Poistotekstiili Poistixen ja Pyrolyysittaren ihmeellinen matka jatkuu (osa 2)

Edellisessä osassa Poistix, käyttökelvoton puuvillainen t-paita, haaveili löytävänsä uuden tarkoituksen elämälleen. Se päätyi tapaamaan Pyrolyysittaren, viisaan olennon, joka voisi auttaa sitä muuttumaan joksikin arvokkaaksi. Yhdessä ne lähtivät kiertotalouden polulle kohti Poistixen uutta mahdollisuutta uutena materiaalina.

Linkki Poistixen tarinan ensimmäiseen osaan.

Pyrolyysittaren ja Poistixen matka kohti kestävämpää tulevaisuutta oli alkanut. Ne olivat innoissaan siitä, miten tekstiilien kierrätyksen maailmassa piilee valtavasti potentiaalia. Poistotekstiilien muuttaminen arvokkaiksi raaka-aineiksi pyrolyysin avulla tuntui mahtavalta seikkailulta. Poistix ajatteli toiveikkaana, että jospa siitä tulisi esimerkiksi biohiiltä kasveille maatiloilla. Poistix voisi olla oiva apulainen ja sitoa mullassa ravinteita ja kosteutta paremmin.

Likainen t-paita, jolla on toiveikas ilme ja unelmia ajatuskuplassa.
Kuva 1. Poistix toiveikkaana tulevaisuudesta. (Kuva: ChatGPT / Sanni Aho)

Poistixen oli kuitenkin kohdattava viisi erilaista koetta, jotka auttaisivat selvittämään miten eri tekstiilimateriaalit käyttäytyvät Pyrolyysittaren seurassa eli pyrolyysiuunin laitteessa. Poistix lähti avoimin mielin Pyrolyysittaren matkaan.

Poistixen viisi polttavaa testiä

Pyrolyysitar näytti Poistixelle huoneen, jossa pieniä tekstiilinäytteitä oli aseteltu pieniin osastoihin. Puuvillatekstiili, polyesteritekstiili ja sekoitemateriaalitekstiilit olivat valmiina kohtaamaan 500 Celsius-asteen kuumuuden.

Ensimmäinen testi

Ensimmäinen testi käynnistettiin, ja pian tulokset olivat näkyvissä: puuvilla tuotti vain vähäisen määrän hiiltä, kun taas polyesteri yllätti merkittävästi suuremmalla hiilen määrällä. Sekatekstiilinäytteet, joita oli kaksi kappaletta, asettuivat näiden kahden ääripään väliin. Poistix katsoi tuloksia ja ihmetteli, miksi puuvillasta tuli niin vähän hiiltä. Pyrolyysitar lohdutti, että tämä on vasta alkua.

Toinen testi

Seuraavassa testissä keskityttiin pelkästään pienen pieniin langan tekstiilinpalasiin, joita kutsutaan kuiduksi. Pyrolyysitar huomasi, että toisessa testissä nousi kuitenkin esiin epätoivottu haaste. Pyrolyysimenetelmän hapettoman tilan tuottava imuri imi kuituja pois lämmityskammiosta, mikä tuotti harhaan johtavia tuloksia syntyvän nesteen, kaasun ja hiileen määrästä.

Testi käynnistettiin, ja polyesteritekstiilistä suurin osa haihtui kaasuna – melkein kaksi kolmasosaa. Lähes kolmannes muuttui hiileksi, ja vain häviävän pieni osa pyrolyysinesteiksi. Testin jälkeen Poistix huomasi Pyrolyysittaren ilmeessä pientä huolta. Pyrolyysitar myönsi, että tämä tulos ei ole aivan luotettava, sillä osa kuiduista ei osallistunut kunnolla kokeeseen, vaan ne leijailivat lämmityskammiosta pois takertuen muihin järjestelmän osiin. Laitteisto olisi puhdistettava. Pyrolyysitar sanoi, että seuraavissa kokeissa tekstiilit täytyy pakata tiiviimmin, jotta materiaali soveltuisi testeihin ja tulokset olisivat luotettavampia.

Kolmas ja neljäs testi

Pyrolyysitar vei Poistixen seuraavaan testihuoneeseen, jossa puuvillaa ja sekoitemateriaaleja oli tiivistetty pieniksi keksin muotoisiksi pakkauksiksi. Tämä ratkaisu estää kuitujen karkaamisen, ja kokeesta saadaan luotettavampia tuloksia. Testissä puuvilla vapautti yllättävän paljon nestettä – melkein puolet kaikesta – samalla kun hiilen määrä oli vajaa neljännes. Poistix katsoi tuloksia hämmentyneenä, eikä ollut varma, oliko tämä hyvä vai huono asia. Kuitenkin materiaalien jakautuminen selkeästi kolmeen osaan oli lohdullista.

