Ravinto vaikuttaa monella tavalla ihmisen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Ruokapyramidi ja lautasmalli ovat suomalaisille tuttuja terveellisten ravintotottumusten malleja, joiden lisäksi meillä on annettu myös useita erilaisille kohderyhmille räätälöityjä, yksilölliset tarpeet huomioivia ravintosuosituksia (Ruokavirasto 2025). Tämä kaikki kertoo, että ruoka on hyvinvointimme peruspilari, jonka riittävä saanti ja terveellinen koostumus on meille erittäin tärkeää. Psyykkisten ja sosiaalisten vaikutustensa kautta ruoka voi kuitenkin olla myös paljon muuta, kuten esimerkiksi sosiaalisia kohtaamisia helpottava normi tai osa matkailuelämystä.
Terveellinen ravinto ja sen hyötyvaikutuksia
Fyysisen hyvinvoinnin näkökulmasta ruuan ja juoman tehtäviä ovat nälän ja janon tunteen poistaminen, riittävä energian ja ravintoaineiden saanti sekä niiden kautta erilaisten sairauksien ehkäisy. Terveysteknologian kehittymisen myötä nykypäivänä osataan jo antaa suosituksia esimerkiksi siihen, millaista on sydänystävällinen ravinto, millaisia ruokia aivomme rakastavat, tai millaiset ruokailutottumukset parhaiten tukevat diabeteksen hoitoa ja diabeetikon hyvinvointia (Sydänliitto 2025; Aivoliitto 2025; Diabetesliitto 2025). Sairauksien ehkäisyn lisäksi ruokailutottumukset liittyvät esimerkiksi painonhallinnan tai tiettyjen haitallisten ravinnon aineksien kautta vahvasti myös yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen -tai niiden laiminlyönti voi johtaa sen vastakohtaan.
Moniulotteinen matkailun trendi
Matkailussa ruoka on ollut vahva trendi jo pitkään. Suomen uudessa kansallisessa ruokamatkailustrategiassa vastuulliset ja elämykselliset ruokamatkailutuotteet on nostettu maamme matkailun vetonauloiksi, jotka auttavat tekemään matkailustamme helpommin saavutettavaa ja entistä ympärivuotisempaa (Laamanen ym. 2024). Kokonaisuutena teeman vaikuttavuus matkailun kehittämisessä liittyy vahvasti moneen matkailun alamuotoon. LAB-ammattikorkeakoulun luontomatkailun kehittämishankkeissa teema on noussut esiin mm. pyörämatkailuun sekä luontokulttuuriin liittyvässä kehittämistyössä, minkä lisäksi meillä on käynnissä myös yksi täysin ruokateemaan keskittyvä luontomatkailuhanke – GEOfood (LAB 2025 a,b,c).
![[Alt-teksti: paviljonki jylhän kesäisen metsämaiseman vierellä, pyöreän pöydän ääressä istuu kolme naista, joille hymyilevä tarjoilija tuo ruoka-annoksia.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/03/89_2025_Ruoka-hyvinvoinnin-peruspilarina-ja-matkailun-trendina_1-1024x557.jpg)
Päijät-Hämeen alueellisen erikoistumisen kärki
Päijät-Hämeessä ruoka ja juoma on nostettu yhdeksi neljästä elinkeinollisesta vahvuudesta, joita hyödyntämällä voidaan kehittää alueen kilpailukykyä toimijoiden yhteistyönä (Päijät-Hämeen liitto 2021). Käytännössä ruoka ja juoma -toiminnan vahvuus näkyy meillä muun muassa vahvan virvoitusjuomateollisuuden sekä viljaklusterin kautta, mutta myös pienten innovatiivisten yrittäjiemme toiminta ja ideat ovat jo saaneet osakseen valtakunnallistakin huomiota (Kinnarin tila 2025). Alueellisen erikoistumisen kärkenä ruoka ja juoma liittyvät vahvasti toisiinsa ja niihin liittyy paljon myös vielä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, joita yritysten kannattaa yhdessä työstää.
![[Alt-teksti: pieniä pyöreitä ruisleipiä, joiden päällä on ruskeaa lihaa, yrttejä ja punaisia marjoja.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/03/89_2025_Ruoka-hyvinvoinnin-peruspilarina-ja-matkailun-trendina_2-1024x588.jpg)
Luonto- ja ympäristöarvojen nostaja
Keväällä 2022 UNESCO Global Geopark -statuksen saanut Salpausselkä Geopark kertoo alueen tarinaa Veden muovaamana maisemana ja Etelä-Päijänteen alueen matkailumarkkinoinnissa on jo pitkään käytetty slogania, joka viittaa alueen juomakelpoiseen järviveteen (Visit Lahti 2025; Visit Päijänne 2025).
Yleisestikin alueemme ruoka- ja juomateollisuudessa luonnosta nousevat sisällöt ja tarinat ovat vahvuuksia erityisesti kansainvälisessä markkinoinnissa. Näiden vahvuuksien parempi hyödyntäminen ja näkyväksi tekeminen voi auttaa aluettamme kehittymään kestävän luontomatkailun huippukohteena, jossa vettä voi juoda suoraan luonnon lähteestä ja jossa elämyksellinen ruokailu voi olla matkan yksinkertainen ja kaunis huippukohta.
Kirjoittaja
Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana. Hänen työnkuvaansa kuuluu luonto- ja liikuntamatkailuhankkeiden valmistelu ja toteuttaminen.

Lähteet
Aivoliitto. 2025. Näitä ruokia aivot rakastavat. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/ruoka/naita-ruokia-aivot-rakastavat#e4e89f1c
Diabetesliitto. 2025. Ruoka. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://diabetes.fi/diabetestietoa/tyypin-2-diabetes/ruoka/
Kinnarin tila. 2025. Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://www.kinnarintila.fi/
Laamanen, O., Pöyhönen, M. & Garam, S. 2024. Suomen ruokamatkailustrategia. Haaga-Helia julkaisut 12/2024. Viitattu 24.02.2024. Saatavissa https://www.visitfinland.fi/4a89df/globalassets/visitfinland.fi/vf-julkaisut/2024/ruokamatkailustrategia-2024-2028.pdf
LAB. 2025a. Häme by Cycle -Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hanke. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/hame-cycle-kanta-hameen-pyoramatkailun-kehittaminen
LAB. 2025b. Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/luontokohteiden-kulttuuriperinto-elavaksi
LAB. 2025c. GEOfood -Saimaa Geoparkin ruokamatkailun kehittäminen -hanke. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/geofood
Päijät-Hämeen liitto. 2021. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategia. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://paijat-hame.fi/wp-content/uploads/2021/09/Liite_AES_luonnos_0.02_MKH_lausunnot.pdf
Ruokavirasto. 2025. Ravitsemus- ja ruokasuositukset. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/
Sydänliitto. 2025. Ruoka ja ravitsemus. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://sydan.fi/sydantietoa/ruoka-ravitsemus/
Visit Lahti. 2025. Salpausselkä Geopark. Viitattu 24.2.2025. Saatavissa https://visitlahti.fi/etusivu/salpausselkageopark/
Visit Päijänne. 2025. Juotavan hyvä Etelä-Päijänne. Viitattu 24.2.2025. https://visitpaijanne.fi/info-2/juotavan-hyva-etela-paijanne-ry/