Profiloitumalla potentiaalia? Elintarvikealan TKI-infrat ja -osaaminen yhteistyöllä viennin tueksi

Elintarvikealalla on runsaasti tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaamista ja -infraa. Selkeää, yhtenäistä ja asiakasystävällistä tietoa niistä voi kuitenkin olla vaikea löytää. Kuuden Innokaupungin FinFoodNet-vetovastuuhanke tiivistää alueiden välistä yhteistyötä ja kokoaa yhteen TKI-osaamista. Tavoitteena on edistää TKI-palvelujen hyödyntämistä ruokaviennin kehittymisen tukena.

Linkki FinFoodNet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä-hankkeen nettisivuille

Työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Harri Länsipuro (2025) toteaa, että tiivis yhteistyö TKI-toimijoiden ja yritysten välillä voi parhaimmillaan tuottaa rohkeaa uudistumista ja osaamisen hyödyntämistä. Vaikuttavia tuloksia tarvitaan, ja Suomi tavoittelee neljän prosentin tutkimuksen ja kehittämisen menotasoa vuoteen 2030 mennessä. Edellytykset maailman kärkeen nousemiselle ovat olemassa (Länsipuro 2025).

Laboratoriotakkiin pukeutunut henkilö kuparinvärisen tislauspannun edessä.
Kuva 1. Lahden kampuksella sijaitseva Food Pilot Plant tarjoaa elintarvikealan yrityksille tuotekehitys- ja tutkimuspalveluita. Tuotepäällikkö Jarkko Nikulin (kuvassa) vastaa hiilihapotettujen juomien ja tisleiden palveluista. (Kuva: Saara Sammalisto)

Digitaalisesta kartasta tukea TKI-palvelujen löytämiseen

TKI-tavoitteiden lisäksi elintarvikealan on tähdättävä myös viennin kasvattamiseen. Hallitusohjelmassa (Valtioneuvosto 2023) on asetettu tavoite ruokaviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 mennessä.

FinfoodNet-hankkeessa tartutaan näihin haasteisiin. Viennin kehittäminen edellyttää toimijoilta ja yrityksiltä sitoutumista kasvutavoitteisiin, taloudellisten panostuksien yhteensovittamista ja toimintatapojen uudistamista. Hankkeen tavoitteena on rakentaa alueiden välinen verkosto, joka tiivistää yhteistyötä kaupunkien, TKI-toimijoiden ja yritysten välillä. Hankkeessa tunnistetaan alueiden osaamista, kehitysalustoja ja mahdollisia puutteita sekä muodostetaan ja tehdään näkyväksi alueellisia osaamisprofiileja.  

LABin vastuutyöpaketissa selvitetään TKI-tarjoamaa. Tuloksena syntyy elintarvikealan TKI-palveluiden digitaalinen kartta, joka auttaa hahmottamaan tarjolla olevia palveluja yritysten kansainvälistymisen ja viennin kasvun tueksi. Samalla haetaan ratkaisuja tunnistettuihin haasteisiin yhteistyössä verkoston kanssa. Hyvää selkänojaa tietojen kokoamiseen antaa LABin aiempi Kehys Päijät-Hämeen ruokastrategian jalkautukselle -hanke (2023) ja Elintarvikealan TKI-palvelutarjontaa -koonti (LAB-ammattikorkeakoulu 2024).

Linkki Kehys-hankkeen nettisivulle

Teknologia ja osaaminen tarvitaan tehokäyttöön

Kehys-hankkeessa vuonna 2023 tehty ja vuonna 2024 päivitetty koonti kertoo, että Suomessa oli tuolloin yli kaksikymmentä elintarvikealan TKI-palvelujen tarjoajaa. Joukossa on niin kaupallisia toimijoita kuin tutkimus- ja oppilaitoksiakin. Osaamista ja laitteistoa on varsin kattavasti kuluttajaymmärryksestä kemiantekniikkaan ja ruokainnovaatioiden kehittämisestä pilot-mittakaavan testaukseen ja tuotekehitykseen.

Toimijoihin tutustuessa on selvinnyt, että varsin usein teknologia ja laitteistot ovat vajaalla käytöllä ja jäävät monesti hankkeiden jälkeen hyödyntämättömäksi resurssiksi. Laitteiston ohella tarvitaan jatkuvasti päivittyvää osaamista.

