros-koukku-2470306/

Kalenius, K. & Mäkelä, M. 2020. Ensivasteen osaaminen ja koulutustarpeet Kanta-Hämeessä. AMK-opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu, sosiaali- ja terveysala,  Lappeenranta. Viitattu 16.11.2024. Saatavissa https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/347198/Kalenius_Kirsi_Makela_Mira.pdf?sequence=2

Kara, H., Laaksonen M., Piehl, A., Raevaara, L., Räsänen, M., Tiililä, U., Viertiö, A. & Virtakangas, H.  2024. Hyvän virkakielen ohjeita. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 24.9.2024. Saatavissa https://kielitoimistonohjepankki.fi/vk/sopiva-savy-toimivat-ohjeet-ja-kysymykset/ohjeita-ohjeiden-tekijoille/