Neljännessä testissä käytettiin tiivistettyjä sekamateriaaleja. Se onnistui melkein yhtä hyvin kuin kolmaskin testi. Sekamateriaalit tuottivat noin kolmasosan hiiltä. Pyrolyysitar huomasi, että tiivistettyjen sekamateriaalien avulla saatiin lähes sama materiaalijakauma kuin tiivistetyllä puuvillalla.

Viides testi

Viimeisessä testissä käytettiin jälleen polyesteritekstiiliä, mutta tällä kertaa tiivistettyinä palluroina. Poistix odotti jännittyneenä tuloksia, sillä edellinen polyesteritesti oli haasteellinen.

Kun tulokset tulivat, Pyrolyysitar kertoi, että polyesteri tuottaa lähes pelkästään kaasua. Poistix yritti ymmärtää, miten polyesteristä ei juuri synny hiiltä tai nestettä ja miksi se hajoaa pääosin kaasuiksi rakenteidensa vuoksi.

Pyrolyysitarin ja Poistixen matka oli todella arvokas, sillä he oppivat paljon uusia asioita, vaikka Pyrolyysitar olikin jo ikivanha ja viisas laiteolento. Poistixen unelma muuttumisesta auttavaiseksi hiileksi alkoi käydä toteen. Poistix sai varmuutta, että sen kaltaiset poistotekstiilit eivät ole vain jätettä, vaan mahdollisesti arvokkaita raaka-aineita.

Tarinan viimeisessä osassa selviää, miten Poistixen käy!

Kirjoittajat

Sanni Aho opiskelee LAB-ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologian insinööriksi ja on harjoittelijana mukana EAKR-rahoitteisessa ETKATEX Etelä-Karjalan poistotekstiilit kiertoon -hankkeessa.

Maria Jäppinen työskentelee TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa teknisten ja bioperäisten materiaalikiertojen parissa.

Niko Rintala toimii kehitysinsinöörinä kiertotalouden laboratoriossa sekä asiantuntijana kiertotalouden hankkeissa.

Tarina on kirjoitettu osana ETKATEX Etelä-Karjalan poistotekstiilit kiertoon -hanketta, ja se on johdettu englanninkielisestä vertaisarvioidusta artikkelista Dream Green: Material Recovery Shapes Mattress Waste Management (Jäppinen, Puhakka & Maksheeva 2024). ETKATEXin tavoitteena on nostaa Etelä-Karjalassa kerättävien kierrätyskelpoisten poistotekstiilien tuntemusta ja edistää niiden hyödyntämistä. Hankkeen avulla kehitetään lajittelua ja eri kangasmateriaalien tunnistusta sekä edistetään materiaalin käyttöä ja tuotekehitystä paikallisesti. Hankkeen rahoittajia ovat EU ja Etelä-Karjalan liiton aluekehitysrahasto (EAKR).

Linkki ETKATEX-hankkeen nettisivuille.

Linkki Dream Green -artikkelin sisältävään konferenssijulkaisuun.

Lähteet

OpenAI. ChatGPT-3.5. A worn-out t-shirt, hopeful and contemplating its future as biochar. Viitattu 5.11.2024. Saatavissa https://chat.openai.com/

Linkit

Linkki 1. Rintala, N., Jäppinen, M. & Aho, S. 2024. Poistotekstiili Poistixen taikamatka (osa 1). LAB Focus 28.11.2024. Viitattu 5.12.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/poistotekstiili-poistixen-taikamatka-osa-1/

Linkki 2. LAB-ammattikorkeakoulu. ETKATEX Etelä-Karjalan poistotekstiilit kiertoon. Viitattu 5.12.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/etkatex-etela-karjalan-poistotekstiilit-kiertoon

Linkki 3. Jäppinen, M., Puhakka, V. & Maksheeva, A. 2024. Dream Green: Material Recovery Shapes Mattress Waste Management. Teoksessa Vanhamäki, S. & Vitie, P. (toim.). Smart Cities in Smart Regions Conference Proceedings 2024. Lahti. 9.–10.10.2024. The Publication Series of LAB University of Applied Sciences, part 81. 71–79. Viitattu 13.12.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-827-486-8