Kestävää retkeilyä kulttuuriperintömaisemissa

Maisemat ovat olennainen osa kulttuuriperintöämme, identiteettiämme, hyvinvointiamme sekä elinympäristömme laatua ja monimuotoisuutta (Ympäristöhallinto 2024). Maisema voi olla luonnonmaisema tai kulttuurimaisema, jossa näkyy ihmisen toiminnan jälki. Maatalouden ja muiden varhaisten elinkeinojen vaikutuksesta syntynyttä kulttuurimaisemaa kutsutaan perinnemaisemaksi. Perinnemaisemia voivat olla myös rakennetut maisemat. (Museovirasto 2024)

Perinnemaisemilla on kulttuurihistoriallisia, maisemallisia ja biologisia arvoja, ja niitä voitaisiin hyödyntää hyvinvointimatkailussa nykyistä laajemmin. Esimerkiksi kalliomaalauksiin ja erilaisiin muinaisjäännöksiin kuten palvontapaikkoihin ja raunioihin liittyy usein kiinnostavaa historiaa ja kiehtovia tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kuulluiksi.

[Alt-teksti: jylhä maisema kesällä, jyrkkä rinne, mäntyjä, järvenselkä.]
Kuva 1. Maisema Muukonsaaresta. (Kuva: Päivi Tommola)

Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa matkailuun

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun -hankkeessa (LAB 2024a) toteutettiin Etelä-Karjalan perinnemaisemat -esiselvitys, joka kuvaa alueen historiallisia vaiheita ja kulttuurisia piirteitä peilaamalla niitä alueen luonnonympäristöön ja geologiaan (LAB 2024b). Esiselvityksen laativat FM Teija Ahola Selvitystyö Aholasta ja YTM, KM Irma Rantonen Kulttuuriosuuskunta Komeetasta. Työ laadittiin artikkeleiden, kirjallisuuden, historiallisten valokuvien, karttojen, maastokäyntien ja haastattelujen pohjalta.

Esiselvityksen kohteina olivat Suur-Saimaan alueella sijaitsevat Muukonsaari ja Sarviniemi. Molemmissa kohteissa on paljon matkailupotentiaalia ja niitä kehitetään aktiivisesti. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ylläpitää virkistys- ja retkialuetta molemmissa kohteissa. Ne kuuluvat myös Saimaa UNESCO Global Geopark -alueeseen. Selvityksessä kuvataan kohdealueiden historiaa ja tämänhetkistä käyttöä, suojelua ja rajoitteita matkailukäytölle, saavutettavuutta ja käytettävyyttä sekä luontoa ja maisemakuvaa. Esiselvitys lisää alueeseen liittyvää kulttuuriperintötietoutta, jota voidaan hyödyntää matkailun kehittämisessä.

[Alt-teksti: henkilö kulkee pitkin puista, kaiteilla varustettua retkeilypolkua korkeiden mäntyjen keskellä, takana järvenselkää.]
Kuva 2. Sarviniemen kärkeen vie esteetön polku. (Kuva: Päivi Tommola)

Suosituksia esteettömyyteen ja opasteisiin

Etelä-Karjalan perinnemaisemat -esiselvitys antaa konkreettisia kehittämissuosituksia Muukonsaaren ja Sarviniemen matkailulliseen kehittämiseen, kuten fyysisiin ja virtuaalisiin opasteisiin, kyltteihin ja esteettömyyteen sekä kulttuuriympäristökohteiden hoitoon ja ylläpitoon. Retkeilijöitä halutaan ohjata kohteisiin kestävästi niin, että kulttuurimaisema säilyy myös tuleville sukupolville. Retkeilijä voi olla kauempaa tuleva matkailija tai alueen asukas – tieto ja ymmärrys oman alueen arvosta voi lisätä halua ja valmiuksia vaalia alueen kulttuuriperintöä myös paikallisten silmissä.

Luontokohteisiin liittyvien palveluiden tuotteistamisessa on edelleen paljon kehitettävää (Visit Finland 2024). Toimivan infran ohella on tarpeen ideoita tuotteita ja tuoteperheitä yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Luonto- ja muiden matkailutuotteiden tulee olla laadukkaita ja saavutettavia. Luontokohteiden kulttuuriperinnön vahvempi mukaan ottaminen tuotteisiin tuo niihin erottuvuutta ja uutta näkökulmaa. Tuotteistamisen edellytyksenä on, että saavutettavaa tietoa alueen kulttuuriperinnöstä on saatavilla.

Kirjoittaja

Mona Taipale toimii Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailun -hankkeen (LAB 2024) projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa. Hankkeen osatoteuttajia ovat Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja Suomen Erämuseosäätiö.

Lähteet

LAB. 2024a. Luontokohteiden kulttuuriperinnöstä vetovoimaa rajaseudun matkailuun. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/luontokohteiden-kulttuuriperinnosta-vetovoimaa-rajaseudun-matkailuun

LAB. 2024b. Etelä-Karjalan perinnemaisemat -esiselvitys. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2024-09/EK_perinnemaisemat_esiselvitys_100924.pdf).

Museovirasto. 2024. Kulttuurimaisema. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://www.museovirasto.fi/fi/kulttuuriymparisto/kulttuurimaisema

Visit Finland. 2024. Luontomatkailija arvostaa luonnon rauhaa.  Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://www.visitfinland.fi/liiketoiminnan-kehittaminen/tuotekehitysteemat/luontomatkailu

Ympäristöhallinto. 2024. Maisemat. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/maisemat