Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen -hankkeen (FCF-verkosto) tavoitteena on perustan luominen Food Campus Finland -yhteistyöverkostolle, joka tukee kansallisen ruokaviennin kaksinkertaistamista ja elintarvikealan jalostusarvon merkittävää kasvattamista. Hankkeen tavoitteisiin kuuluu muun muassa edistää elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) vahvistamalla TKI-infrastruktuuria, tunnistamalla yritysten TKI-tarpeita ja -mahdollisuuksia ja tukemalla yrityksiä erityisesti kansainvälisiin kehityshankkeisiin osallistumisessa. (LAB-ammattikorkeakoulu 2025.)
Elintarvikeviennin kaksinkertaistamisen tukeminen sekä LAB-ammattikorkeakoulun tutkimustoiminnan vahvistaminen edellyttävät kansainvälisiä kumppaneita ja verkostoja. Uusia kansainvälisiä avauksia LABin Food Pilot Plantin tutkimus- ja palvelumyyntitoiminnan kehittämisen tueksi on haarukoitu muun muassa Latviasta ja Puolasta.
Latvian Food and Bioeconomy Clusterissa yhteistyön mahdollisuuksia
Helmikuussa 2025 suuntasimme LADECin asiantuntijan kanssa tutustumaan Latvian elintarvikeklusterin (Latvian Food and Bioeconomy Cluster) toimintaan ja tunnistamaan yhteistyön mahdollisuuksia. Matkaseurueeseen kuului myös Nordregion ja Nordenin aluekehityksen asiantuntijoita. Matkan aikana vierailimme useassa elintarvikealan yrityksessä ja tutkimuslaitoksessa, joita olivat esimerkiksi AREI, Aloja Starkelsen, Institute for Environmental Solutions -tutkimuslaitos sekä Valmiermuiža-panimo. Valmiermuiža-panimon keksijähenkinen omistaja tarjoili meille oluesta tehtyä ”viskiä” (kuva 1) sekä muinaisolutta, joka oli maultaan hyvin samantyyppistä kuin hämäläisille tuttu sahti.

Matkaan kuului osallistuminen Pohjoismaiden ministerineuvoston järjestämään Food System Transformation: Bold Ideas and the Role of Innovation in Industrial Symbiosis -työpajaan (Norden 2025), joka järjestettiin osana Vidzemen innovaatioviikkoa. Esittelin tilaisuudessa LAB-ammattikorkeakoulua ja Food Pilot Plantin toimintaa, kun taas LADECin esitys keskittyi Päijät-Hämeen Viljaklusteriin. Food Pilot Plant herätti mielenkiintoa kuulijoiden keskuudessa. Muita puheenvuoroja kuultiin muun muassa kananmunien kuorien hyötykäytöstä ja mustasotilaskärpäsistä biojätteen hyödyntäjänä ja eläinrehun raaka-aineena. Kiertotalousteemat olivat erityisen kiinnostavia, sillä ne ovat merkittävässä roolissa myös Päijät-Hämeessä. Paikalla tapahtumassa oli paikallisia yrittäjiä, aluekehittämisen asiantuntijoita Latviasta, Liettuasta ja Ruotsista sekä latvialaisen yliopiston edustajia.
Varsovan IBPRS-instituutti on kiinnostava tutkimuskumppani viljateknologiassa
Keväällä 2025 matkustimme toisen hankkeessa työskentelevän asiantuntijan, kehittämispäällikkö Sami Lusteen, kanssa Varsovaan IBPRS-tutkimusinstituuttiin Päijät-Hämeen yritysten aloitteesta tunnustelemaan kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia. LABissa elintarvikealan tutkimustoiminta on parhaillaan käynnistymässä, ja tutkimuksen pääpaino on kaurassa. IBPRS-instituutilla on yksiköitä ympäri Puolaa ja laajaa tutkimustoimintaa esimerkiksi mikrobiologian, elintarviketurvallisuuden, tisleiden, viljateknologian sekä liha- ja rasvateknologian parissa (IBPRS 2025). IBPRS-instituutin viljateknologian yksikkö oli kiinnostunut tutkimusyhteistyöstä, ja suunnitteilla on 1–2 kuukauden tutkijavierailu arvioimaan Mixolab-laitteen soveltuvuutta kaurataikinoiden ominaisuuksien ja leivontalaadun välisten yhteyksien kuvaamiseen. IBPRS:llä tutkitaan aktiivisesti etenkin vehnää ja ruista, joista jälkimmäisen leivontateknologiassa on samantyyppisiä piirteitä kuin kauraleivonnassa. Vierailu on suunnitelmissa toteuttaa alkuvuonna 2026, ja tavoitteena on avata väylä myös pidempiaikaiselle yhteistyölle.
Kirjoittaja
Saara Sammalisto on LAB-ammattikorkeakoulun tutkija, joka työskentelee FCF-hankkeessa asiantuntijana ja toteuttaa elintarvikealan yrityksille innovaatiopilotointeja. Hankkeessa hän keskittyy erityisesti Food Pilot Plantin kehittämiseen ja tutkimustoiminnan käynnistämiseen.

Lähteet
LAB-ammattikorkeakoulu. 2025. Food Campus Finland – Verkostojen vahvistaminen. Viitattu 4.7.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/food-campus-finland-verkostojen-vahvistaminen
IBPRS, Institute of Agricultural and Food Biotechnology State Research Institute. 2025. Viitattu 4.7.2025. Departments. Saatavissa https://www.ibprs.pl/en/departments/
Norden, Nordic Council of Ministers’ Office in Latvia. 2025. Event summary: transforming food systems – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā. Viitattu 4.7.2025. Saatavissa https://norden.lv/en/whats-new/news/event-summary-transforming-food-systems
Lisätietoja
AREI, Institute of Agricultural Resources and Economics. 2025. Saatavissa https://www.arei.lv/en
Institute of Environmental Solutions. 2025. Saatavissa https://www.vri.lv/en/home-2/
KPM Analytics. 2025. Universal Dough Characterizer: Mixolab 2. Precision Dough Analysis: Automated Testing for Product Excellence. Saatavissa https://www.kpmanalytics.com/products/functional-rheological/mixolab-2
Lahden seudun kehitys LADEC. 2025. Saatavissa https://www.ladec.fi/