Pelastustieto on pelastustoimen, ensihoidon ja varautumisen media, joka kattaa pelastusalan ja ensihoidon koko kentän. Pelastustieto-media sisältää verkkosivut, useita eri sosiaalisen median tilejä sekä ammattilehden paperisena ja digitaalisena versiona. Pelastustieto-lehteä julkaisee Palo- ja pelastustieto ry ja se on pelastusalan viimeisin ammattilehti. Lehden historia alkaa vuodesta 1950 Palontorjunta-Brandvärn -nimellä, ja vuonna 1993 nimi vaihtui Pelastustiedoksi. Lehden linjana on olla palo-, pelastus- ja väestönsuojelualan ammattilehti, jonka pääasiallinen lukijakunta ovat aloilla toimivat henkilöt ja ne, jotka työssään tarvitsevat tietoja alasta. Sen tarkoituksena on välittää aloilta tietoa monipuolisesti ja tukea alan yhteisöllisyyttä viestinnän eri keinoin.
Aiempi ensihoidon ammattilehti Systole yhdistyi Pelastustiedon kanssa vuoden 2023 alussa, ja ensimmäinen ensihoidon aiheilla vahvistettu Pelastustieto ilmestyi helmikuussa 2023. Yhdistymisen jälkeen Pelastustieto on käsitellyt laajasti myös ensihoidon aiheita. (Pelastustieto 2024.)
Lukijakysely ensihoitajataustaisille lukijoille
Pelastustieto on vuoden 2024 aikana teettänyt kaksi eri lukijakyselyä, joista ensimmäinen koski pelastusalan tekijöitä. Tätä julkaisua koskeva toinen kysely toteutettiin osana LAB-ammattikorkeakoulun ensihoitajan muuntokoulutusta sairaanhoitajille ja kyselyn kohderyhmänä olivat ensihoitajataustaiset Pelastustiedon lukijat. Kyselyn tulokset on luovutettu kokonaisuudessaan Pelastustiedon toimitukselle median kehittämistä varten. Seuraavaksi kyselyn tuloksista esitellään tiivistetysti sellaiset, jotka vastaajat ovat kokeneet merkityksellisimmiksi aiheiksi.
Kysely ensihoitajataustaisille lukijoille toteutettiin Webropolissa marraskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 442 henkilöä, joista 72 prosenttia on ensihoitajia kenttätyössä. Toiseksi ja kolmanneksi suurimman ryhmän vastaajista muodostavat ensihoidon operatiiviset esihenkilöt sekä alan opiskelijat. Vastaajista neljänneksellä on työtaustaa alalta alle viisi vuotta, loput vastaajista ovat työskennelleet alalla vähintään viisi vuotta.
Pelastustietoon toivotaan lisää ensihoidon sisältöä
Kyselyn monivalinta- ja avoimista vastauksista kävi ilmi, että ensihoitajataustaiset lukijat toivovat lehteen lisää ensihoidon sisältöä. Hieman yli puolet vastaajista koki, että ensihoidon sisältöä on tällä hetkellä liian vähän. Avointen vastausten perusteella lukijat jakautuvat niihin, jotka toivovat aiemman kaltaista ensihoidon omaa lehteä takaisin sekä niihin lukijoihin, jotka toivovat nykyiseen Pelastustietoon enemmän ensihoidon sisältöä.
Pelastustiedon aiheiden merkitystä kysyttiin asteikolla 1–5, jossa yksi tarkoitti merkityksetöntä ja viisi erittäin tärkeää. Tärkeimmiksi aiheiksi Pelastustieto-mediassa koetaan ensihoidon keikkakertomukset, koulutukselliset artikkelit sekä työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin liittyvät julkaisut. Vähemmän tärkeiksi aiheiksi koetaan ulkomaan jutut sekä ilmoitukset.
Ammattilehteä luetaan työpaikalla ja siitä halutaan oppia
Noin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta lukee lehteä paperiversiona ja heistä 86 prosenttia lukee lehden työ- tai opiskelupaikalla. Yli puolet vastaajista toivovat lehden myös jatkossa paperiversiona ja puolet vastaajista haluavat lukea digilehteä mobiililaitteella.
Lehteen toivotaan lisää ammatillisesti asiapitoista sisältöä, kuten ensihoidon keikkakertomuksia, teoriapohjaisia artikkeleita sekä käytännön neuvoja. Lehti löytyy monelta ensihoidon työpaikalta ja kyselyn vastausten perusteella sen toivotaan toimivan ammatillisen kehittymisen tukena. Vastauksissa nousivat esiin erityisesti keikkakertomukset, joista saa uusia näkökulmia ja toimintatapoja omaan työhön – ensihoitajana kun ei koskaan ole ammatillisesti täysin valmis.
Kirjoittajat
Nelly Holmbäck ja Siiri Laine ovat LAB-ammattikorkeakoulun ensihoitajaopiskelijoita.
Tia Windahl työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa lehtorina.
Lähteet
Holmbäck, N. & Laine, S. 2024. Pelastustieto-median lukijakysely ensihoitajataustaisille lukijoille. Kyselyn tulosraportti Webropolista. 3.12.2024.
Pelastustieto. 2024. Viitattu 3.12.2024. Saatavissa https://pelastustieto.fi/