Lisäksi tiedon löytäminen tarjolla olevista palveluista on melko vaikeaa ja riskinä on, että mahdolliset yhteydenotot jäävät ns. koneistojen rattaisiin. Vaikuttaa myös siltä, että investointeja saatetaan tehdä samanaikaisesti useissa paikoissa samankaltaisiin teknologioihin, vaikka voisi olla hyödyllisempää, että eri toimijat ja alueet profiloituisivat. Näin syntyisi syvempää osaamista, jota voitaisiin verkostoissa tehokkaasti hyödyntää.

Päijät-Hämeessä vahvuuksina Viljaklusteri ja Salpausselän vesi

Maaliskuisessa Kaurabuusti-seminaarissa alustanut aluekehityspäällikkö Riika Kivelä totesi, että Päijät-Hämeessä Viljaklusteri, Salpausselän puhdas vesi ja ketterästi kehittyvä TKI-toiminta tukevat myös kansallisia tavoitteita, kuten elintarvikeviennin kasvattamista. Ruoka ja juoma on yksi maakunnan älykkään erikoistumisen strategian kärjistä (Päijät-Hämeen liitto 2021). LAB-ammattikorkeakoulu on alueen keskeinen elintarvikealan TKI-toimija. Food-tiimin asiantuntemus ja Food Pilot Plantin palvelut profiloituvat etenkin viljaan ja juomiin. Kuluvana syksynä alkanut Biomateriaalit ja elintarviketeknologia -insinöörikoulutus (AMK) tuo lisää vahvuutta toimintaan.

Linkki Food Pilot Plant: elintarvikkeiden kehityspalvelut -nettisivulle

Linkki Biomateriaalit ja elintarviketeknologia -koulutuksen esittelyyn

Kirjoittaja

Katja Pethman toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikössä. Hän on FinFoodNet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hankkeessa LABin osahankkeen projektipäällikkö.

Lähteet

Jansik, C., Kaukovirta, A., Knuuttila, M., Kohl, J., Koivisto, A., Lehtonen, H., Niemi, J., Pesonen, L., Rikkonen, P., Saarni, K., Setälä, J. & Wejberg, H. 2024. Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaatioiden vetämänä: Keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 7/2024. Helsinki: Luonnonvarakeskus. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-873-7

Kivelä, R. 2025. Avaus. Esitys Kaurabuusti-seminaarissa 13.3.2025. Lahti.

LAB-ammattikorkeakoulu. 2024. Elintarvikealan TKI-palvelutarjontaa – päivitetty 2024. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2025-02/Elintarvikealan%20TKI-palvelutarjontaa_pa%CC%88ivitetty%202024.pdf

Länsipuro, H. 2025. Yhteistyöllä vaikuttavampaa TKI-toimintaa – nyt on oikea hetki toimia. Työ- ja elinkeinoministeriö. Kolumni 18.6.2025. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa https://tem.fi/-/yhteistyolla-vaikuttavampaa-tki-toimintaa-nyt-on-oikea-hetki-toimia  

Päijät-Hämeen liitto. 2021. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategia. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa https://paijat-hame.fi/wp-content/uploads/2022/01/030122_Alykkaan_erikoistumisen_strategia_karjet.pdf

Valtioneuvosto. 2023. Vahva ja välittävä Suomi: Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023. Valtioneuvoston julkaisuja 2023:58. Helsinki: Valtioneuvosto. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-763-8

Linkit

Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. FinFoodNet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/finfoodnet-suomalaiset-innokaupungit-ja-alueet-vauhdittamassa-ruokaratkaisujen-vientia

Linkki 2. LAB-ammattikorkeakoulu. Kehys Päijät-Hämeen ruokastrategian jalkautukselle. Viitattu 20.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/akke-kehys-paijat-hameen-ruokastrategian-jalkautukselle 

Linkki 3. LAB-ammattikorkeakoulu. Food Pilot Plant: elintarvikkeiden kehityspalvelut. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/yrityksille/tutkimus-prototypointi-ja-testaus/food-pilot-plant

Linkki 4. LAB-ammattikorkeakoulu. Insinööri (AMK), biomateriaalit ja elintarviketeknologia, päivätoteutus, Lahti, 240 op. Viitattu 19.8.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/koulutus/insinoori-amk-biomateriaalit-ja-elintarviketeknologia-paivatoteutus-lahti-240-op