Mitä luovat alat ovat ja miksi ne ovat Suomelle tärkeitä?

Luovat alat herättävät mielikuvia monenlaisista ammateista ja osaamisalueista. Suomessa termi kattaa laajan kirjon toimialoja, jotka yhdistävät luovuutta, innovaatiota ja liiketoimintaa. Näiden alojen määrittelyyn vaikuttavat niin kansainväliset standardit kuin kansalliset painotukset.

Luovien alojen määritelmä Suomessa

Suomessa luovien alojen määrittely pohjautuu kansainvälisiin malleihin. Luoviin aloihin luetaan kymmenestä viiteentoista alaa (Gigle 2024). Työ- ja elinkeinoministeriö korostaa, että luovat alat ovat monialaisia, ja niiden tuottamat palvelut ja tuotteet hyödyntävät innovaatioita, digitaalisuutta ja taiteellista ilmaisua (TEM 2024). 

Vuonna 2023 VTT julkaisi kattavan tilannekuvan luovista aloista Suomessa. VTT:n Luovien alojen liiketoiminnan tilannekuvan mukaisessa määritelmässä luova ala on jaettu kolmeen sektoriin; monistettavat sisällöt, luovat palvelut ja tapahtuma-ala (Kuva 1). Niiden alla ovat esimerkiksi muotoilu, arkkitehtuuri, peliteollisuus, musiikkiteollisuus, kirjallisuus, tapahtuma-ala sekä mainonta ja markkinointi. (VTT 2023).

Visuaalinen esitys luovista aloista Suomessa. Kuvattuna kolme sektoria: monistettavat sisällöt, luovat palvelut ja tapahtuma-ala. Monistettaviin sisältöihin kuuluu peliala, AV-ala, musiikki ja kustannusala. Luovien palvelujen alla on arkkitehtuuri, tuotesuunnittelu, markkinointi ja luovat toimistot ja palvelu- ja digitaalinen muotoilu.
Kuva 1. VTT:n luovien alojen jäsennys (VTT 2023)

Taloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys

Suomessa luovilla aloilla toimi vuonna 2023 yhteensä vähintään 128 000 yritystä, joista suurin osa oli yksinyrittäjiä. Luovat alat ovat siis paitsi kulttuurisesti, myös taloudellisesti merkittävä ala ja resurssi. VTT:n raportti korostaakin luovien alojen merkitystä kansantaloudelle ja innovaatiojärjestelmälle. (VTT 2023)

Luovilla aloilla on suuri taloudellinen ja yhteiskunnallinen rooli Suomessa. Ne muodostavat yhden nopeimmin kasvavista sektoreista, ja niiden osuus bruttokansantuotteesta kasvaa jatkuvasti. VTT:n raportin mukaan luovat alat tuottivat vuonna 2022 noin 3,6 % Suomen bruttokansantuotteesta ja luovien alojen liikevaihto oli noin 14 miljardia euroa (VTT 2023).

Asiantuntijat tuovat myös esiin alan tärkeän roolin muiden alojen kriittisen kilpailukyvyn kasvattajana (Kauppalehti 2024). Luovan alan osaajilla on potentiaali erityisesti vihreän siirtymän ja digitaalisen murroksen kontekstissa, koska luovien alojen osaajat voivat olla keskeisessä roolissa kehittämässä ratkaisuja, jotka yhdistävät suunnittelun, kestävän kehityksen ja teknologian. Kestävien arvojen integroiminen suunnitteluun ja tuotantoon on muotoilualan kasvava vahvuus. Vaikka suomalaiset yritykset ovatkin kehittäneet ekologisesti kestäviä innovaatioita, kuten kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä tuotteita, luovien alojen potentiaalia voitaisiin kuitenkin hyödyntää Suomessa vielä paljon entistä paremmin.

Luovat alat eivät ainoastaan tuota taloudellista arvoa, vaan ne rikastuttavat kulttuuriamme ja vahvistavat yhteiskunnallista osallisuutta. Kulttuuriset kokemukset, kuten elokuvat, musiikki ja näyttelyt, edistävät henkistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Lisäksi kulttuuri-identiteetin vahvistaminen on tärkeä osa luovien alojen vaikutusta.

Luovan alan haasteet ja tarpeet

Työmarkkinat ovat muutoksessa ja myös luovan alan työnkuvat muuttuvat vauhdilla. Luovalla osaamisella voidaan vastata moneen yhteiskuntamme haasteeseen, mutta alalla tarvitaan jatkuvaa oppimista ja kouluttautumista. Vastuullisuuden tarve ja uudet vaatimukset edellyttävät osaamisen päivitystä, osa työtehtävistä vaatii muutosta digitaalisuuden vuoksi ja tekoäly avaa ja mahdollistaa paljon uusia toimintatapoja. 

Moni luovan alan yrittäjä toimii yksin ja verkostoitumisen puute voi estää kasvua tai kansainvälistymistä. LAB-ammattikorkeakoulun syksyllä 2024 alkaneessa SOLA – uutta osaamista ja kasvua luovista aloista -hankkeessa tuotamme jatkuvan oppimisen koulutuskokonaisuuden Päijät-Hämeen luovien alojen osaajille ja luomme verkostoitumismahdollisuuksia erityisesti alueen älykkään erikoistumisen kärkien yritysten kanssa. Linkki SOLA – uutta osaamista ja kasvua luovista aloista -hankkeen verkkosivuille. Haluamme tuoda luovan alan potentiaalin alueen yritysten käyttöön ja auttaa luovan alan osaajia työllistymään. 

Kirjoittaja

Sanna Apajalahti työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja on SOLA-hankkeessa projektipäällikkönä.

Lähteet

Gigle. 2024. Mitä luovat alat ovat? Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://www.gigle.fi/blogi/mita-luovat-alat-ovat  

Kauppalehti. 2024. Luovien alojen liikevaihto on miljardeissa, mutta sen merkitystä ei oikein Suomessa ymmärretä. Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://www-kauppalehti-fi.ezproxy.saimia.fi/uutiset/luovien-alojen-liikevaihto-on-miljardeissa-mutta-sen-merkitysta-ei-oikein-suomessa-ymmarreta/25317bfb-575a-4eab-bdde-8e9d0ebf5531  

TEM Työ- ja elinkeinoministeriö. 2024. Luovan talouden edistäminen. Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://tem.fi/luova-talous  

VTT. 2023. Tilannekuva luovien alojen ja tapahtuma-alan liiketoiminnasta. Viitattu 25.11.2024. Saatavissa https://mediabank.businessfinland.fi/l/FPSW2HdQQz9p/f/h7Lk   

Linkit

Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. 2024. SOLA- uutta osaamista ja kasvua luovista aloista -hanke. Viitattu 4.12.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/sola-uutta-osaamista-ja-kasvua-luovista-aloista