Mutkat suoriksi TKI-polulla: LABin ja Ekhvan koordinoitu hankkeistamisen toimintamalli

Kun kaksi vahvaa TKI-toimijaa tekevät tiiviistä yhteistyötä, kehittämisideoille tarvitaan sujuva kanava. LAB-ammattikorkeakoulu ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue ovat jo lähes kolmen vuoden ajan käsitelleet koordinoivassa työryhmässä uudet yhteishankeideat. Yhteisessä prosessissa matka ideasta hankehakemukseksi lyhenee ja tarvelähtöisyys korostuu.

Hankkeistamisen koordinoitu toimintamalli kehitettiin alun perin LABin ja Ekhvan, tuolloin vielä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, LAB SoteCampus-yhteistyössä (LAB 2023). Mallilla vastataan molemmissa organisaatioissa heränneeseen tarpeeseen ohjata LABin Hyvinvointiyksikön ja Ekhvan hankkeisiin liittyvät yhteistyöpyynnöt yhden väylän kautta. Toimintamallissa LABin TKI-johtaja ja TKI-asiantuntija sekä Ekhvan kehittämispalvelujen kehittämispäällikkö käsittelevät kuukausipalavereissa uudet yhteiset hankeideat. Sen sijaan, että hanke- ja yhteistyöideoilla lähestyttäisiin yksittäisiä asiantuntijoita tai työntekijöitä, koordinaation kautta ne saadaan suoraan oikeille tahoille yksiköiden päätettäviksi.

Suuremmat hankkeet ja yhteistyökokonaisuudet etenevät koordinoivasta työryhmästä arviointi- ja päätöksentekoprosesseihin, jotka ovat kytkettynä Ekhvan kokonaisarkkitehtuurimalliin sekä LABin TKI-johtoon. Mitä vaativampi rahoituskanava ja suurempi konsortio, sitä enemmän hankevalmistelu vaatii osapuolilta erilaista asiantuntijuutta ja työaikaa. Silloin on järkevää käyttää resurssit heti alusta alkaen tarkoituksenmukaisesti. Selkeällä toimintamallilla myös päättävä organisaatiotaso on aikaisemmassa vaiheessa tietoinen vireillä olevista hankkeista.

Kuva 1. Hankeideat etenevät koordinoidusti päätöksentekoon. (Kuva: Canva/Getty Images)

Hyötyjä arkeen sekä strategian toimeenpanoon

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalla on molemmissa organisaatioissa lakisääteinen perusta, mutta ennen kaikkea rooli toiminnan laadun ja kasvun vahvistajana (Ammattikorkeakoululaki 14.11.2014/932; Laki hyvinvointialueesta 29.6.2021/611). Tämä ei tarkoita aina vain taloudellisten edellytysten tai palvelujen volyymin kasvua, vaan sitä voidaan tarkastella hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja sosiaalisesti kestävän arjen näkökulmista.

Yhteisellä TKI-toiminnalla LAB ja hyvinvointialue tuottavat alueen asukkaille paitsi välittömästi hyvinvointia parantavia tuloksia myös pitemmän aikavälin kestäviä vaikutuksia. Yhteistyö mahdollistaa pitkäjänteistä, strategialähtöistä kehittämistä, joilla voidaan vastata esimerkiksi tiettyjen ihmisryhmien erityistarpeisiin, tiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen tai tutkimukselliseen yhteistyöhön. Ammattikorkeakoulun erityispiirteenä on yhdistää tutkittua tietoa käytäntöön, jolloin hyvinvointialue on julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestäjänä ja tuottajana keskeinen työelämäkumppani.

Hanketyön tarvelähtöisyys, laatu ja suunnitelmallisuus

LAB vahvistaa ja kasvattaa TKI-toimintaa, mutta hankkeita ei kutenkaan voida hakea räiskien sinne tänne. Tekemiseltä edellytetään tarvelähtöisyyttä, suunnitelmallisuutta ja ennen kaikkea laatua. Hanke on mahdollisuus tuoda lisäresurssia yhteiskehittämiseen paitsi rahoitusmekanismein myös osaamisen yhdistämisellä ja lopputuloksen tuottamilla kustannussäästöillä. Yhteisellä hankkeistamisen toimintamallilla asiakastyön arjesta, palveluprosesseista, opetuksesta tai vaikka datasta nousevat kehittämistarpeet muokataan ratkaisuja tuottaviksi hankkeiksi.

Koordinoitu toiminta hyödyttää myös käytännön kehittämistyötä molemmissa organisaatioissa tekeviä ammattilaisia. Hankeideat esitellään napakasti tuoden esiin molemmille organisaatioille tuotettava hyöty ja strategiset kytkökset. Välillä yksittäisiä hankeideoita voi tulla myös esittelemään, eli pitchaamaan, työryhmän tapaamiseen. Kyseessä ei ole mikään ”leijonan luola”, mutta valmistelija saa työryhmältä arvokasta palautetta ja tiedon sopivista yhteyshenkilöistä. Usein tämän jälkeen yhteinen hankevalmistelu alkaa.  

Kirjoittaja


Mari Lehtonen, YTM, toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä TKI-asiantuntijana ja on mukana LAB-ammattikorkeakoulun ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hankeyhteistyötä koordinoivassa työryhmässä.

Lähteet

Ammattikorkeakoululaki 14.11.2014/932. Finlex. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932

LAB. 2023. LAB SoteCampus. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lab-sotecampus

Laki hyvinvointialueesta 29.6.2021/611. Finlex. Viitattu 4.10.2024. Saatavissa https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210611