Tekoäly (Artificial Intelligence, AI) on noussut suuren yleisön tietoisuuteen generatiivisen tekoälyn sovellusten ilmaisversioiden kokeilujen kautta. Generatiivisen tekoälyn sovellukset luovat uutta sisältöä. Sovelluksen kouluttamiseen käytettyjen aineistojen ja ohjeiden pohjalta tekoälysovellus tuottaa tekstiä, kuvia tai videoita käyttäjän pyyntöjen mukaisesti. Sisällöntuotanto toimii tilastollisella ennusteella lisäämällä tekstiin todennäköisesti seuraavaksi tulevia merkkejä, joista muodostuu sanoja. Päättelykykyä tai älyä generatiivisen tekoälyn sovelluksilla ei ole. Yksi tunnetuimmista generatiivisen tekoälyn sovelluksista on ChatGPT.
Generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet liiketoiminnan tehostajana/mahdollistajana, mAInIO-hankkeen (LAB 2024) ensimmäinen yleisötilaisuus järjestettiin after work -tyyliin marraskuun lopussa LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella. Asiantuntijoiden puheenvuorot johdattivat yleisöä tunnistamaan oman yrityksen tekoälyn ensimmäisiä käyttökohteita ja herätti miettimään väitettä, voiko tekoäly antaa pienelle suuren voimat.
Oman AI-käyttökohteen tunnistaminen
Avidlyn asiakkuusjohtaja Juha Sorjonen (2024) rohkaisi kuulijoita miettimään, mistä voisi aloittaa tekoälyn hyödyntämisen. Yritysten välisessä markkinoinnissa generatiivisen tekoälyn työkaluilla tavoitellaan tehokkuutta. Kolmen vaiheen mallissa ensin tutustutaan, kokeillaan ja leikitään tekoälysovelluksilla. Seuraavassa vaiheessa tunnistetaan käyttötapauksia ja sovelluskohtia. Näiden jälkeen on valittava yksi, konkreettinen liiketoimintavetoinen käyttötapaus toteutettavaksi. Kokeilun tavoite pitää valita tarkasti rajatuksi, mitattavissa olevaksi ja mahdolliseksi saavuttaa. Usein yrityksissä aloitetaan markkinoinnin sisällöntuotannolla, joulukorttien kuvien generointi tekoälysovelluksilla on monen ensimmäisiä kokeiluja.
Tekoäly antaa pienelle suuren voimat
Tekoäly- ja innovaatiojohtaja Jukka Niittymaa Oy Kultainen Sherpa Ab:sta innosti kuulijoita opettelemaan tekoälysovellusten käyttöä ja käyttämään niitä ideoinnissa (Niittymaa 2024). Tuotosten faktat täytyy toki tarkistaa. Tekoäly on jo muuttanut esimerkkiyritysten päivittäisen työn tekemistä. Tekoäly muuttaa yrityksen viestintää demokraattisemmaksi, jolloin tekoälyn käytön osaaminen on keskeistä. Kuka tahansa voi tuottaa ääni-, kuva- ja videosisältöä ilman erikoisosaamista. Kohderyhmittäin räätälöidyn sisällön tuottaminen on nopeaa ja halpaa. Nopea tuotanto paitsi säästää aikaa myös vastaa asiakkaiden aikatauluvaatimuksiin. Tekoälysovellusten käytössä on vielä avoimia eettisiä ja tekijänoikeudellisia kysymyksiä.
Tekoäly after work:ssa keskusteltiin illan esityksistä ja pohdittiin oman työnkuvan mahdollisia muutoksia. Verkostoitumalla vertailtiin ja ideoitiin erikokoisten organisaatioiden mahdollisuuksia hyödyntää tekoälyohjelmistoja. Kiinnostus tekoälyn käytössä on etenemässä suunnitelmalliseen hyödyntämiseen. Paikalla oli myös palveluntarjoajia, jotka hyödyntävät tekoälyä omassa liiketoiminnassaan tai tarjoavat palveluita, joissa tekoäly on läsnä. Tämä loi erinomaisen ympäristön aiheesta keskusteluun, kun paikalla oli asiasta kiinnostuneita, asiantuntijoita ja kaikkea siltä väliltä.
Tekoälykokeilujen kautta pk-yrityksessä on suunniteltava, miten tekoäly voi avustaa työntekijää päivittäisissä tehtävissä ja miten sen tuomaa hyötyä voidaan mitata. mAInIO voi auttaa myös kokeiluissa yrityksille tarkoitetun työpajasarjan kautta. Ensimmäisessä hankkeen järjestämässä työpajasarjassa nousi esiin se, että alueen yritykset ovat ehdottomasti kiinnostuneita tekoälystä ja tarvitsevat vain pienen tuen päästäkseen sen kanssa alkuun (Ahlstén & Sandelin 2024).
Pienikin organisaatio voi saada tekoälystä suurta hyötyä ja se on mAInIO juttu.
Kirjoittajat
Minna Ahlstén työskentelee TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa mAInIO -hankkeen (LAB 2024) projektipäällikkönä. Hankkeessa pyritään tuottamaan kallisarvoista tietoa generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä liiketoiminnassa ja soveltamaan sitä Etelä-Karjalan alueen yritysten toimintaan.
Jaana Tanhuanpää työskentelee tietojenkäsittelyn lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän työskentelee mAInIO-hankkeessa asiantuntijana.
Lähteet
Ahlstén, M. & Sandelin, J. 2024. Generatiivinen tekoäly – mahdollisuus, johon kannattaa perehtyä nyt. LAB Focus. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 18.12.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/generatiivinen-tekoaly-mahdollisuus-johon-kannattaa-perehtya-nyt/
LAB. 2024. mAInIO – Generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet liiketoiminnan tehostajana/mahdollistajana. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 17.12.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/mainio-generatiivisen-tekoalyn-mahdollisuudet-liiketoiminnan-tehostajanamahdollistajana
Niittymaa, J. 2024. Tekoäly- ja innovaatiojohtaja. Kultainen Sherpa Ab. Esitys tapahtumassa Tekoäly After Work. Lappeenranta. 26.11.2024. LAB-ammattikorkeakoulu.
Sorjonen, J. 2024. Asiakkuusjohtaja. Avidly. Esitys tapahtumassa Tekoäly After Work. Lappeenranta. 26.11.2024. LAB-ammattikorkeakoulu.