Biohiilestä ratkaisu moniin kestävyyshaasteisiin

Biohiilellä saattaa olla tulevaisuudessa yhä merkittävämpi rooli useiden kestävyyshaasteiden ratkaisemisessa. Bioenergia ry järjesti 25.9.2024 Helsingin Tieteiden talolla Biohiili osana kestävyysmurrosta -seminaarin, jossa kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja, uusimpia tutkimustuloksia ja esimerkkejä käytännön sovelluksista. Seminaari oli oivallinen verkostoitumistilaisuus niin alan yrityksille kuin tutkijoillekin.

Henkilö seisoo salin edessä puhumassa yleisölle.
Kuva 1. Emeritusprofessori Kari Tiilikkala piti seminaarin avauspuheenvuoron. (Kuva: Mari Eronen)

Maailmanmarkkinat kasvussa

Biohiili ei ole uusi keksintö, mutta sen mahdollisuuksia on vasta alettu ymmärtää paremmin. Huokoinen biohiili sitoo itseensä vettä ja ravinteita, joten sillä voidaan monella tapaa parantaa maaperän ominaisuuksia, ja samalla se toimii pitkäaikaisena hiilivarastona. Emeritusprofessori Kari Tiilikkala (2024) näkee biohiilimarkkinoiden maailmanlaajuiselle kasvulle erilaisia ajureita riippuen paikallisista olosuhteista, kuten maaperän kunnosta tai vesivarojen niukkuudesta. Lannoitekäytössä ravinteilla rikastetun biohiilen tuotantoa voidaan pitää kannattavana. Tähän tarvittaisiin selkeää ohjeistusta ja vakioituja tuotteita (Knuuti 2024). Taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta myös biohiilen tuotannossa syntyvät pyrolyysinesteet ja ylijäämäenergia tulisi hyödyntää tehokkaasti. Lisäksi yrityksille ja kuluttajille myytävillä biohiiliyksiköillä on merkittävä rooli vapaaehtoisilla hiilikompensaatiomarkkinoilla. Biohiilen laatu ja valmistuksessa käytetty teknologia vaikuttavat olennaisesti siihen, voidaanko biohiili laskea pysyväksi varastoksi. (Koponen 2024; Tikkanen 2024).

Seminaarissa Mari Saario (2024) nosti esille, että yritykset ovat kiinnostuneita hyödyntämään jäte- ja sivuvirtoja, mutta niiden käsittely ei saisi aiheuttaa lisäkustannuksia. On hyvä pohtia, mihin kaikkeen biohiiltä voisi käyttää kierrätysraaka-aineena. Kierrätyslannoitteiden kohdalla lainsäädännön ja elintarviketeollisuuden asettamat rajoitukset nähdään tällä hetkellä merkittävimpänä jarruna käytölle. Erilaiset epäpuhtaudet, kuten muovit, herättävät huolta ja keskustelua. Pyrolyysiprosessi voi olla ratkaisu tähän, koska se poistaa tehokkaasti myös muoveja.

Rohkeita päätöksiä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi

EU:n ilmastotavoitteissa vuodelle 2040 on huomioitu, että päästöjen vähentämisen lisäksi tarvitaan yhä enemmän toimia hiilidioksidin poistamiseen ilmakehästä. Kati Koponen (2024) korosti, että tarvitaan rohkeita päätöksiä ja paikallisia ratkaisuja, joilla on myös muita ympäristöhyötyjä. Suomen haasteina ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ovat olleet hiilinielut ja maankäyttö. Helsingin kaupungin biohiilihankkeessa on tartuttu toimeen hyödyntämällä kaupungin biomassoista tuotettua biohiiltä muun muassa kasvualustoissa ja hulevesien suodatuksessa (Knuuti 2024).

Pöydällä pieniä biohiilipusseja osallistujille jaettavaksi.
Kuva 2. Biohiiltä voi käyttää myös kotona esimerkiksi ruukkukasvien lannoitukseen. (Kuva: Mari Eronen)

Myös LAB-ammattikorkeakoulussa tehdään parhaillaan biohiileen liittyvää tutkimusta. Kansainvälisessä EU:n Horizon-ohjelman rahoittamassa Waste4Soil -hankkeessa (LAB 2024a) biohiiltä valmistetaan maanparannuskäyttöön elintarviketeollisuuden sivuvirroista, kuten kaurankuoresta ja mäskistä. Ympäristöministeriön Raki-ohjelman hanke PULINA (LAB 2024b) taas tähtää puhdistamolietteen hyötykäytön edistämiseen muun muassa pyrolyysin avulla.

Kirjoittaja

Mari Eronen toimii LAB-ammattikorkeakoulussa tutkijana bioperäisten materiaalikiertojen parissa.

Lähteet

Knuuti, S. 2024. Kaupungin infra – biohiili viherrakentamisessa Helsingissä. Esitys Biohiili osana kestävyysmurrosta -seminaarissa. Helsinki. 25.9.2024.

Koponen, K. 2024. Hiilidioksidin poisto ilmakehästä osana ilmastonmuutoksen hillintää. Esitys Biohiili osana kestävyysmurrosta -seminaarissa. Helsinki. 25.9.2024.

LAB-ammattikorkeakoulu. 2024a. Waste4Soil – Improving food systems sustainability and soil health with food processing residues. Viitattu 11.10.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/waste4soil-improving-food-systems-sustainability-and-soil-health-food-processing-residues

LAB-ammattikorkeakoulu. 2024b. Puhdistamolietteen arvokomponentit. Viitattu 11.10.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/puhdistamolietteen-arvokomponentit

Tiilikkala, K. 2024. Alkupuhe. Esitys Biohiili osana kestävyysmurrosta -seminaarissa. Helsinki. 25.9.2024.

Tikkanen, M. 2024. Biohiilen merkitys kompensaatiomarkkinoilla. Esitys Biohiili osana kestävyysmurrosta -seminaarissa. Helsinki. 25.9.2024.

Saario, M. 2024. Biohiili osana kiertotalouden ekosysteemiä. Esitys Biohiili osana kestävyysmurrosta -seminaarissa. Helsinki. 25.9.2024.