Nuoret toivovat puistoihin toiminnallisuutta ja omaa tilaa

Lappeenrannan kaupungin leikkipaikkakysely nuorten vastaajien näkökulmasta

Leikkipaikkojen mielletään usein olevan vain lapsille suunnattuja alueita, mutta todellisuudessa niissä viettävät paljon aikaansa myös lasten vanhemmat sekä nuoret. Tästä syystä leikkipaikkoja on tarve kehittää monipuolisempaan suuntaan niin, että ne palvelisivat mahdollisimman monen ikäisiä asukkaita. Tämä kävi esiin Lappeenrannan leikkipaikkaohjelmaan 2025–2035 liittyvään yleisiä leikkipaikkoja koskevan asukaskyselyn vastauksissa. Ilahduttavaa oli, että touko-kesäkuussa 2024 järjestettyyn leikkipaikkakyselyyn saatiin vastauksia yhteensä yli tuhannelta kaupunkilaiselta, ja vastaajista neljännes oli 10–18-vuotiaita nuoria.  Kyselyn vastaukset toimivat jatkossa Lappeenrannan leikkipaikkojen kehittämisen taustatietona. (Lappeenranta 2024.)

Kysyttäessä, kuinka hyvin 10–18-vuotiaille suunnattuja oleskelupaikkoja tai toimintoja Lappeenrannan leikkipaikoilla on, 58 % vastasi niitä olevan vähän. Sekä nuoret että aikuiset vastaajat totesivat, että Lappeenrannan leikkipaikat on suunnattu pääosin pienemmille lapsille.  Avoimissa vastauksissa viitattiin myös nuorten aiheuttamaan meluun, ilkivaltaan ja roskaamiseen yleisillä leikkipaikoilla. Vastausten perusteella voidaan todeta, etteivät kaupungin nykyiset leikkipaikat sovellu nuorten tiloiksi niin aikuisten kuin nuorten itsensäkään mielestä.

[Alt-teksti: leikkipuisto rinteen ja puiden vieressä, leikkipuistossa useita pienten lasten leikkivälineitä, kiipeilyteline ynnä muuta.]
Kuva 1. Lappeenrannassa usealla julkisella leikkipaikalla leikkivälineet ovat pääosin pienempien lasten leikkeihin soveltuvia. (Kuva: Laura Ratilainen)

Nuorten toiveissa on heidän ikäisilleen sopivaa toiminnallisuutta kuten erilaisia pallopelejä, skeittausta tai kiipeilyä, sekä yhdessäoloon ja hengailuun soveltuvia penkkejä ja keinuja. Kyselyssä nousi esiin, että nuorille suunnatuille puistoalueille olisi tarvetta monessa eri kaupunginosassa Lappeenrannan alueella. (Lappeenranta 2024.)

Missä on nuorten paikka?

Lappeenrantalaisten nuorten suosimista paikoista nousi selkeä TOP 3: Kimpisen koulukeskuksen piha, Myllysaaren perhepuisto sekä Peltolassa sijaitseva Louhenpuisto. Myös muiden koulujen piha-alueet sekä keskustassa kauppakeskus Iso-Kristiinan alue ovat nuorten suosiossa. Kaikkia edellä mainittuja alueita yhdistää yhteisöllinen tunnelma sekä toiminnot, jotka kiinnostavat nuoria. Ulkotiloissa aikaa vietetään esimerkiksi liikuntaa harrastaen tai istuskelemalla kavereiden kesken. Iso-Kristiinassa toimii nuorisotila, jonka lisäksi myös kirjasto ja kauppakeskuksen penkit vetävät nuorisoa puoleensa.  Näihin paikkoihin nuoria kerääntyy eri puolilta kaupunkia, koska niihin on helppo saapua. (Lappeenranta 2024.)

Lappeenrannan kaupunki on toteuttanut vuodesta 2019 lähtien UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallia, joka edellyttää esimerkiksi lasten ja nuorten tasa-arvoista kohtelua asukkaina, yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien turvaamista sekä lapsiystävällistä toimintaa läpileikkaavasti koko kaupunkiorganisaatiossa. (UNICEF 2024.) Kaupungilla on jo ennestään positiivisia kokemuksia nuorten osallistamisesta kaupunkitilojen kehittämisessä, ja nyt uudenlaisia keinoja mietitään yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. On tärkeää löytää systemaattinen tapa saada nuorten ääni kuuluviin ja huomioiduksi suunnitelmissa.

Leikkipaikkakyselyn vastausten perusteella nuorilla on ilahduttavan paljon kiinnostusta osallistua heille suunnattujen ulkotilojen suunnitteluun. Nuorten oman puiston halutaan olevan ulkonäöltään, toiminnoiltaan sekä sijainniltaan käyttäjäryhmää palveleva eli paikka, jossa kavereita on kiva tavata sekä pelailla ja liikkua yhdessä. Osallisuudella on myös turvallisuutta lisäävä näkökulma. Erilaisten osallistavien projektien myötä on huomattu, että usein toisen nuoren tekemä seinämaalaus jätetään rauhaan sotkuilta ja yläluokkalaisten istuttama puu saa kasvaa rauhassa seuraaville sukupolville.

Kirjoittajat

Laura Ratilainen toimii Lappeenrannan kaupungin kaupunkikehitys -toimialaan kuuluvalla kadut ja ympäristö -vastuualueella kaupunginpuutarhurina ja viherympäristötiimin vetäjänä.

Mari Lehtonen, YTM, toimii LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä TKI-asiantuntijana.

Lähteet

Lappeenranta. 2024. Lappeenrannan leikkipaikkaohjelma 2025–2035. Asukaskyselyn tiivistelmä. Lappeenrannan kaupunki. Viitattu 29.10.2024. Saatavissa https://www.lappeenranta.fi/media/Lappeenrannan_leikkipaikkaohjelman%20asukaskyselyn%20tulokset%202024.pdf

UNICEF. 2024. Lapsiystävällinen kunta. Verkkosivut. Viitattu 29.10.2024. Saatavissa https://www.lapsiystavallinenkunta.fi/