Liiketoiminnan tulevaisuus Tekoälyn voima ja vastuu -tapahtumassa

Luovan tekoälyn kyvykkyydet kasvavat vauhdilla, ja mallit ovat yhä älykkäämpiä ja nopeampia. Hyviä käyttökohteita liiketoiminnassa on esimerkiksi ideointi, tiedon tiivistäminen ja analysointi, kuvien ja videoiden tuottaminen sekä lukuisat muut mahdollisuudet yrityksen toiminnan mukaan. (Salo 2024.).

Tekoälyntäyteisen syksyn 2024 avannut Tekoälyn voima ja vastuu: mahdollisuudet ja eettisyys liiketoiminnassa -tapahtuma kokosi yhteen lähes 100 edustajaa Päijät-Hämeen alueen yrityksistä kuulemaan ja keskustelemaan tekoälyn mahdollisuuksista ja sen käyttöön liittyvistä kysymyksistä. Tapahtuma tarjosi syvällisen katsauksen tekoälyn toimintaperiaatteisiin ja oikeudellisiin ulottuvuuksiin sekä käytännön esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi tukea liiketoiminnan kasvua. Tilaisuuden järjesti Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hanke, jota toteuttaa LAB-ammattikorkeakoulu sekä Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto/Päijät-Hämeen liitto (LAB 2024).

Kilpailuedun ja vastuun tasapaino kiinnosti yrityksiä

Tapahtuman avasi Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy:n ja LAB-ammattikorkeakoulun projektipäälliköt. Kimmo Seppänen toi avaussanoissaan esille Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeen ajankohtaisia tuloksia. Hankkeessa on valmennettu paikallisia yrityksiä tekoälyratkaisujen hyödyntämisessä esimerkiksi markkinoinnissa, viestinnässä ja asiakaspalvelussa. Ninni Andelin esitteli kevään 2024 kartoituksen tulokset yritysten tekoälyn hyödyntämisen ja käyttövalmiuden tilanteesta Päijät-Hämeessä. Kartoituksen tulokset osoittivat, että generatiivinen tekoäly tarjoaa monia mahdollisuuksia yrityksille, mutta käyttöönottoon tarvitaan lisää tietoa, tukea ja resursointia (Toivonen ym. 2024).

Puheenvuorossaan LAB-ammattikorkeakoulun lehtori, tekoälyasiantuntija Jan-Erik Sandelin avasi tekoälyn toimintaperiaatteita. Esitys tarjosi osallistujille konkreettista tietoa generatiivisen tekoälyn toiminnasta ja rajoituksista. Tapahtuman toinen merkittävä aihe oli tekoälyn eettiset ja oikeudelliset kysymykset erityisesti tekoälysäädöksen ja tekijänoikeuksien näkökulmasta. Juristit Mikael Huhtala ja Jere Lehtimäki Nordic Law Oy:stä kävivät läpi, miten tekoälyn tuottamien sisältöjen oikeudelliset kysymykset tulisi huomioida yritystoiminnassa. Aiheet herättivät osallistujissa paljon pohdintaa, ja keskustelu jatkuikin vilkkaana myös taukojen aikana.

[Alt-teksti: avara kokoustila, jossa on tiiliseinää ja isoja ikkunoita, mies pitää esitystä kahden näyttötaulun edessä ja yleisö kuuntelee.]
Kuva 1. Immo Salo kertoi tekoälyn monipuolisista mahdollisuuksista. (Kuva: Ninni Andelin)

Tapahtuman keynote-puheenvuorossa Immo Salo Bonairo Oy:stä käsitteli tekoälyn käytännön mahdollisuuksia. Hän esitteli konkreettisia esimerkkejä, joissa tekoälyä on käytetty menestyksekkäästi liiketoiminnassa ja esimerkiksi asiakaskokemuksen parantamisessa. Salolla oli vahva viesti siitä, että tekoälyn käyttö voi tuoda yrityksille selkeän kilpailuedun ja sitä kannattaa viimeistään nyt alkaa hyödyntää liiketoiminnassa monipuolisesti. Samalla on tärkeää ymmärtää, että vastuu sen käytöstä ei ole vähäpätöinen (Salo 2024).

Tilaisuus tarjosi yrityksille ajankohtaista tietoa tekoälystä ja mahdollisuuden verkostoitua sekä jakaa kokemuksia muiden yrittäjien kanssa. Yhteisen keskustelun pohjalta syntyi ymmärrystä siitä, että tekoälyn hyödyntäminen ei ole vain teknologinen valinta, vaan strateginen päätös, johon liittyy myös monia vastuita.

Kirjoittaja

Ninni Andelin toimii LAB-ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä ja TKI-asiantuntijana Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeessa.

Lähteet

LAB. 2024. Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 13.9.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/tekoalysta-tehokkuutta-ja-asiakkuuksia

Salo, I. 2024. Bonairo. Tekoälyn monipuoliset mahdollisuudet. Esitys tapahtumassa Tekoälyn voima ja vastuu: mahdollisuudet ja eettisyys liiketoiminnassa. 12.9.2024. Lahti.

Toivonen, L., Salo, E. & Andelin, N. 2024. Yritysten tekoälyn hyödyntämisen ja käyttövalmiuden tilanne Päijät-Hämeessä. LAB RDI Journal. Viitattu 13.9.2024. Saatavissa https://www.labopen.fi/lab-rdi-journal/yritysten-tekoalyn-hyodyntamisen-ja-kayttovalmiuden-tilanne-paijat-hameessa/