Potilaalla kohonnut verenpaine ―miten toteutan hoidontarpeen arvioinnin?

Sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat kustannuksia yhteiskunnalle muun muassa lääkekorvausten ja sairauspäivärahojen muodossa. Vuonna 2023 verenkiertoelinten sairauksien vuoksi maksettiin etuuksia yli 44 miljoonaa euroa, josta verenpainesairauksien osuus oli yli 1,5 miljoonaa euroa (Kela tilastotietopalvelu 2024a). Vuonna 2023 korvattaviin lääketoimituksiin kului sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon yli 196 miljoonaa. Näistä verenpainelääkkeisiin kulunut osuus oli yli 20 miljoonaa euroa. (Kela tilastotietopalvelu 2024b.) Kustannuksista huolimatta näiden sairauksien hoito on kustannusvaikuttavaa (THL 2023).

Hollolan sote-keskuksen avosairaanhoidossa sairaanhoitajat tekevät hoidontarpeen arviointia pääsääntöisesti puhelimitse. Hoidontarpeen arviointi kohonneesta verenpaineesta kertovalle potilaalle on ajoittain hankalaa; potilaan kuvatessa tilannetta saattaa puuttua punainen lanka, asiaa tulee paljon ja on paljon seikkoja, joita hoidontarpeen arvioinnissa tulee huomioida. Toiveena hoidontarpeen arviointia sujuvoittamaan oli valmis fraasipohja, jossa potilaan tilanne kartoitetaan jäsennellysti ja asianmukaisesti. Fraasipohja ohjaa hoitajaa kartoittamaan potilaan oireet, hoidon tarpeen sekä auttaa oikean hoitopaikan ja ohjeiden valinnassa ja hoidon kiireellisyyden arvioinnissa.

[Alt-teksti: kerä karkeaa, punaruskeaa ja purkautuvaa lankaa puisten lankkujen päällä.]
Kuva 1. Potilaalta saattaa puuttua punainen lanka, kun hän kertoo tilanteestaan. (sweetlouise 2021)

Learning cafésta potilastietojärjestelmään

Hollolan sote-keskuksen avosairaanhoidon hoitajille järjestettiin learning café -työpaja, jossa henkilöstö sai tuoda omia ajatuksiaan fraasipohjaan. Learning caféssa kartoitettiin, mitkä tekijät koetaan haastavana kohonneesta verenpaineesta kertovan potilaan hoidon tarpeen arvioinnissa, mitä asioita tulee huomioida ja millaista rakennetta fraasipohjaan toivotaan.   

Henkilöstöltä nousseiden asioiden lisäksi hyödynnettiin terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön suunnatun Hoidonperusteet.fi-sivuston verenpaineoirekorttia sekä muuta kerättyä teoriatietoa. Fraasipohja rakennettiin Word-pohjalle ja lähetettiin konsultoinnin sekä muokkausten jälkeen sovellustukipalvelun kautta potilastietojärjestelmä Lifecareen.

Fraasipohjassa kartoitetaan potilaan esitiedot (perussairaudet, lääkitys, asetettu verenpainetavoite) ja nykytila (muun muassa milloin havainnut kohonneen verenpaineen, onko tehnyt pidempää verenpaineseurantaa, onko kohonneelle verenpaineelle altistavia tekijöitä, oireet). Lisäksi suunnitelmaosiossa on valmiina toimintasuunnitelma eri tilanteisiin: maltillisemmilla verenpaineilla voi riittää verenpaineenkotiseuranta ja/tai lääkityksen tehostaminen ja verenpaineen ollessa merkittävämmin koholla ja oirekuvan perusteella ohjataan potilas arvioon tarkoituksenmukaiseen toimipisteeseen.

Fraasipohja toteutui kehittämistyönä osana LAB-ammattikorkeakoulun kardiologiseen hoitotyöhön erikoistunut osaaja -täydennyskoulutusta. 

Fraasipohja jatkossa laajemminkin käyttöön?

Valmis fraasipohja koetaan hyödylliseksi ja selkeäksi. Se sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja huomioi olennaiset asiat. Tavoitteena on saada fraasipohja aktiiviseen käyttöön Hollolan sote-keskuksen avosairaanhoidossa, muokata tarvittavilta osin ja mahdollisesti laajentaa tämän jälkeen käyttöä myös muihin hyvinvointialueen avosairaanhoidon yksiköihin. Lopputulosta on mahdollista hyödyntää myös mahdollisissa muissa myöhemmin laadittavissa hoidon tarpeen arviointia tukevissa fraasipohjissa.

Kirjoittajat

Emma Lavonen työskentelee sairaanhoitajana avosairaanhoidossa Hollolan sote-keskuksessa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella sekä osallistuu LAB-ammattikorkeakoulun kardiologiseen hoitotyöhön erikoistunut osaaja -täydennyskoulutukseen.

Katja Puhakainen toimii LAB-ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina sairaanhoitajakoulutuksessa ja vastuuopettajana kardiologiseen hoitotyöhön erikoistunut osaaja -täydennyskoulutuksessa.

Lähteet

Kela tilastotietopalvelu. 2024a. Sairauspäivärahojen saajat ja maksetut etuudet. Viitattu 27.8.2024. Saatavissa  Sairauspäivärahojen saajat ja maksetut etuudet (9107RS002) (kela.fi)

Kela tilastotietopalvelu. 2024b. Korvattavat lääketoimitukset lääkkeen määrääjän mukaan. Viitattu 27.8.2024. Saatavissa Korvattavat lääketoimitukset lääkkeen määrääjän mukaan (9105RS003) (kela.fi)

sweetlouise. 2021. Kuitu, lanka, vyyhti. Pixabay. Viitattu 27.8.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/kuitu-lanka-vyyhti-punainen-lanka-6193207/

THL. 2023. Sydän- ja verisuonitautien kustannukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 27.8.2024. Saatavissa Sydän- ja verisuonitautien kustannukset – THL