Vaikuttavaa hanketoimintaa – Innoverkostojen vaikuttavuuskampanja

TKI-hankkeilta odotetaan yleisesti konkreettisia tuloksia ja mitattavaa vaikuttavuutta. Innovaatio- ja osaamisverkostot -teeman hankkeissa vaikuttavaa tutkimusta tehdään maakuntarajat ylittävissä hankekonsortioissa ympäri Suomen. Teema on osa Uudistuva ja Osaava Suomi 2021-2027 -ohjelmaa, ja sen koordinoinnista vastaa Etelä-Savon ELY-keskus. Pitkin rahoituskautta teemasta on auennut tutkimus- ja valmisteluhankehakuja erilaisilla painotuksilla, ja hankkeita on tällä hetkellä käynnissä 12 kappaletta.

Innoverkostot on luotu LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoiman Innovaatio-ja osaamisverkostot -teeman koordinaatiohankkeen tuloksena. Innoverkostot muun muassa tukee toiminnallaan Etelä-Savon ELY-keskusta, jakaa ajankohtaista tietoa Innovaatio-ja osaamisverkostot -teemaan liittyen sekä edistää maakuntarajat ylittävää yhteistyötä. Innoverkostot käynnistävät vaikuttavuuskampanjan, jonka tavoitteena on nostaa esille Innovaatio- ja osaamisverkostot -teeman dataa ja teemasta rahoitettuja hankkeita. (Innoverkostot 2025.)

Vaikuttavuus on enemmän kuin tulos

Vaikuttavan hankkeen perustana on selkeästi määritelty ja muutokseen sidottu vaikuttavuustavoite, joka aidosti ohjaa sekä hankkeen suunnittelua että toteutusta. Tämä tarkoittaa, että hankkeen vaikutukset näkyvät esimerkiksi uutena osaamisena, toimintamalleina tai resurssien tehokkaampana hyödyntämisenä. Vaikuttavuusaspekti täytyy ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa ja vaikuttavuuden arvioimisen tueksi on syytä rakentaa jonkin asteinen mittaristo. Loppujen lopuksi vaikuttavuuden seuraamisen tulisi palvella itse hanketta ja ohjata sitä oikeaan suuntaan. (Pelto-Huikko 2025.) Jukka Mönkkösen mukaan vaikuttavuus syntyy tutkimuksen ja käytännön välisestä yhteistyöstä, osaamisen jakamisesta sekä kehitetyn tiedon soveltamiskyvystä erilaisissa konteksteissa (Mönkkönen 2020).

Kuva 1. Innoverkostot tähtäävät maakuntarajat ylittävään yhteistyöhön. (Innoverkostot 2025)

Kampanjalla teema tutuksi

Innoverkostojen vaikuttavuuskampanja esittelee teemasta rahoitettuja hankkeita ja niiden tuloksia, sekä teeman tilannetta kokonaisuutena. Teeman hankkeissa on saatu jo nyt aikaan konkreettisia tuloksia ja kokeiluita, joita Innoverkostojen vaikuttavuuskampanjassa nostetaan esille. Kampanja koostuu animaatiovideosta, nettisivujen vaikuttavuusosiosta, somekampanjasta sekä tapahtumista, joita järjestetään mahdollisuuden mukaan syksyllä 2025.

Kampanjan yhteydessä tuotetussa animaatiovideossa on visualisoitu dataa kuluvalta rahoituskaudelta. Osa käynnissä olevista hankkeista on pyörinyt pidempään kuin toiset. Yhdistävä tekijä on pk-yritysten vahva mukana olo. Teemassa hankkeilta vaaditaan 5 prosentin yritysrahoitusosuutta, ja yritykset ovat rahoittamassa teeman hankkeita lähes miljoonalla eurolla.

Kulutuksen pienentämistä ja tehokkaita välipohjia

Innovaatio ja osaamisverkostot -teemassa käynnissä olevissa hankkeissa tehdään tutkimusta kattavasti eri teemojen alla. Näitä ovat muun muassa tekoäly, älykkäät materiaalit, kiertotalous ja digitalisaatio. Teemasta rahoitetussa 3DTY-hankkeessa onnistuttiin optimoimaan 3D-tulostettavien muottien suunnittelua siten, että materiaalinkulutus laski 29 kilosta vain seitsemään kiloon, lisäksi teeman PuuHyVä-hankkeessa optimoitiin välipohjarakenteita, jotta asumismukavuus, kestävyys ja taloudellinen tehokkuus rakentamisessa paranevat. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä vaikuttavasta tutkimustyöstä, jota hankkeissa tehdään.

Innovaatio- ja osaamisverkostot -teemasta on ohjelmakaudelle 2021–2027 varattu 27 miljoonaa euroa julkista rahoitusta. Rahoitusta on haettu 24 miljoonan euron edestä yhteensä 138 hankkeelle, joista 64 on rahoitettu. Teemasta on aukeamassa lisää hakuja lähitulevaisuudessa, jolloin tarkemmista teemoista saadaan lisää tietoa. 

Teemassa painotetaan erityisesti elinkeinoelämäverkottuneisuutta ja sitä, että tutkimustulokset saadaan tehokkaasti siirrettyä yritysten hyödyksi. Tämän mahdollistaa laaja-alainen yhteistyö ja suunnitelmallisuus. Teeman hankkeissa tehdään aidosti vaikuttavaa ja maakuntarajat ylittävää tukimusta edistäen elinkeinoelämälähtöistä osaamisen uudistamista. (Rakennerahastot 2025.)

Kirjoittaja

Daria Benabad, TKI-asiantuntija, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä PEILI- ja INNOVATE-hankkeissa.

Lähteet

Innoverkostot. 2025. Viitattu 5.6.2025. Saatavissa www.innoverkostot.fi

Mönkkönen, J. 2020. Vaikuttavuus syntyy yhteistyöstä. Itä-Suomen yliopisto. Viitattu 4.6.2025. Saatavissa https://www.uef.fi/fi/artikkeli/vaikuttavuus-syntyy-yhteistyosta

Pelto-Huikko, A. 2025. Vaikuttava hanke. Vaikuttavuuden verkkokurssit. Viitattu 4.6.2025. Saatavissa https://vaikuttavuus.newzenler.com/blog/vaikuttava-hanke

Rakennerahastot. 2025. Innovaatio- ja osaamisverkostot. Viitattu 5.6.2025. Saatavissa https://rakennerahastot.fi/valtakunnalliset/innovaatio-ja-osaamisverkostot