Uusia liikeideoita workshopin avulla 

LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa EAKR-rahoitteisessa Liiketoimintaa lähiluonnosta -hankkeessa on tavoitteena kehittää vuosien 2025–2026 aikana yritysten liiketoimintaa lähi- ja kaupunkiluontoympäristöissä Päijät-Hämeen (Lahti, Hollola, Asikkala, Heinola) alueella. Hankkeen aikana yhteiskehitetään yritysten kanssa uusia luontolähtöisiä palveluja ja tuotteita. Ideointien ja erilaisten työpajojen avulla kehitettyjä palveluja pilotoidaan ja testataan valituissa ympäristöissä asiakaskokemuksia ja mielipiteitä keräten. (LAB 2025) 

Yksi yhteiskehittämisen keino hankkeessa on yritysten kanssa järjestettävät workshopit, joissa fasilitaattorien avustuksella kehitetään uusia luontolähtöisiä palveluja ja tuotteita lähi- ja kaupunkiluontoympäristöihin sekä kombinaatioita olemassa olevista toiminnoista yhteistyön avulla.

Hankkeen ensimmäinen workshop järjestettiin maaliskuussa 2025 LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella StartHubin tiloissa, jonka innovatiivinen ympäristö mahdollistaa monimuotoisen koulutuspäivän luentoineen sekä ryhmätyöskentelytilat. Keittiössä saa keitettyä kahvit taukojen aikana.  Myös äänieristetyt hiljaisen työn tilat olivat käytössä, ja niissä voi tehdä työtä ilman taustahälyä. StartHubin noin 500m2:n kokonaisuus on rakennettu juuri tämäntyyppiseen tekemiseen. Tilassa työskentelee päivittäin yli 20 startup-yrittäjää sekä oppilasosuuskunta Lahti ES.  

[Alt-teksti: ihmisiä kuuntelemassa esitystä tilassa, jonka katossa kulkee paksuja kiiltäviä putkia.]
Kuva 1. Yrittäjät kokoontuivat StartHubin tiloihin luomaan uusia liikeideoita. (Kuva: Sampo Kokkonen)

Toiminnallinen workshop kannustaa yhteistyöhön 

Workshopin vetäjinä toimivat kokeneet Soila ja Simo Palviainen Aurana Oy:sta (Aurana 2025). Päivä koostui alustuksesta sekä useista toiminnallisista osuuksista ja kaikkiaan workshopiin osallistui kymmenen yrittäjää Päijät-Hämeen alueelta. Työpajan alustuksessa käsiteltiin muun muassa, kuinka tehdä massasta erottuvaa tuotetta sekä kohderyhmän tuntemuksen tärkeyttä ja tuotteen kannattavuutta. Alustusten jälkeen toteutettiin kolmevaiheinen pienryhmätyöskentely, jossa ryhmien jäsenet vaihtuivat käytännössä joka kierrokselle: 

Vaiheessa yksi jokaisen osallistujan tuli miettiä omakohtainen hauskin, mielenkiintoisin, hurjin, mieleenjäänein tai leppoisin luonnossa tapahtunut kokemus. Nämä kokemukset käytiin omissa pienryhmissä läpi ja kolme yhdessä valittua esiteltiin osuuden jälkeen kaikille osallistujille. 

Vaiheessa kaksi kehitettiin ryhmittäin edellisen vaiheen pohjalta uusia ideoita, joita kirjattiin pahvilapuille, yksi idea yhdelle lapulle. Tähän vaiheeseen ryhmät muodostettiin sekä mielenkiinnon kohteiden perusteella että myös yritysyhteistyömahdollisuuksien näkökulmasta. Kun ideat oli kirjattu lapuille, saivat kaikki osallistujat äänestää itselleen mieleisimmät ideat. 

Viimeisessä vaiheessa eniten ääniä saaneet ideat mietittiin valmiimmiksi tuotteiksi tai palveluiksi lokaatioineen, resursseineen, asiakaskuntineen ja mahdolliseni verkostoineen. Koska workshopissa syntyneet ideat ovat artikkelin kirjoitushetkellä vielä yritysten lanseerattomia palveluita tai tuotteita, ei niitä voida esitellä yksityiskohtaisesti. 

Palautekysely kertoi tapahtuman onnistumisesta

Workshopissa siis pyrittiin haastamaan, sparraamaan sekä ohjaamaan yrittäjiä, jotta lopputuotteena olisi kaupallisesti toimiva palvelu tai tuote. Yhdessä tekeminen myös auttaa löytämään potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja myyntikanavia projektin ulkopuolelta (Puhakka 2025). 

Palautekyselyn perusteella 89 % vastaajista koki tapahtuman hyödylliseksi. Lisäksi he arvioivat oman fiiliksensä work shopin jälkeen asteikolla 1–5 olevan keskimäärin peräti 4.3. Uusien syntyneiden ideoiden lisäksi hankkeen tilaisuuden voi sanoa palautteenkin perusteella ollen varsin onnistunut.  

Kirjoittajat 

Mikko Kittelä työskentelee TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulussa StartHubissa toimenkuvanaan myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan sparraus yrittäjien kanssa sekä tapahtumatuotannot. Kittelä toimii myös asiantuntijana Liiketoimintaa lähiluonnossa -hankkeessa. 

Sampo Kokkonen on markkinoinnin lehtori LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän toimii myös asiantuntijana Liiketoimintaa lähiluonnossa -hankkeessa. 

Lähteet 

Aurana. 2025. Verkkosivut. Viitattu 26.4.2025. Saatavissa https://www.aurana.fi/ 

LAB. 2025. Liiketoimintaa lähiluonnosta. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.4.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/liiketoimintaa-lahiluonnosta 

Puhakka, R. 2025. Yrittäjät kokoontuivat tuotteistamaan luontolähtöisiä palveluja. LAB Focus. Viitattu 29.4.2025. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/yrittajat-kokoontuivat-tuotteistamaan-luontolahtoisia-palveluja/