Alpakkayrittäjä tahtoo kasvattaa osaamistaan

Markkinointi, myynti ja talousasioiden hallitseminen ovat yrityksen toimintaedellytyksille elintärkeitä. Mikäli yrittäjän substanssiosaaminen ei suoraan liity näihin osa-alueisiin, voi näiden osaamisen kartuttaminen tuntua vaikealta. (Uusyrityskeskus 2024).

Merikeinun Alpakat -yrityksen omistajalla Sari Ketosaralla on vahva ammattitaito ja koulutus lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Hän oli aloittanut terapiapalvelut jo aiemmin, mutta erinäisten sattumusten takia hänen piti palata lähelle lähtöruutua vuonna 2016. Tarinoidessamme hänen yritystoiminnastaan ja aiemmasta työhistoriastaan selvisi yrityksen nimikin. Merikeinu tulee merestä, jonka äärellä hän aiemmin työskenteli ja keinu on väline, jolla pienen levottoman lapsen saa rauhoittumaan.

Yrittäjän pitää osata monta eri asiaa menestyäkseen. Oman asiantuntemuksen lisäksi tarvitaan myös laaja-alaista osaamista, jotta yritys olisi kannattava ja jopa kasvaisi (Alhabeeb 2015). Markkinointi ja talousasiat eivät olleet alpakkayrittäjän erityistä vahvuusaluetta, mutta Ketosara on tiedostanut asian. Hän haluaa kasvattaa osaamistaan ja toivoo, että LAB-ammattikorkeakoulun luontolähtöisten palvelujen kehittämishanke LuoPaKe järjestää lisää sopivia aihetta tukevia webinaareja.

[Alt-teksti: kolme alpakkaa ja heidän hoitajansa.]
Kuva 1. Yrittäjä Sari Ketosara ja alpakat pihatossa Haminassa. (Kuva: Tarja Vahtokari)

Hyvinvointialan osaaminen ja sen hyödyntäminen luonnon keskellä sijaitsevalla maatilalla oli lähtökohtana alpakkayrityksen yrityskonseptille. Sari Ketosara aloitti toiminnan käyttämällä alkuun eläinavusteista toimintaterapiaa lasten kuntoutuksessa muiden hyvinvointipalvelujen ohella.   Osallistuessaan alpakkavaellukselle Mäntsälässä vuonna 2016 hän totesi alpakoiden soveltuvan erinomaisesti terapiaeläimiksi, mutta myös ihan tavallisen maatilan ympäristöön. Niinpä tilan siirtyessä isältä Sari-tyttärelle rakennettiin tilalle pihatto alpakoiden kotitalliksi. Tänään tallissa asuu 6 hellyttävää ja hauskaa pehmoturkkista eläintä.

Yrittäjät toivovat tekoälyosaamista

Verkostojen kasvattaminen on tärkeää, kun houkutellaan asiakkaita kauempaakin.  Yrittäjä onkin jo aloittanut yhteistyön Ahola Farmin kanssa, joka sijaitsee lähietäisyydellä.  Maantieteelliset välimatkat LuoPaKe-yritysten välillä ovat totta, sillä Parikkalasta on matkaa Kotkaan ja Kouvolaan. Siitä huolimatta verkostoituminen erityisesti oman maakunnan sisällä koetaan tärkeänä.

Marraskuun alussa järjestettiin kaikkien Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yrittäjien tapaaminen Luumäellä. Siellä yrittäjät saivat kertoa vielä lisää yritystoiminnastaan sekä tutustua yritysesittelyihin, mitkä oli tehty ja laitettu kokoustilan seinälle. Tilaisuudessa tuli ilmi, että hinnoittelu ja tekoälyosaaminen olivat koulutustoiveiden listan kärjessä. Näihin tullaan järjestämään koulutukset, toinen joulukuussa ja toinen tammikuussa.  Näiden lisäksi ensi vuoden puolella järjestetään työpajoja, joissa konkreettisesti mietitään yhteistyön mahdollisuuksia ja muotoja välimatkoistakin huolimatta. (LAB 2024).

Kirjoittaja

Tarja Vahtokari toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä ja  työskentelee hankkeen Luontolähtöisten palvelujen kehittämishanke LuoPaKe:n projektipäällikkönä (LAB 2024).

Lähteet

Alhabeeb, M.J. 2015. Entrepreneurial Finance: Fundamentals of Financial Planning and Management for Small Business. New York Academy of Sciences Series.  John Wiley & Sons, Incorporated.

LAB. 2024. Luontolähtöisten palvelujen kehittämishanke LuoPaKe. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 13.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/luopake

Merikeinun Alpakat. 2024. Verkkosivu. Viitattu 13.11.2024. Saatavissa https://www.merikeinu.fi/

Uusyrityskeskus. 2024. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle. Yrittäjyyden unelmista onnistumisia. Viitattu 21.11.2024. Saatavissa https://uusyrityskeskus.fi/apua-yrittajyyteen/perustamisopas/