Opiskelija- ja opettajavaihto antaa mahdollisuuden tutustua lähemmin toiseen maahan ja kulttuuriin. LAB-ammattikorkeakoulu on mukana eurooppalaisessa sairaanhoitajien verkostossa (European Nursing Module Network, ENM), jonka kautta sairaanhoitajaopiskelijat voivat lähteä vaihtoon kahdeksi viikoksi. Myös LAB-ammattikorkeakouluun saapuu vuosittain verkoston kautta opiskelijoita vaihtoon. (ENM 2024.)
Opiskelijavaihdon aikana opiskelijat tutustuvat toistensa kulttuureihin ja jakavat arvokasta tietoa oman maansa koulutusjärjestelmästä sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä. Opiskelijat voivat keskustella siitä, miten teoriaopinnot ja harjoittelut toteutetaan eri maissa. Tämä kokemus edistää paitsi ammatillista osaamista myös kulttuurienvälistä ymmärrystä, mikä on tärkeää tämän päivän monikulttuurisessa ympäristössä. Vertaamalla yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia, jakamalla kokemuksia ja ystävystymällä voidaan oppia toisista kulttuureista ja tavoista (Bønløkke ym. 2018).
Vuosittaiset verkostotapaamiset edistävät korkeakoulujen opettajien, ENM-koordinaattoreiden monikulttuurista tietoisuutta ja osaamista. Näissä tapaamisissa keskeistä on vaihto-ohjelman kehittäminen ja koordinointi. Lisäksi työpajoissa perehdytään eri teemoihin, kuten jäsenmaiden korkeakoulujen opetussuunnitelmiin ja harjoittelukäytäntöihin. Tiedon jakaminen ja soveltaminen omissa korkeakouluissa auttaa luomaan yhtenäisempiä käytäntöjä Euroopan tasolla. Verkoston yhtenä tavoitteena tällä hetkellä on kouluttaa ammattitaitoisia sairaanhoitajia ja pitää yllä sairaanhoitajien ammatin vetovoimaisuutta Euroopassa (ENM 2024).
Sairaanhoitajakoulutus Suomessa ja Sveitsissä
Sairaanhoitajakoulutuksessa Suomessa ja Sveitsissä on useita yhtäläisyyksiä, mutta myös eroja, jotka heijastavat maiden koulutusjärjestelmien ja terveydenhuollon käytäntöjen eroja. Sairaanhoitajan tutkinto on Suomessa 210 opintopistettä ja kestää seitsemän lukukautta, Sveitsissä se on 180 opintopistettä ja kestää kuusi lukukautta. Tämän jälkeen Sveitsissä sairaanhoitaja voi jatkaa opintojaan tekemällä vähintään 10 kuukauden pituisen työharjoittelun.
Sveitsissä maisteriohjelmaan hakeminen edellyttää 180 opintopisteen suoritusta, kun taas Suomessa edellytetään 210 opintopisteen laajuista sairaanhoitajatutkintoa. Suomesta valmistuu yleissairaanhoitajia, mutta Sveitsissä erikoistutaan jo opintojen aikana, esimerkiksi lasten- ja nuorten hoitotyöhön, mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön tai sisätautien hoitotyöhön. Sveitsissä opiskelija maksaa lukukausimaksun opinnoistaan. (Bern University of Applied Sciences 2024.)
Sairaanhoitajaopinnot sisältävät sekä teoriaopintoja että käytännön harjoitteluita. Lähiopetuksessa sovelletaan teoriatietoa ja harjoitellaan kliinisiä taitoja työpajoissa ja simulaatioharjoituksissa. Harjoitteluiden toteuttaminen LAB-ammattikorkeakoulussa ja sveitsiläisissä korkeakouluissa eroaa toisistaan harjoitteluiden pituuden suhteen. LAB-ammattikorkeakoulussa opiskelijoilla on kahdeksan 6–8 viikon mittaista harjoittelua. Sveitsissä harjoittelujakso vaihtelee 12–16 viikon välillä. Opintojen aikana Sveitsissä opiskelijalla on kolme tämän pituista harjoittelua.
Sveitsissä harjoittelujaksot ovat sairaanhoitajille palkallisia ja palkkataso nousee opintojen edetessä. Myös LAB-ammattikorkeakoulussa harjoitteluiden tekeminen työsuhteessa on mahdollista. Opinnollistaminen edellyttää voimassa olevaa työsuhdetta ja asian sopimista työnantajan kanssa. Lisäksi työpaikan tulee sopia opiskelijan harjoittelupolkuun.
Suomessa sairaanhoitajaopiskelijat hakevat harjoittelupaikat itse oman mielenkiinnon mukaan Jobiili-sovelluksesta. Sveitsissä harjoittelupaikat määräytyvät suurimmaksi osaksi koulun kanssa yhteistyössä oleviin harjoitteluyksiköihin, eikä opiskelija pääse yhtä paljon vaikuttamaan harjoittelupaikan valinnassa kuin meillä Suomessa.
Vaihto-oppilaana korkeakoulussa Bernissä Sveitsissä
Toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Krista Salonen vietti antoisat kaksi viikkoa Bernissä Sveitsissä. Opiskelijavaihto tarjosi hänelle paljon uutta oppia sairaanhoitajaopintoihin ja avasi uusia näkökulmia siihen, kuinka terveydenhuolto sekä koulutus on järjestetty eri maissa.
Vaihdon aikana opiskelija pääsi tutustumaan myös muiden maiden vaihto-opiskelijoihin ja oppi paljon heidän maittensa koulutusohjelmista ja terveydenhuollon käytänteistä. Kokemus oli rikastuttava paitsi ammatillisesti myös kulttuurillisesti, tarjoten laajemman käsityksen sairaanhoidon kansainvälisistä eroista ja yhtäläisyyksistä.
Kirjoittajat
Krista Salonen on toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija LAB-ammattikorkeakoulussa.
Anna Romakkaniemi työskentelee hoitotyön lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa ja on toiminut ENM-verkostossa koordinaattorina vuodesta 2018.
Lähteet
Bern University of Applied Sciences 2024. Bachelor of Science/ Nursing. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://www.bfh.ch/en/studies/bachelor/nursing/
Bønløkke, M., van der Linde, L. & De Lorenzo Urien E. 2018. Situations and strategies for cultural learning in a short exchange programme. Nordic Journal of Nursing Research. Viitattu 8.10.2024. Saatavissa https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/2057158517752549
ENM 2024. ENM European Nursing Module Network. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://www.enm-network.com/News/
TopSphere Media. 2019. Intubated mannequin medicine simulation surgery. Unsplash. Viitattu 10.10.2024. Saatavissa https://unsplash.com/photos/cpr-dummy-pr_0PX1b6ZM