LAB Woodin lanseeraustilaisuus järjestettiin Lahdessa huhtikuussa 2025. LAB-ammattikorkeakoulun puutekniikan ja puurakentamisen osaamisen yhdistävä LAB Wood on käynnistynyt alkuvuodesta 2025, ja sen tarkoituksena on vahvistaa ja tuoda esiin Päijät-Hämeen puualan merkittävää osaamiskeskittymää.
Tilaisuuteen osallistui monipuolinen joukko puualan ammattilaisia yrityksistä, yhdistyksistä ja korkeakouluista. Vilkasta keskustelua käytiin muun muassa LAB Woodin tavoitteista, alan vetovoimasta ja tietomallinnuksen viimeisimmistä päivityksistä. Lahden kaupungintalon sisäpihan ylelliset puitteet loivat täydellisen ympäristön verkostoitumiselle alan tilanteesta ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden kanssa. LAB-ammattikorkeakoulu järjesti tapahtuman yhdessä Lahden kaupungin kanssa, ja tilaisuuden avasi Lahden kaupungin kasvupalvelujohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw.
LAB Wood haluaa vastata osaltaan alan muuttuviin tarpeisiin, sillä puun merkitys materiaalina tulee lisääntymään. Puutuotteiden käyttöä ja puurakentamista halutaan lisätä, koska niiden käytöllä on pienentävä vaikutus rakentamisen hiilijalanjälkeen (Maa- ja metsätalousministeriö). Päijät-Hämeessä puutuoteteollisuudella on erittäin merkittävä osuus sekä teollisuuden tuotannon jalostusarvosta että työllisistä. Puutuoteteollisuus on myös tärkeä osa Suomen vientiä, ja Suomessa jalostetulla puulla on myönteinen vaikutus maan talouteen ja työllisyyteen (Maa- ja metsätalousministeriö).

Puutekniikan ala kaipaa uusia osaajia
Ohjelman ensimmäinen osuus käsitteli puutekniikan ja puurakentamisen koulutuksen tulevaisuutta ja alan vetovoimaa. Alasta kiinnostuneiden nuorten määrä on laskenut samalla kun alan osaajatarpeet ovat suuret ja osaamisvaatimukset muuttuvat. Puutuoteteollisuuden huolta toimialan koulutuksen aloituspaikkojen kehityksestä on selvitetty Puutuoteteollisuus ry:n ja TTS Työtehoseuran selvityksessä vuonna 2019. Opetusministeriö asetti vuonna 2006 tavoitteeksi kaksinkertaistaa puutekniikan insinöörikoulutuksesta valmistuneiden määrän, mutta koulutuksen määrä on päinvastoin jatkanut supistumistaan (Puutuoteteollisuus & TTS 2019, 8–9).
Johtava asiantuntija Markku Mäki-Hokkonen (2025) LABilta avasi keskustelun toteamalla, että vaikka Päijät-Hämeessä toimii keskeinen puualan klusteri, jossa on merkittäviä toimijoita, alan vetovoima on silti haaste. Yhteistyöllä tulisi ratkaista, miten opiskelijat saadaan näkemään ala ja sen yritykset houkuttelevina vaihtoehtoina.
Yrityspuheenvuorossaan sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck (2025) Koskisen Oy:stä korosti, että sahateollisuuden perusosaajille on kovasti kysyntää. Hän kysyikin, mitä LAB aikoo nyt tehdä eri tavalla, jotta alan koulutuksen vetovoima nuorten keskuudessa lähtisi kasvuun. Sneck kuitenkin painotti, ettei haastava tilanne ole yksin LAB-ammattikorkeakoulun vastuulla, vaan myös yritysten ja yhteisöjen. Myös Marjatta ja Eino Kollin säätiön asiamies Esko Kolli (2025) korosti uusien osaajien tarvetta ja esitti toiveen, ettei osaajapula estäisi yritysten kasvua.
Aihe herätti keskustelua myös yleisössä, ja yhtä mieltä oltiin siitä, että yhteistyö yritysten ja koulujen välillä tulisi aloittaa jo alemmilla asteilla. Varhainen yhteistyö auttaa nuoria ymmärtämään työelämän vaatimuksia ja mahdollisuuksia paremmin. Lisäksi TET-jaksot ja työharjoittelut ovat erinomainen keino houkutella nuoria kiinnostumaan eri aloista ja uramahdollisuuksista. Näiden jaksojen avulla nuoret saavat arvokasta käytännön kokemusta ja voivat tehdä tietoisempia uravalintoja tulevaisuudessa.
