Ohjaaminen on keskeinen osa suolistosyöpäpotilaan tukemista

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Suolistosyövällä tarkoitetaan ohutsuolen, paksusuolen tai peräsuolen limakalvon rauhasista alkuun saavia syöpiä. Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa, vuonna 2020 todettiin 1645 uutta suolistosyöpätapausta. (Österlund 2023)

Syöpädiagnoosin kuuleminen on sairastuneelle raskas kokemus, ja diagnoosivaiheessa potilaan tiedon ja tuen tarve on suuri. Potilaalle ja hänen omaisilleen tulee antaa luotettavaa tietoa syövästä ja sen vaikutuksesta elämään.  (Syöpään sairastuneen tuki ja palveluohjaus 2023)

Ohjauksen tueksi tarkistuslistat

Hoitotyössä ohjaaminen on keskeinen osa potilaan hoitoa. Ohjauksella tuetaan asiakasta löytämään omia voimavarojaan.  Asiakasta kannustetaan ottamaan vastuuta omasta terveydestään ja hoitamaan itseään mahdollisimman hyvin. Ohjauksen ja tuen tarve tulee perustua potilaan ja hoitajan yhteiseen näkemykseen hoidosta; tämä parantaa potilaan tyytyväisyyttä ja hoitoon sitoutumista. Ennen ohjausta on tärkeää kysyä ja tunnistaa, mitä potilas jo tietää, mitä hänen täytyy tietää ja mitä hän haluaa tietää ohjauksen jälkeen. Onnistunut ohjaus rakentuu riittävien taustatietojen varaan. (Kyngäs ym. 2007)

Tarkistuslistojen avulla varmistetaan, että tärkeät asiat tulevat huomioitua jokaisen potilaan kohdalla rutiininomaisesti (Pauniaho ym. 2009). Potilasturvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan yhtenäisiä ja säännönmukaisia menettelytapoja virheiden välttämiseksi, havaitsemiseksi sekä haittatapahtumien estämiseksi. Inhimillisiä virheitä voidaan välttää vähentämällä muistin varassa olevaa toimintaa ja noudattamalla selkeitä varmistusrutiineja hoitoprosessin eri vaiheissa. (Kinnunen & Helovuo 2023) Tarkistuslistan tavoitteena on riskitilanteiden ja komplikaatioiden ehkäiseminen yksinkertaisin keinoin (Pesonen 2011).

[Alt-teksti: toimistohuone, jonka pöydällä on tietokone näyttöineen ja näppäimistöineen sekä erilaista kirjallista materiaalia, pöydän ääressä istuu henkilö mikrofonikuulokkeet päässään puhumassa.]
Kuva 1. Kainuun keskussairaalan kirurgian poliklinikan sairaanhoitaja ohjaa potilasta puhelimitse. (Kuva: Pirra Keränen)

Fraasit saivat positiivisen vastaanoton

Aihe kehittämistehtävälle nousi Kainuun keskussairaalan kirurgian poliklinikalta. Tarkoituksena oli luoda fraasit suolistosyöpäpotilaiden ohjaustilanteisiin ennen ja jälkeen leikkaushoidon. Fraasit luotiin yhteistyössä kirurgian poliklinikan apulaisesihenkilön kanssa. Fraasien tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta ja yhdenmukaistaa potilasohjausta.

Fraasit otettiin käyttöön Kainuun keskussairaalan kirurgian poliklinikalla kesän 2024 aikana, ja ne ovat käytössä suolistosyöpäpotilaan puhelinohjauksessa sekä poliklinikan vastaanottokäynnillä. Palautetta fraaseista kerättiin Microsoft Forms -kyselylomakkeella. Käyttäjät kokivat suolistosyöpäpotilaan ohjauksen yhtenäistyvän fraasien avulla; ne parantavat potilaan ohjausta, ja lisäksi niiden koettiin toimivan hoitajan muistin tukena.

Kirjoittajat

Pirra Keränen työskentelee sairaanhoitajana kirurgian ja vatsatautien poliklinikalla Kainuun hyvinvointialueella ja opiskelee LAB-ammattikorkeakoulun suolistosairauksien erikoistunut osaaja -koulutuksessa.

Marjut Lintunen toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä hoitotyön lehtorina.

Lähteet

Kinnunen, M. & Helovuo, A. 2023 Potilasturvallisuuden varmistaminen. Terveysportti. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 26.9.2024. Saatavissa https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/shk/article/shk04806/search/potilasturvallisuus?db=24

Kyngäs, H., Kääriäinen. M., Poskiparta, M., Hirvonen, K., Renfors, E. & Renfors. T. 2007. Ohjaaminen hoitotyössä. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit Oy.

Pauniaho, S-L., Lepojärvi, M., Peltomaa, K., Saario, I., Isojärvi, J., Malmivaara, A. & Ikonen, T. 2009. Leikkaustiimin tarkistuslista lisää potilasturvallisuutta. Suomen Lääkärilehti 49/2009. Viitattu 26.9.2024. Saatavissa https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/leikkaustiimin-tarkistuslista-lisaa-potilasturvallisuutta/

Pesonen, E. 2011. Tarkistuslistan vaikutus potilasturvallisuuteen. Finnanest 44/2011. Viitattu 26.9.2024. Saatavilla  http://www.finnanest.fi/files/pesonen_tarkistus.pdf.

Syöpään sairastuneen tuki ja palveluohjaus. 2023. Potilasohjaus. Syöpäjärjestöt. Terveysportti. Kustannus Oy Duodecim 2023. Viitattu 26.9.2024. Saatavissa https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/shk/article/pjh01983/search/sy%C3%B6p%C3%A4%C3%A4n%20sairastuneen%20tuki%20ja%20palveluohjaus

Österlund, P. 2023. Terveysportti. Lääkärikirja Duodecim. 1.6.2023. Viitattu 26.9.2024. Saatavissa https://www.terveysportti.fi/apps/dna/ltk/article/dlk01087/search/%C3%96sterlund,%20Pia.%20L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rikirja%20Duodecim.%201.6.2023.