LUT kokoinen tehtäväpankki STACK-tehtäville

Rakenteilla on opetuksessa käytettäville STACK-tehtäville LUT-korkeakoulujen yhteinen Moodlen tehtäväpankkijakopaikka. LUT-korkeakoulun muodostavat LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu. Moodle on avoimen lähdekoodin virtuaalinen oppimisympäristö ja STACK on avoimen lähdekoodin automaattinen arviointijärjestelmä matematiikan ja muiden tähän liittyvien tieteenalojen tehtävien laadintaan ja käyttöön.

Tarkoituksena on jakaa LUT-korkeakoulujen sisällä luonnontieteissä käytettävät Moodlen STACK-tehtävät kaikille halukkaille järjestelmätasolle luodun varaston avulla. Yhteinen varasto vähentää ja helpottaa tehtäväpankkien käyttöä. Tehtävät saa siis näkymään jokaiselle Moodlen kurssille ja tehtäviä voi ottaa käyttöön suoraan järjestelmätason tehtäväpankkivarastosta ilman erillistä tehtävien siirtoa.

Kuvituskuva jossa mies työpöydän äärellä
Kuva 1. Opettaminen virtuaalisessa oppimisympäristössä on uusi normaali. (Garcia 2020)

Suurin hyöty varastolla on siinä, että opetushenkilö saa käyttöönsä toisten tekemiä tehtäviä, eikä jokaisen tarvitse tehdä tehtäviä aina alusta alkaen itse. Edelleen on toki mahdollista käyttää Moodlen tehtäväpankkeja kuten ennenkin, siirtämällä niitä kurssien alle, ja tätä tehdäänkin esimerkiski kun koeajetaan uusia tehtäväpankkeja.

Tehtävien jako mahdollista muillekin kuin luonnontieteiden opettajille

Tässä vaiheessa kokeilua vain muutamalla henkilöllä on oikeudet muokata tiedostoja hakemistopuussa. Lisäksi tehtävien jakopaikka on aluksi suunnattu vain luonnontieteiden parissa työskenteleville. Periaatteessa sama idea voisi toimia millä alalla tahansa, mille tahansa Moodlen tehtäväpankeille. Myös muille kuin pääasiassa luonnontieteissä käytetyille STACK-tehtäville. Periaatteessa STACK-tehtäväpankit ovat tavallisia Moodlen tehtäväpankkeja. Tällä hetkellä LUT-korkeakoulujen Moodlessa on 26 erilaista tehtävätyyppivalintaa STACK-tehtävien lisäksi. Tehtävätyypit eivät siis loppua ihan heti kesken, oli opetettava ala mikä tahansa.

Kuvakaappaus Moodlen eri tehtävätyypeistä
Kuva 2. Moodlessamme on hyvin paljon eri tehtävätyyppivalintoja opettajalle valittavaksi. Luonnontieteissä käytetty STACK on vain yksi muiden joukossa. (Kuva: Juha Pere)

Tehtävien jakaminen ei ole uusi ajatus

STACK-tehtäväpankkien jakaminen ei ole uusi ajatus. Aalto-yliopiston ylläpitämän Abacus-materiaalipanki esimerkiksi toimii nyyttikestiperiaatteella. Jokainen osallistuja tuo myös sisältöä materiaalipankkiin ja saa sitten kaikkien Abacus-materiaalipankkiin jakamat tehtäväpankit käyttöönsä. Abacus-materiaalipankista LUT-korkeakoulujen yhteinen STACK-tehtävien materiaalipankki eroaa siinä, että se on LUT ja LAB sisäinen ja toimii suoraan Moodlekurssien yhteydessä saumattomana osana kursseja. Lisäksi tämä ei ole nyyttikestiperiaate, eli jokainen opettajamme voi hyödyntää näitä tehtäviä ilman, että olisi velvollisuutta toimittaa takaisinpäin jotakin.

Kirjoittaja

Juha Pere työskentelee fysiikan opettajana LAB-ammattikorkeakoulussa, Teknologia-yksikössä ja on opettanut fysiikkaa tekniikan alan opiskelijoille noin neljännesvuosisadan.

Linkit

Linkki 1. Moodle™. 2021. Moodle. [Viitattu 13.10.2021]. Saatavissa: https://moodle.org/

Linkki 2. Github, Inc. 2020. STACK. [Viitattu 13.10.2021]. Saatavissa: https://github.com/maths/moodle-qtype_stack/blob/master/doc/en/index.md

Linkki 3. Aalto University. 2021. Welcome to Abacus. Moodle. [Viitattu 13.10.2021]. Saatavissa: https://abacus.aalto.fi/

Kuvat

Kuva1. Garcia, V. 2020. Photo Of Man Fixing Paperworks. Pexels. [Viitattu 13.10.2021]. Saatavissa: https://www.pexels.com/photo/photo-of-man-fixing-paperworks-6325963/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *