Keski-Suomen hyvinvointialueella on käytössä perehdytysohjelmisto Intro, jossa perehdytys toteutetaan ohjelmistoon rakennettujen mallipohjien avulla. Yksiköillä on käytössä omat, tehtäväkohtaiset perehdytyksen mallipohjat sekä ammattialakohtaisia mallipohjia, esimerkiksi lääkehoidon perehdytys. Intron avulla perehdytys on tehokasta, läpinäkyvää ja seurattavaa. Kun uusi työntekijä perehdytetään Intron avulla, tallentuu toteutuneet perehdytykset järjestelmään. Toteutuneita perehdytyksiä voidaan tarkastella järjestelmästä osaamisen varmistamiseksi ja aiemman osaamisen tunnistamiseksi. (Keski-Suomen hyvinvointialue 2024.)
Sairaala Novan peritoneaalidialyysipoliklinikalla ei ollut omaa perehdytysohjelmaa. Tämän vuoksi uuden työntekijän perehtyminen ei edennyt tavoitteellisesti loppuun saakka eikä se ollut näkyvää esihenkilöille.
Peritoneaalidialyysin periaate
Peritoneaalidialyysihoidossa (PD) kuona-aineiden poistuminen tapahtuu puoliläpäisevän vatsakalvon läpi vatsaontelossa olevaan dialyysiliuokseen. Tämä tapahtuma perustuu diffuusioon. Diffuusiossa molekyylit siirtyvät siitä liuoksesta, jossa niitä on enemmän, siihen liuokseen, jossa niitä on vähemmän. PD-hoidossa nesteenpoisto perustuu osmoosiin. Osmoottisena aineena käytetään sokeripitoisia dialyysiliuoksia. Dialyysinesteen korkea sokeripitoisuus pyrkii laimenemaan sitomalla nestettä hiusverisuonistosta. PD-hoidon tehoon vaikuttavat sokeriliuoksen vahvuus, käytetty kokonaisnestemäärä sekä toimiva vatsakalvon pinta-ala. (Terveyskylä 2022.)
Keski-Suomen hyvinvointialueen, Sairaala Novan, peritoneaalidialyysipoliklinikalla toteutetaan PD-potilaiden hoidon ohjauksen ja seurannan sekä koulutamme esim. kotihoidon henkilökuntaa avusteiseen PD-hoitoon. PD-hoitajalta vaaditaan monipuolista osaamista munuaistaudeista, PD-hoidon toteuttamisesta ja potilaan ohjaamisesta.
Työntekijän perehdytyksen kehittäminen
Perehdyttämisellä tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joiden avulla uusi työntekijä oppii tuntemaan työpaikan tavat, ihmiset ja työhönsä liittyvät odotukset (Työturvallisuuskeskus 2022). Työturvallisuuslain mukaan työntekijä täytyy perehdyttää riittävästi työhön, työpaikan työolosuhteisiin ja työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön (Työturvallisuuslaki 728/2002,14§). Perehdytyksen tueksi tulee aina tehdä kirjallinen suunnitelma, millä seurataan perehdytyksen etenemistä ja varmistetaan tavoitteisiin pääseminen (Työturvallisuuskeskus 2022) ja annettavaa ohjausta täydennetään tarvittaessa (Työturvallisuuslaki 728/2002,14§).
LAB-ammattikorkeakoulun munuaispotilaan hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa toteutettiin kehittämistehtävä parantamaan Keski-Suomen hyvinvointialueen PD-poliklinikan perehdytyksen laatua.
Kehittämistehtävässä laadittiin käytössä olevaan perehdytyksen Intro-ohjelmaan mallipohja PD-poliklinikalle ensimmäisen perehdytyskuukauden ajalle. Mallipohja on jaettu osa-alueisiin aikataulullisesti sekä sisällöllisesti. Osa-alueet sisältävät muun muassa PD-hoidon periaatteen, jonka alle sisältyvät munuaisten tehtävät, uremian oireet ja vatsakalvodialyysi (PD). Toisena osa-alueena on PD-hoidon aloittaminen; tämän alta löytyvät PD-katetrin laitto-ohje, katetrin juuren hoito, PD-nesteet ja PD-pussin vaihdon tekeminen. Eri osa-alueita on yhteensä viisi. Koulutuksen jälkeen on tarkoitus jatkaa Intron mallipohjan loppuun työstämistä.
Introssa mallipohja on sähköisessä muodossa ja näin ollen helposti löydettävissä, muokattavissa ja päivitettävissä. Mallipohjan avulla perehtymisen etenemistä pystytään seuraamaan sekä varmistamaan osaaminen kaksoiskuittauksen ja näyttöjen avulla. Perehdytyksen tavoitteena on myös taata potilaille yhdenmukainen ja tasalaatuinen ohjaus.
Perehdytysohjelmasta kerättiin palautetta PD-hoitajilta sähköisellä palautelomakkeella. Tietoperusta koettiin näyttöön perustuvaksi. Palautteen perusteella Intron mallipohja todettiin kattavaksi, selkeäksi ja johdonmukaiseksi.
Kirjoittajat
Marja-Liisa Keurulainen ja Johanna Pouta opiskelevat LAB-ammattikorkeakoulussa munuaispotilaan hoitotyöhön erikoistunut osaaja -koulutuksessa ja työskentelevät sairaanhoitajina Keski-Suomen hyvinvointialueella munuaiskeskuksessa.
Matleena Takaluoma toimii LAB-ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikössä hoitotyön lehtorina.
Lähteet
Keski-Suomen hyvinvointialue. 2024. Polku-Intra. Viitattu 19.11.24. Saatavissa Perehdytysohjelmisto Intro
Terveyskylä. 2022. Peritoneaalidialyysi eli vatsakalvodialyysi. Viitattu 17.11.24.Saatavissa Peritoneaalidialyysin toimintaperiaate (terveyskyla.fi)
Työturvallisuuskeskus. 2022. Perehdyttämisen tarkistuslista. Viitattu 19.11.24 Saatavissa Perehdyttämisen tarkistuslista
Työturvallisuuslaki 738/2002. Finlex. Viitattu 19.11.24.Saatavissa Työturvallisuuslaki 738/2002 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®