Mistä apua yrityksen kehittämiseen?

OP Etelä-Karjalan tiloissa Lappeenrannassa järjestettiin 26.3.2024 tilaisuus, jossa keskusteltiin yritysten kehittämisestä ja kehittämisen rahoittamisesta. Paikalla oli mukavasti kuulijoita, ja keskustelu kävi vilkkaana. Tilaisuuden järjesti Team Finland -koordinaattori Juha Linden yhdessä Etelä-Karjalan yrittäjät ry:n puheenjohtaja Pasi Toropaisen kanssa.

Tilaisuudessa oli paikalla edustusta niin pankista, Finnveralta, Leaderilta, ely-keskuksesta, te-toimistosta kuin Business Millistäkin. Tilaisuus toteutettiin kalvosulkeisten sijaan paneelikeskusteluna, jossa käytiin läpi kolme erilaista yrittämisen casea.

Juha Linden, joka edustaa sekä Team Finland -verkostoa että elyn rahoitusmahdollisuuksia, korosti yritysten kattavia verkostoja. Verkostojen avulla saa tietoa kohdemaan todellisesta tilanteesta. Jos verkostoja ei suoraan itsellä ole, kannattaa hyödyntää Skinnarilan kampuksen kansainvälisiä osaajia sekä tietenkin Team Finland -verkostoa, jossa työskentelee asiantuntijoita ympäri maailmaa auttamassa nimenomaan suomalaisia yrityksiä kasvuun ja kansainvälistymään. (Linden 2024.)

Kasvuun ja kansainvälistymiseen sparraa myös LAB-ammattikorkeakoulun yrityshautomo Business Mill Skinnarilan kampuksella.

[Alt-teksti: kuusi henkilöä istumassa vierekkäin ja seitsemäs seisomassa suurehkossa seminaaritilassa, käynnissä on keskustelu.]
Kuva 1. Paneelikeskustelu yritysten rahoitusmahdollisuuksista, vas. Terhi Ojanen, Markus Korpela, Emma Latvala, Kari Kurkinen, Mira Kuutti, Juha Linden ja Pasi Toropainen. (Kuva: Niina Viljakainen)

Kaikki rahoitusmahdollisuudet eivät sovi kaikille

Tilaisuudessa keskusteltiin kolmesta erilaisesta tilanteesta, joita yrittäjillä voi tulla vastaan. Ensimmäinen oli aloittavan yrittäjän polun auttaminen, toisessa kuvattiin paikallisesti kasvua hakevan yrityksen näkymiä ja kolmannessa yritys pyrki kansainvälisille markkinoille.

Yleisö sai esittää kysymyksiä kaiken aikaa, ja esille nousikin tilanne, jossa yrittäjä ei ollut saanut avustusta omalle toimialalleen. Terhi Ojanen Leader Länsi-Saimaalta vastasi yrittäjän kysymykseen kielteisestä päätöksestä. Toimialat, joilla on kova kilpailu, ovat hankalasti julkisella rahalla rahoitettavia, ellei kyseessä ole toimialalle täysin uusi tai uudenlainen tapa tuottaa tuotetta tai palvelua. Esteenä rahoitukselle voivat myös olla maksuhäiriömerkinnät tai verovelka. (Ojanen 2024.)

Ensisijaisesti yritystoiminnan rahoituksen lähde on tietenkin tulorahoitus, jota yritys saa omia tuotteitaan tai palveluitaan myymällä. Jos tämä ei kuitenkaan riitä uuden kehittämiseen tai investointiin, kannattaa jutella oman pankin kanssa jo ajoissa. Pankki osaa suositella eri rahoitusmahdollisuuksia kuhunkin tilanteeseen. Lisäksi on tärkeää ottaa yhteyttä verkostoon, jossa neuvotaan julkisien avustusten ja tukien kulloisestakin tilanteesta. Näin voidaan maksimoida yrityksen kehittämiseen saatava tuki ja yritystoiminnan kehittäminen.

Tilaisuudessa kuultiin myös kehittämishankkeita koskeva yleisökommentti, jossa todettiin, että julkisen rahan viidakko saattaa sekoittaa yrittäjän mielen. Onkin tärkeää muistaa, että ensisijainen tehtävä on yritystoiminnan kehittäminen, ei kehittää hanketta hankerahan takia.

Kirjoittaja

Emma Latvala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -tiimin tiiminvetäjänä. Yritystoiminnan kehittäminen, muutosvalmiuksien parantaminen sekä elinvoimatyö kuuluvat hänen tehtäviinsä LABin yrityshautomossa Business Millissä.

Lähteet

Linden, J. 2024. Puheenvuoro tapahtumassa Yritysten rahoitus mahdollisuudet Etelä-Karjalassa; mitä tukea yritys voi saada? 26.3.2024.

Ojanen, T. 2024. Puheenvuoro tapahtumassa Yritysten rahoitus mahdollisuudet Etelä-Karjalassa; mitä tukea yritys voi saada? 26.3.2024.