Avointa innovaatioprosessia harjoiteltiin Dublinissa

Innovaatioprosessien tehokkuuden ja tuottavuuden parantamiseksi monet isot yritykset ovat siirtyneet suljetusta, organisaation sisällä tapahtuvasta innovoinnista kohti avointa innovointia. Avoin innovointi mahdollistaa ulkopuolisten osaajien käytön yritysten omien haasteiden ratkaisussa. Avoimessa innovaatioprosessissa yritys voi esimerkiksi etsiä aktiivisesti uusia teknologisia ratkaisuja ulkopuolisten osaajien kanssa asiakkaan arvon luomiseksi. (Open Innovation 2024.)

Avointa innovaatioprosessia ja sen fasilitointia harjoiteltiin Dublinissa 19.11.2024 EBN-verkoston Tech Camp -tapahtuman yhteydessä. Irlannissa oli koolla noin 50 osaajaa eri yrityshautomoista ja innovaatiokeskuksista. Tech Camp 2024 keskittyi tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin niin hautomoille kuin startupeillekin (EBN 2024).

Kuva 1. Tiimityötä. (fahribaabdullah14, 2020)

Case: ison organisaation teknologiahaasteiden ratkaiseminen

Harjoitus, joka Tech Campissa käytiin, sopii moniin tilanteisiin, mutta Dublinissa kuvitteellinen tilanne oli ison korporaation it-haasteet, joita pieniä startup toimijoita oli kutsuttu ratkaisemaan. Innovointi eteni kahdeksan vaiheen kautta: jään murtaminen, itsereflektio, ongelmien etsiminen, ydin ongelman tunnistaminen ja valikoiminen, ideoiden etsiminen, teknologioiden etsiminen, tulevaisuuteen katsominen, esitys ja lopuksi alkuun palaaminen.

Jään murtaminen. Luottamuksen saavuttamiseksi ennen avointa innovaatiota on tärkeää rikkoa jää toimijoiden väliltä. Tähän sopivat perinteiset tutustumisleikit.

Seuraavaksi tulee keskittyä itsereflektioon. Jos alussa ei anneta aikaa pohtia missä tilanteessa eletään nyt ja minkälaisia toimia on jo kokeiltu, ei seuraava vaihe onnistu. Sillä seuraava vaihe, ongelmien etsintä vaatii rohkeaa keskustelua toimijoiden välillä. Tiimi, jossa on useampi organisaation edustaja ja useampi startup yrittäjä, ideoivat yhdessä ongelmia. Tässä harjoituksessa ideoitiin ongelmia ison yrityksen tekoälyn hyödyntämiseen. (Artaud 2024.)

Kuvitteellinen vai todellinen idea, uusi vai olemassa oleva teknologia?

Parhaan ongelman valitsemiseksi ja ideoiden innovoimiseksi voi käyttää erilaisia toteutettavuusarvioita. Onko idea kuvitteellinen vai todellinen? Onko ratkaisu uusi vai jo olemassa oleva teknologia? Etsittäessä teknologioita ongelman tunnistamisen ja ideoiden keksimisen jälkeen, voidaan keskittyä pääteemoihin. Etenkin tässä vaiheessa uusien startuppien apu on isoille korporaatioille tärkeää. Pienet ketterät toimijat tunnistavat paremmin teknologisia mahdollisuuksia. (Artaud 2024.)

Tulevaisuuden kuvittelu alkaa sen jälkeen, kun teknologiat on mietitty. Villitkin ideat tulevaisuudesta ovat tervetulleita. Mitä konkreettisemmalle tasolle tulevaisuuden kuvittelussa päästään, sen parempi. Lopuksi yhdessä luotu kuva tulevaisuudesta esitellään muille tiimeille, ja tulevaisuuden ratkaisuista valitaan paras. Tiimejä, joissa jokaisessa on startup-yrityksiä ja isomman organisaation edustajia, tulisi siis olla muutama samassa innovoinnissa. (Artaud 2024.)

Viimeinen vaihe avointa innovointia oli tässä harjoituksessa takaisin alkuun palaaminen. Lopuksi siis mietittiin isossa ryhmässä, mikä estää organisaatiota olemasta juuri luodussa tulevaisuuskuvassa jo nyt. Mitä ruvetaan tekemään, jotta sinne päästään lähitulevaisuudessa.

Kirjoittaja

Emma Latvala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -tiimin tiiminvetäjänä. Yritystoiminnan kehittäminen, muutosvalmiuksien parantaminen sekä elinvoimatyö kuuluvat hänen tehtäviinsä LABin yrityshautomossa Business Millissä.

Lähteet

Artaud, T. 2024. Harjoituksen fasilitointi tapahtumassa Tech Camp 2024. 19.11.2024. Dublin Irlanti.

EBN. 2024. Tech Camp. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://www.ebn-techcamp.eu/home24

fahribaabdullah14. 2020. Tiimi, kollegat, työtoverit, toimisto. Pixabay. Viitattu 29.11.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/tiimi-kollegat-ty%C3%B6toverit-toimisto-5842784/

Open Innovation. 2024. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa http://www.openinnovation.fi/fi/avoininnovaatio