Tietomallinnus tuo tehokkuutta
Tilaisuuden toinen osuus keskittyi tietomallien hyödyntämiseen ja tarvittavaan tiedonsiirtoon puurakentamisen tuotantoketjun eri vaiheissa. LABissa puurakentamisen tuotantoketjujen digitalisaatiota kehittävän Timo Lehtoviidan (2025) mukaan rakennusten 3D-tietomallien (BIM) hyödyntäminen rakennushankkeissa ja rakennusosien esivalmistuksessa on jo hyvin yleistä, mutta tehokas käyttö vaatii vakioituja toimintatapoja ja tietosisältöjen tarkkaa määrittelyä tiedonsiirtostandardien avulla. Erityisenä kehitystarpeena on yhtenäistää tiedonsiirron menetelmiä suunnittelijoiden malleista tehtaiden esivalmistuksen tarpeisiin.
Puurakenteiden mallipohjaista suunnittelua tekevän Sweco Finland Oy:n osastopäällikön Hannes Tähtisen (2025) mukaan rakennemallien sisältämä informaatio pitää jatkossa saada entistä vakioidumpaan muotoon palvelemaan erilaisia käyttötarkoituksia. Eri toimijoilla on käytössään lukuisia erilaisia ohjelmia, joten rakenteiden mallinnus ja vaatii monipuolista ohjelmaosaamista. Vakioidut menetelmät ja rakennetekniset ratkaisut ovat avaintekijöitä tuottavuuden ja tehokkuuden parantamisessa sekä suunnittelussa, että rakentamisessa. Tähtinen toi esiin PuuBIM-ohjeistuksen ja -nimikeluettelon, joka yhtenäistää puurakenteiden tietomallintamista ja yhdenmukaistaa tietomallin sisältämää informaatiota puurakenteiden osalta.
LAB Woodin lanseeraustilaisuus Lahdessa tarjosi alan ammattilaisille arvokkaan tilaisuuden verkostoitua ja keskustella mekaanisen puujalostuksen ja puurakentamisen kehityksestä ja tulevaisuudesta. Tilaisuuden monipuoliset puheenvuorot ja keskustelut korostivat yhteistyön merkitystä koulutuksen ja yritysten välillä, jotta nuoret saadaan kiinnostumaan alasta. Lisäksi nostettiin esiin tietomallinnuksen ja tiedonsiirron vakioituneiden menetelmien tarpeellisuus tehokkuuden parantamisessa. Tilaisuuden onnistuneet järjestelyt ja osallistujien aktiivinen osallistuminen osoittivat, että puutekniikan ja puurakentamisen tulevaisuus on yhteisön ja yhteistyön varassa.
Kirjoittaja
Tiina Potinkara työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä projektisuunnittelijana. Hän vastaa LAB Wood -kokonaisuuden viestinnästä.
Lähteet
Kolli, E. 2025. Puheenvuoro LAB Wood -lanseeraustilaisuudessa 8.4.2025. Lahti.
Lehtoviita, T. 2025. Tietomallien hyödyntäminen ja tarvittava tiedonsiirto puurakenteiden tuotantoketjun eri vaiheissa. Puheenvuoro LAB Wood -lanseeraustilaisuudessa 8.4.2025. Lahti.
Maa- ja metsätalousministeriö. Puurakentaminen ja puutuotteet. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://mmm.fi/metsat/puun-kaytto/puurakentaminen-ja-puutuotteet
Mäki-Hokkonen, M. 2025. Puutekniikan ja puurakentamisen koulutuksen
tulevaisuus yhdessä teollisuuden kanssa. Puheenvuoro LAB Wood -lanseeraustilaisuudessa 8.4.2025. Lahti.
Puutuoteteollisuus ry & TTS Työtehoseura. 2019. Puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen kilpailukyvyn varmistaminen koulutuksen kehittämisen avulla. Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://puutuoteteollisuus.fi/images/pdf/Loppuraportti_final.pdf
Sneck, T. 2025. Puheenvuoro LAB Wood -lanseeraustilaisuudessa 8.4.2025. Lahti.
Tähtinen, H. 2025. Puurakennuskohteiden rakennemallinnuksen
nykykäytännöt ja kehitystarpeet. Puheenvuoro LAB Wood -lanseeraustilaisuudessa 8.4.2025. Lahti.