Kuluneen syksyn aikana LAB-ammattikorkeakoululla oli suuri ilo ja kunnia saada Suomen kardiologisten hoitajien yhdistyksen koulutuspäivä toteutumaan tiloissaan. Koulutuspäivää vietettiin 11.11.2024 Mukkulan kampuksella. Tapahtumaan osallistui lähiosallistujina 95 henkilöä sekä 10 näytteilleasettajaa eri laite- ja lääkevalmistajilta. Lisäksi LAB Studio striimasi koulutuspäivän niin, että etäosallistujatkin pystyivät osallistumaan reaaliajassa.
Yhdistys tarjosi myös LABin hoitotyön opiskelijoille erinomaisen mahdollisuuden päästä syventämään kardiologista oppimistaan luentoja kuuntelemalla. Luentojen aihealueet palvelivat parhaiten sisätauti-kirurgisen hoitotyön oppimiskokonaisuutta, ja mukaan valikoituivat ne opiskelijat, joilla tämä toteutus juuri oli meneillään omissa opinnoissaan.
Näyttöön perustuvan osaamisen kehittäminen
Vuonna 1992 perustetun Suomen kardiologiset hoitajat SKH ry:n toiminnan ytimenä on kardiologista hoitotyötä tekevien jäseniensä asiantuntijuuden tukeminen. Yhdistys järjestää koulutuksia jäsenilleen kahdesti vuodessa eri paikkakunnilla. SKH ry pyrkii edistämään näyttöön perustuvan kardiologisen hoitotyön kehittämistä viemällä näyttöön perustuvaa hoitotyötä jäsentensä työyhteisöihin sekä ylläpitämään ja kehittämään jäsenistön ammatillista erikoisosaamista kardiologisen hoitotyön alueella. Yhdistys tahtoo myös edistää kardiologisten hoitajien verkostoitumista valtakunnallisesti. (Suomen kardiologiset hoitajat ry 2024)
Yhdistys toimii aktiivisesti sosiaalisen median eri alustoilla ja julkaisee jäsenilleen jäsenlehteä. Jäsenien tukeminen apurahoin on osa yhdistyksen toimintaa. (Suomen kardiologiset hoitajat ry 2024)
Tällä hetkellä yhdistyksessä on jäseniä reilut 650 henkilöä: sairaanhoitajia, asiantuntijasairaanhoitajia, röntgenhoitajia, laboratorionhoitajia, lähi- ja perushoitajia, osastonhoitajia, ylihoitajia, kliinisiä asiantuntijoita ja hoitotyön lehtoreita. Yhdistys tekee yhteistyötä monien eri yhdistysten kanssa niin kotimaassamme kuin kansainväliselläkin tasolla. Toiminnassa painottuu moniammatillinen yhteistyö sydänpotilaiden hoidossa eri ammattiryhmien kesken. (Suomen kardiologiset hoitajat ry 2024)
Kardiologisen hoitotyön osaamista tarvitaan jokaisella terveydenhuollon sektorilla
Sydänpotilaita hoidetaan aina ensihoidosta avoterveydenhuoltoon. Kardiologisille potilaille on omia tutkimus- ja toimenpideosastoja, poliklinikoita, erikoissairaanhoidon vuodeosastoja ja omia kuntoutus- ja ohjausryhmiä avoterveydenhuollon puolella. Näiden yksiköiden lisäksi kardiologista hoitotyön osaamista tarvitaan laajalti myös terveydenhuollon muissa yksiköissä. Yhtenä osa-alueena kardiologista hoitotyön osaamista on myös sydänsairauksien ennaltaehkäisy sekä sairauden kulkuun ja vaaratekijöihin liittyviin seikkoihin annettu ohjaustyö ja tukeminen sairauden kanssa elämiseen. Usein ohjausta ja tukea sairastuneen lisäksi tarvitsevat myös sairastuneen läheiset.
1970-luvulta alkaen sydän- ja verisuonitauteihin liittyvä kuolleisuus on maassamme vähentynyt huomattavasti, mutta yhä edelleen ne aiheuttavat vajaan puolet työikäisten kuolemista Suomessa. Vuonna 2012 kaikissa ikäluokissa yhteensä sydäninfarkti- ja sepelvaltimotautikohtauksia oli yhteensä 21 769. Vuonna 2012 sepelvaltimotautikuolleisuus oli lähes 12 000, kun vuoteen 2018 mennessä se oli laskenut ollen noin 9 500.
Nopeasti kehittyvä erikoisala
Vaikka sairastuvuus onkin vähentynyt, on silti oletettavaa, että väestön ikääntyminen tulee lisäämään sairastapausten määrää. Samaan suuntaan johtaa myös tehokkaammista hoitokeinoista johtuva sairastuneiden eliniän odotuksen parantuminen. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023) Jatkuvan tutkimustyön tuloksena kardiologian ala on nopeasti kehittyvä lääketieteen erikoisala (Sydäntutkimussäätiö 2024), jolloin myös henkilökunnan tietojen ja taitojen päivittäminen ja ylläpitäminen on onnistuneen hoidon kannalta esisijaisen tärkeää.
Kirjoittaja
Katja Puhakainen toimii hoitotyön lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä ja vastaa kardiologiseen hoitotyöhön erikoistunut osaaja -täydennyskoulutuksesta.
Lähteet
Suomen kardiologiset hoitajat ry. 2024. Viitattu 28.11.2024. Saatavissa https://www.kardiologisethoitajat.net/
Sydäntutkimussäätiö. 2024. Sydänsairauksien historiaa. Sydänsairauksien ja -hoidon historiaa. Viitattu 2.12.2024. Saatavissa https://www.sydantutkimussaatio.fi/tutkimus/sydansairauksien-historiaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2023. Sydän- ja verisuonitautien yleisyys. Viitattu 2.12.2024. Saatavissa https://thl.fi/aiheet/kansantaudit/sydan-ja-verisuonitaudit/sydan-ja-verisuonitautien-yleisyys