Potilasohjeet uusille dialyysipotilaille

Diabetes, munuaiskerästulehdukset, perinnölliset sairaudet ja valtimokovettumatauti ovat kroonisen eli pitkäaikaisen munuaisten vajaatoiminta tavallisimpia aiheuttajia. Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa liikunnan sekä yksilöllisen ruokavalion avulla, mutta edetessään munuaisten vajaatoiminta johtaa dialyysihoitoon. Dialyysihoitoa voidaan toteuttaa kotona tai hoitoyksikössä käyttämällä joko omaa vatsakalvoa hyödyksi, peritoneaalidialyysi tai veriteitse, hemodialyysi. (Munuais- ja maksaliitto 2024a.)

Dialyysihoidon toteutusmuodot

Peritoneaalidialyysissä (pd) puoliläpäisevänä kalvona toimii vatsaontelon elimiä ja seinämää peittävä peritoneaalikalvo kapillaareineen ja imusuonineen. Dialyysi tapahtuu veren ja vatsaonteloon viedyn nesteen välillä. (Pasternack ym. 2012.) Pd-hoitoa varten potilaalle asetetaan leikkaussalissa katetri vatsaonteloon, jota kautta dialyysineste valutetaan sisään ja ulos. Pd-katetrista noin 15 senttimetriä on vatsanpeitteiden ulko­puolella. (Munuais- ja maksaliitto 2024b.)

Hemodialyysilla tarkoitetaan veren puhdistamista kuona-aineista ja ylimääräisestä nesteestä dialyysikoneessa olevan suodattimen avulla, jolloin hoidon aikana veri ohjataan dialyysikoneeseen ja puhdistettuna takaisin verenkiertoon. (Munuais- ja maksaliitto 2024c.)

Selkeyttä potilasohjaukseen

Suomen laissa määrätään, että potilaan tulee saada riittävästi asianmukaista ja ymmärrettävää tietoa omasta sairaudesta ja hoidosta (Laki potilaan asemasta ja oikeudesta 785/1992).

Lyhentyneiden hoitoaikojen vuoksi potilaan ohjaaminen, opettaminen ja tiedon jakaminen on entistä tärkeämpi osa sairaanhoitajan työtä. Potilaan hoitoon sitoutumista voidaan parantaa selkeäkielisellä potilasohjeella, joka on tärkeä ja keskeinen potilaan ohjaamisen väline. Kirjallinen potilasohje välittää potilaalle informaatiota, neuvoja ja merkityksiä sekä näyttöön perustuvaa tietoa terveydestä ja sairaudesta. (Halme 2022.)

Kuva 1. Hyvä ohjeistus on yhä tärkeämpää myös lyhentyneiden hoitoaikojen vuoksi. (Elf-Moondance 2021)

Kehittämistyönä teimme potilasohjeet Kainuun keskussairaalan uusille peritoneaali- ja hemodialyysipotilaille. Ohjeiden tarkoitus on lisätä tietoa peritoneaali- ja hemodialyysi-hoidoista ja antaa käytännön tietoa Kainuun keskussairaalassa toteutettavasta dialyysihoidosta. Tavoitteena oli tuottaa selkeät ohjeet dialyysipotilaille, joita myös hoitajat voivat hyödyntää ohjaustilanteissa. Ohjeet annetaan Kainuun keskussairaalan dialyysipotilaille dialyysihoidon alkaessa ja hoitaja käy sisällön läpi yhdessä potilaan kanssa. Potilasohjeissa käydään läpi käytännön asioita dialyysihoitoon liittyen ja annetaan ohjeita mahdollisia poikkeavia tilanteita varten, kuten sairastuminen.

Potilasohjeista kerättiin palautetta dialyysihoitoihin osallistuvilta hoitajilta. Palautteen mukaan ohjeet ovat selkeitä, tarpeellisia ja helposti ymmärrettäviä. Palautteen mukaan ne ovat hyödyllisiä myös hoitajalle uuden dialyysipotilaan ohjaamisessa. Palautteissa korostui myös se, että potilaan on tärkeä tietää minne voi ongelmatilanteissa olla yhteydessä, jotta saa tarvitsemaansa apua. Siksi on tärkeää, että yhteystiedoissa ei ole epäselvää. Niissä tulee olla kerrottuna, mihin tahoon potilaan tulee olla yhteydessä eri vuorokaudenaikoina.

Potilasohjeet ovat valmiina otettavaksi käyttöön dialyysipotilaille, ja ne ovat jatkossa osa uuden dialyysipotilaan hoidon aloitusta.

Kirjoittajat

Riikka Huotari, Minna Pasma ja Laura Rönkkö opiskelevat LAB-ammattikorkeakoulun munuaispotilaan hoitotyöhön erikoistunut osaaja -täydennyskoulutuksessa 2024–2025.

Matleena Takaluoma toimii hoitotyön lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä.

Lähteet

Elf-Moondance. 2021. Luovuus, idea, keksintö, inspiraatiota. Pixabay. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/luovuus-idea-keksint%C3%B6-inspiraatiota-6871712/

Halme, J. 2022 Millainen on näyttöön perustuva ja käytettävyydeltään hyvä potilasohje hoitotyössä. Opinnäytetyö YAMK. Savonia-ammattikorkeakoulu. Viitattu 1.11.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202242845

Laki potilaan asemasta ja oikeudesta 785/1992. Finlex. Viitattu 3.11.2024. Saatavissa https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785 

Munuais- ja maksaliitto. 2024a. Dialyysihoito. Viitattu 3.11.2024. Saatavissa https://muma.fi/munuaiset/dialyysihoito/

Munuais- ja maksaliitto. 2024b. Vatsakalvodialyysi. Viitattu 3.11.2024. Saatavissa https://muma.fi/munuaiset/dialyysihoito/vatsakalvodialyysi/

Munuais- ja maksaliitto. 2024c. Hemodialyysi. Viitattu 3.11.2024. Saatavissa https://muma.fi/munuaiset/dialyysihoito/hemodialyysi-2/  Pasternack, A., Honkanen E. & Metsärinne K., 2012, Nefrologia. Viitattu 1.11.2024. Saatavissa https://www.oppiportti.fi/opk04556?q=pasternack