Maaseudulla toimii yrityksiä, jotka tarjoavat palveluja matkailijoille ja paikalliselle väestölle. Pelkän majoituksen, kanoottivuokrauksen tai juhlien pitopaikkana toimiminen ei kuitenkaan aina ole riittävää toimintaa elinkeinon ylläpitämiseksi. Yritykset ovat myös pääsääntöisesti pieniä yhden henkilön tai pariskunnan ylläpitämiä.
LuoPaKe luo mahdollisuuksia
LAB-ammattikorkeakoululla on otettu yrittäjien haasteet luupin alle, ja yhdeksi ratkaisuksi toiminnan jatkumisen avuksi ja osaamisen kasvattamiseksi on vuoden alussa käynnistynyt LuoPaKe ‒ luontolähtöisten palvelujen kehittämishanke. Hanke järjestää tietoiskuja ja työpajoja, jotka edesauttavat verkostoitumisessa muiden yritysten kanssa. Hanke lisää myös osaamista luonnon monimuotoisuuden hyödyntämiseksi yritystoiminnassa. Kevään aikana on järjestetty kolme tietoiskua, joista ensimmäinen keskittyi viestintään ja kaksi jälkimmäistä luonnon monimuotoisuuteen ja hyvinvointivaikutuksiin. (LAB 2024).
Luonnosta lähtöisin – monimuotoisuus takaa hyvinvointimme
Toukokuussa pidetyssä infossa kerrottiin luonnon monimuotoisuuden eri tasoista ja niistä muodostuvista ekosysteemeistä, joiden toiminta tuottaa ekosysteemipalveluita eli erilaisia luonnosta saatavia hyötyjä. Monet niistä ovat korvaamattomia, kuten puhdas ilma, vesi ja ruoka. Taustalla tarvitaan niin ravinteiden kierrätystä, kasvien pölytystä kuin ilmaston ja vedenkierron säätelyäkin. Monimuotoisesta luonnosta saadaan myös kokonaisvaltaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia.
Luontolähtöisten palveluiden ja hyvinvointimatkailunkin perustana on monimuotoinen luonto. Se tarjoaa mahdollisuuksia virkistäytymiseen, rentoutumiseen, luonnon antimista nauttimiseen, luontoliikuntaan ja retkeilyyn sekä mieleenpainuvien elämysten ja luontoyhteyden kokemiseen. Luonnontilaisuuden tuntu, runsas lajikirjo ja vaihtelevat maisemat houkuttavat liikkeelle ja lisäävät luontokäynnillä koettua hyvinvointia.
Monimuotoisuutta voi vaalia toiminnassaan
Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan jääkauden jäljet, vesistöt, metsät ja perinnemaisemat ovat upea pohja luontolähtöisille palveluille ja uuden liiketoiminnan luomiselle. Maakuntien luonnon turvaaminen on tärkeää, sillä monimuotoisuuden huvettua on luontotyypeistämme jo joka toinen ja eliölajeistamme joka yhdeksäs uhanalainen (Suomen ympäristökeskus 2024a; 2024b). Maakuntien monipuolisesta ja alueittain vaihtelevasta luonnosta annetuilla esimerkeillä haluttiin vahvistaa ymmärrystä sen arvosta ja kutsua yrityksiä mahdollisuuksien mukaan turvaamaan lähiluontoa.
Esimerkiksi pihaketojen ja -niittyjen perustaminen, hyönteishotellien valmistaminen, osallistuminen perinnebiotooppitalkoisiin, vieraslajien torjunta, alkuperäiskasvien ja -eläinten suosiminen sekä metsän puulajiston monipuolistaminen ja lahopuun jättäminen ovat kaikki tekoja monimuotoisuuden eteen. Tekojen jäljet jäävät näkyviin, ja ne voivat osaltaan lisätä yritysten ja paikallisen ympäristön matkailijalle antamaa positiivista kuvaa.
Kirjoittajat
Tarja Vahtokari toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä sekä projektipäällikkönä hankkeessa Luontolähtöisten palvelujen kehittämishanke -LuoPaKe (LAB 2024).
Tiina Vitikainen toimii LuoPaKe-hankkeen osatoteuttajan Allergia-, iho- ja astmaliiton maakunnallisesti sijoittuvassa Luontoterveyden osaamiskeskuksessa ja työskentelee hankkeessa luonto- ja ympäristöterveyden asiantuntijana.
Lähteet
LAB. 2024. Luontolähtöisten palveluiden kehittämishanke LuoPaKe. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 22.5.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/luopake
Suomen ympäristökeskus. 2024a. Luontotyyppien uhanalaisuus. Viitattu 12.6.2024. Saatavissa www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/luontotyyppien-monimuotoisuus/luontotyyppien-uhanalaisuus
Suomen ympäristökeskus. 2024b. Suomen lajien Punainen kirja. Viitattu 12.6.2024. Saatavissa www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/lajien-monimuotoisuus/lajien-uhanalaisuuden-arviointi