Kohti mielenterveysystävällisempää opiskelijakulttuuria 

Valtakunnallista korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi- ja terveystutkimusta toteutetaan joka 4. vuosi. Viimeisen tutkimuksen mukaan vuonna 2021 korkeakouluopiskelijoista 35 % koki psyykkistä kuormittuneisuutta.  Koko väestön osalta vastaava luku oli 23 % (20–29-vuotiaat) ja 18 % (30–39-vuotiaat). (Laamanen ym. 2023, 8).

Opiskelijoiden mielenterveydestä on tärkeää puhua.  Nyyti ry:n koordinoima opiskelijoiden valtakunnallinen mielenterveysviikko toteutui huhtikuussa. LAB-ammattikorkeakoulun Siivittämö-hanke (LAB 2024) oli mukana toteuttamassa mielenterveysviikon tapahtumia Lahden Mukkulan kampuksella.  

Mielenterveysviikolla tapahtui  

Mielenterveysviikkoa koordinoiva Nyyti ry kannusti toimijoita järjestämään mielenterveysaiheisia tapahtumia ympäri Suomea. (Nyyti ry 2024). Teemaviikolla tuotiin esille opiskelijoiden mielenterveyden tilannetta ja luotiin mielenterveysystävällisempää opiskelijakulttuuria. Tapahtumat eri kampuksilla mukailivat viikon teemoja; yhdenvertaisuutta ja sosiaalista saavutettavuutta. Tavoitteena oli tuoda mielenterveyden teemoja ja keskusteluja helposti saataville. 

Opiskelijoille oli järjestetty kampusalueille muun muassa neuvontaa mielenterveyden palveluista ja keskustelua toimeentuloon liittyvistä huolista. Aiheiltaan kirjavissa tapahtumissa painottui kaikkien mahdollisuus osallistua ja toimia. 

Myös kokemusasiantuntijoita oli mahdollista tavata matalalla kynnyksellä.

Kohtaaminen kokemuskirjastossa 

Kohtaamiset kokemusasiantuntijoiden kanssa olivat merkityksellisiä. Kokemusten jakaminen kehkeytyi keskusteluiksi, joissa saattoi olla vahva vertaistuellinen vaikutus. (Kuva 1.)

Kuva 1. Kokemuskirjan ja lainaajan lainaushetki menossa. (Kuva: Lauri Puputti) 

Yhteys muodostui vaivattomasti. Vakavista aiheista keskusteleminen herätti ahdistuksen sijaan toivoa. Keskustelut kokemuksista tarjosivat tärkeää oppia siitä, miltä haasteiden kanssa kamppailu kertojistaan tuntuu. Kokemuskirjastossa korostuivat asiat, joista on ollut merkittävää apua toipumisessa. Rohkeus ja usko tulevaisuuteen olivat tarinoissa läsnä. Synkkiä tarinoita seurasi nykyhetken voimavarojen ja arjen onnea tuovien asioiden arvostus sekä oman pystyvyyden tiedostaminen.

Kohtaamiset auttoivat käsittelemään mielenterveyteen liittyviä stigmoja ja sosiaalisen saavutettavuuden ajatusta sekä vahvistivat ymmärrystä mielenhyvinvoinnin merkityksestä ja sen ylläpitämisestä. Mielenterveysystävällinen opiskelijakulttuuri edellyttää meiltä kaikilta ymmärrystä ihmisten moninaisuudesta ja haavoittuvuudesta. Ihminen tarvitsee toista ihmistä tässä avukseen. 

Kirjoittajat 

Lauri Puputti on LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija. 

Taina Heininen-Reimi toimii LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan lehtorina ja Siivittämö-hankkeen (LAB 2024) projektipäällikkönä. 

Lähteet 

Laamanen, M., Ladonlahti, T., Häkkinen, T. & Kärkkäinen, T. 2023.  Opiskelijan hyvinvointi koetuksella? Korkeakouluopiskelijoiden kokemat terveys- ja toimintarajoitteet, digitaalinen osaaminen ja opiskelu pandemian aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2023:41. Viitattu 23.4.2024. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165227/OKM_2023_41.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

LAB. 2024. Siivittämö. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 23.4.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/siivittamo

Nyyti ry. 2024. Mielenterveyspäivä. Viitattu 14.5.2024. Saatavissa https://www.nyyti.fi/mielenterveyspaiva/tietoa-kampanjasta2021/