Suolistosyöpä on Suomessa sekä miehillä että naisilla toiseksi yleisin syöpä, johon sairastuu noin 3500 henkilöä vuodessa. Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- ja peräsuolen syöpiä. Sairastuneista noin kaksi kolmasosaa on yli 65-vuotiaita, mutta huomioitavaa on se, että kolmasosa suolistosyöpään sairastuneista on työikäisiä. (Colores 2023)
Varhaisvaiheessa suolistosyöpä voi olla jopa oireeton. Suolistosyöpä voi oireilla esimerkiksi suolen toiminnan muutoksina, kuten ripulina tai ummetuksena. Muita oireita voivat olla anemia, suolitukos tai tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla. Suolistosyöpä voi oireilla verenvuotona, joka ilmenee tummina ulosteina tai kirkkaana verenä ulosteen joukossa. Lisäksi voi esiintyä yleisoireita, kuten vatsakipua, laihtumista tai ruokahalun muutoksia. (Österlund 2023)
LAB-ammattikorkeakoulussa toteutettiin kehittämistehtävä, jonka tarkoituksena oli yhtenäistää suolistosyöpäpotilaiden ohjausta sekä parantaa potilaan hoidon laatua ja vähentää hoidossa tapahtuvaa päällekkäistä toimintaa. Tuotoksena syntyi potilasopas Päijät-Hämeen keskussairaalan kirurgian poliklinikalle, vatsakeskukseen ja koko hyvinvointialueen suolistosyöpäpotilaita hoitaviin yksikköihin.
Potilasohje on osa toipumista
Potilaan kokonaisvaltaista hoitoa palvelee potilasohje, joka on ajantasainen ja käytettävyydeltään hyvä. Potilaan ohjaamisprosessiin vaikuttavat haitallisesti vanhentuneet ohjeet sekä erilaiset versiot ohjeista. Hoitajien ja yhteistyötahojen työtä vaikeuttaa hoito- ja potilasohjeiden puuttuminen kokonaan. (Halme 2022.)
Suullisen potilasohjauksen tukena tarvitaan myös kirjallista potilaan ohjausta edistämään potilaan hoidon turvallisuutta ja jatkuvuutta. Kirjallisen ohjeen tarkoituksena on tukea potilasta sairauteensa liittyvissä asioissa, tutkimuksissa ja hoitotoimenpiteisiin valmistautumisessa ja lisätä saatavilla olevaa tietoa palveluista, auttaa potilasta sopeutumaan ja suunnittelemaan elämäänsä sairauden kanssa. (Lipponen 2014.)
Yhteistyöllä potilasta ajatellen
Opas suolistosyöpään sairastuneelle hioutui lopulliseen muotoonsa moniammatillisen yhteistyön kautta, ja siinä on hyödynnetty muun muassa avannehoitajan, gastrokirurgin ja radiologin näkemystä. Oppaasta kerättiin palautetta hoitohenkilökunnalta ja lääkäreiltä sähköisellä palautelomakkeella. Saadun palautteen perusteella opas tulee todelliseen tarpeeseen, se on potilaslähtöinen ja selkeä.
Opasotetaan käyttöön syksyn 2023 aikana Päijät-Hämeen keskussairaalan vatsakeskuksessa ja kirurgian poliklinikalla. Opas jaetaan suolistosyöpädiagnoosin saaneille potilaille tähystystutkimuksen tai muun vastaanottokäynnin yhteydessä.
Kirjoittajat
Anneli Sundman ja Anu Tontti ovat sairaanhoitajia, jotka työskentelevät Päijät-Hämeen keskussairaalan vatsakeskuksessa ja opiskelevat LAB-ammattikorkeakoulussa suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa.
Jaana Palminen on sairaanhoitaja, joka työskentelee Päijät-Hämeen keskussairaalan kirurgian poliklinikalla ja opiskelee LABissä suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa.
Marjut Lintunen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina.
Lähteet
AnnaSivak. 2020. Appendikiittitautien käsite, umpilisäke, kipu. iStock. Viitattu 4.10.2023. Saatavissa rajoitetusti https://www.istockphoto.com/fi/vektori/appendikiittitautien-käsite-umpilisäke-kipu-hätäambulanssi-apu-leikkaus-lääkäri-ja-gm1254450005-366658698
Colores. 2023. Tietoa suolistosyövästä. Viitattu 4.10.23. Saatavissa https://www.colores.fi/tietoa-suolistosyovasta/
Halme, J. 2022. Millainen on näyttöön perustuva ja käytettävyydeltään hyvä potilasohje? Potilasohjeen laatiminen plastiikkakirurgian osastolle 41–42. Opinnäytetyö YAMK. Savonia-ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.4.2023. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202242845
Lipponen, K. 2014. Potilasohjauksen toimintaedellytykset. Väitöskirja. Oulun yliopisto, lääketieteen tiedekunta. Viitattu 3.4.2023. Saatavissa
http://urn.fi/urn:isbn:9789526203720
Österlund, P. 2023. Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksunsuolen syövät). Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim.Viitattu 27.3.2023. Saatavissa https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01087