LABin Lappeenrannan kampuksen opiskelijalähtöisten yritysideoiden määrä kasvussa

Business Mill on yrityshautomo, jonka tehtävänä on tukea käytännön keinoin eteläkarjalaisia kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä ja startupeja luomaan uusia osaamispohjaisia työpaikkoja alueelle. Tähän sisältyy myös LUT-konsernin opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudesta nousevat uudet yritysideat ja startupit.  

Yrityshautomo on toiminut LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella lokakuusta 2018. Hautomon tiimiin kuuluu opiskelija-agentti, jonka tehtävänä on toimia opiskelijarajapinnassa löytäen uusia liikeideoita ja osaajia. Vuonna 2020 opiskelijoiden yritysideoiden määrät ovat olleet huomattavassa kasvussa. Edellisvuoteen verrattuna määrä on kasvanut 30 %.  

Rahoitusta tarjolla opiskelijatiimeille jopa 5000 euroon asti  

Opiskelijatiimeillä on mahdollisuus hakea rahoitusta kaksi kertaa vuodessa Yrittäjäksi Otsakorven tuella -projektista, jota rahoittaa Otsakorven säätiö. Rahoituksella pyritään helpottamaan tuote- ja palveluideoiden kokeiluja, markkinointia sekä prototyyppien valmistusta. Rahoitusta voidaan myöntää enintään kolme kertaa samalle tiimille. Rahoitusta myönnetään 1000 eurosta 5000 euroon asti, riippuen liiketoimintasuunnitelmasta ja rahoitushakemuksesta. (Business Mill 2020.) Rahoitusta on myönnetty esimerkiksi hyödyllisyysmallisuojiin, prototyypin kustannuksiin, nettisivujen rakentamiseen ja sosiaalisen median markkinointikuluihin.  

Ennen syksyä 2020 rahoitushakemuksia on tullut keskimäärin kolmesta viiteen vuodessa. Syksyllä 2020 hakemuksia tuli yhteensä yhdeksän, joista kuusi oli kansainvälisten opiskelijoiden hakemusta. Tähän on osaltaan vaikuttanut TalentHUB Etelä-Karjala -projektissa tehdyt toimenpiteet, mm. osallistuminen yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa Etelä-Karjalan Nuorten Yrittäjien järjestämään Kesän Onnellisin päivä -tapahtumaan. Tapahtumassa noin kymmenen hengen opiskelijajoukko ja projektitiimiläiset tutustuivat ja verkostoituivat toisiinsa Papinniemi Campingillä, Uukuniemellä. Tapahtuman myötä osallistuneet opiskelijat ottivat matalammalla kynnyksellä yhteyttä Business Milliin, ja samalla he hakivat myös opiskelijoille suunnattua rahoitusta.  Samantyyppisiä verkostoitumistapahtumia tullaan järjestämään myös jatkossa.  

A picture containing indoor

Description automatically generated
Kuva 1. Kansainvälisiä opiskelijoita Nuorten Yrittäjien tapahtumassa elokuussa. Tapahtumassa muun muassa suppailtiin, saunottiin ja verkostoiduttiin iltaohjelman merkeissä. (Kuva: Kaisa Vainikka)

TalentHUB Etelä-Karjala lisää kansainvälisten opiskelijoiden yritysideoiden määrää 

TalentHUB Etelä-Karjala -projektin yhtenä tavoitteena on lisätä kansainvälisten opiskelijoiden omien yritysideoiden määrää tukemalla uusia yrittäjiä sekä yhdistämällä heitä maakunnan olemassa oleviin ja mahdollisesti omistajanvaihdosta suunnittelevien yrittäjien kanssa. Projektin päätavoitteena on kuitenkin herätellä yrityksiä hyödyntämään ja ottamaan töihin kansainvälisiä osaajia. Lappeenrannan kampuksella opiskelee 70 eri kansalaisuutta edustavaa opiskelijaa – tätä potentiaalia ei kannata hukata. Kansainväliset osaajat voivat toimia yritykselle kynnyksen madaltajana kansainvälistymisessä ja kasvussa. Opiskelijoilla on aito halu jäädä alueelle ja Suomeen. (TalentHUB Etelä-Karjala 2020.) Osaajat tarvitsevat linkkejä paikallisiin yrityksiin, mutta jos niitä ei löydy, yrittäjyys on toinen mahdollisuus kansainvälisen osaajan työllistymiseen ja integroitumiseen alueelle.  

Kirjoittaja

Kaisa Vainikka, tradenomi, toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -yrityshautomon opiskelija-agenttina sekä projektipäällikkönä hankkeissa TalentHUB Etelä-Karjala ja Yrittäjäksi Otsakorven tuella.  

Lähteet 

Business Mill. 2020. Opiskelijoille tarjolla alkuvaiheen rahoitusta jopa 5000 euroa. [Viitattu 5.10.2020]. Saatavissa: https://www.businessmill.fi/ajankohtaista/opiskelijoille-tarjolla-alkuvaiheen-rahoitusta-jopa-5-000-euroa 

TalentHUB Etelä-Karjala. 2020. Osaaminen edellä – valitkaa paras! [Viitattu 8.12.2020]. Saatavissa: www.talenthub.fi  

Linkit 

Linkki 1. Business Mill. 2020. Yrityksesi paras kaveri. [Viitattu 11.2.2020]. Saatavissa: https://www.businessmill.fi/ 

Linkki 2. TalentHUB Etelä-Karjala. 2020. Osaaminen edellä – valitkaa paras! [Viitattu 8.12.2020]. Saatavissa: www.talenthub.fi  

Linkki 3. Business Mill. 2020. Opiskelijoille tarjolla alkuvaiheen rahoitusta jopa 5000 euroa. [Viitattu 5.10.2020]. Saatavissa: https://www.businessmill.fi/ajankohtaista/opiskelijoille-tarjolla-alkuvaiheen-rahoitusta-jopa-5-000-euroa 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *