Apuvälinemessuilta uutta tietoa opiskelijoille

Apuvälinemessut ovat kerran kahdessa vuodessa järjestettävä kolmipäiväinen  tapahtumakokonaisuus sote-alan ammattilaisille, asiakkaille ja heidän lähipiirilleen sekä kaikille robotiikasta, hyvinvointiteknologiasta, sote-alan palveluista, soveltavasta liikunnasta ja vammaisurheilusta kiinnostuneille kansalaisille. Messut peruuntuivat pandemia-aikana, ja jääkiekon MM-kisojen takia tilaisuus siirrettiin Tampereelta Helsinkiin. Tapahtuma toteutui 11.‒13.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Tapahtuma koostui apuvälinemessuista ja liikuntamaasta. Apuvälinemessut tarjosivat tietoa ja ratkaisuja ammattilaisille ja asiakkaille / kuluttajille / kuntoutujille. Messuilla oli laajasti esillä siirtymisen, liikkumisen, kommunikoinnin, kodin ja hoitotyön apuvälineitä, uusinta teknologiaa ja palveluja. Eri alojen asiantuntijat pitivät monipuolisia esityksiä ja tietoiskuja kolmella eri ohjelmalavalla (Apuvälinemessut 2022).

Tällä kertaa apuvälinemessuille osallistui myös LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-yksikön fysioterapiaopiskelijoita eri opintojaksojensa puitteissa.

Pyörätuolituntumaa ja opaskoiria

Validian kuntoutuskeskuksen erityisliikunnanohjaaja Harri Ahtee ja liikunnanohjaaja sekä vertaiskuntouttaja Markku Poikela kertoivat ja demonstroivat pyörätuolilla liikkumisen ja avustamisen periaatteita. Katsojat saivat tulla kysymään neuvoa ja vinkkejä sekä kokeilemaan itse radalla kulkemista yhteistyökumppaneiden lainaamilla apuvälineillä. Asiantuntijat olivat päivittäin paikalla messupisteellä (Kuva 1), joka kiinnosti suuresti fysioterapiaopiskelijoita.

Kuva 1. Validia-kuntoutuskeskuksen erityisliikunnanohjaaja Harri Ahtee (vas.) ja Metropolian apuvälinetekniikan opiskelija Aki Honganpuhto opastamassa messukävijöitä apuvälineradalla. (Kuva: Messukeskus / Apuvälinemessut / Kimmo Brandt 2022)

Avustaja- ja opaskoiriin perehdyttiin Elävät apuvälineet -esittelyssä ohjelmalavalla. Avustajakoira on fyysisesti vammaisen tai toimintarajoitteisen käyttäjänsä päivittäinen apu ja henkilön yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi koulutettu apuväline. Koira voi parantaa elämänlaatua ja auttaa kotiaskareista selviytymistä muun muassa avustamalla asiointitilanteissa, avaamalla laatikoita ja nostamalla pudonneita esineitä (Invalidiliitto 2022).

Uusia innovaatiota edusti opiskelijoita innostava I-Wall. I-Wallin avulla voi edetä ja liikkua eri ympäristöissä omien liikkeiden aktivoimana. Kokonaisuus käsittää kaksi näyttöä, tietokoneen, liiketunnistimen ja ohjelmiston. I-Wall on yksi kuntoutuksen pelillistämisen mahdollisuus. (I-Wall 2022.)

Pimeä Cafe herkisti aistit

Näkövammaiset nuoret järjestävät aina messuilla huippusuositun Pimeä Cafen. Suosio oli taattu myös meidän opiskelijoidemme parissa.

Kahvilassa on pilkkopimeää, ja kahvilan vierailija joutuu luottamaan ja heittäytymään avustettavaksi ja aivan uudenlaiseen vuorovaikutukseen ympäristössä. Näkövammaiset nuoret toimivat tarjoilijoina. Opiskelijakommentti: ”Kahvi maistui ja tuoksui erilaiselta ‒ yksi ryhmämme jäsen jopa koki kahvin olevan ’lähempänä’ ja kahvikupin ’isommaksi’. ”

Seuraavat messut järjestetään 2.‒4.11.2023 Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa – lämmin suositus!                                       

Kirjoittaja

Sirpa Silaste on LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori sekä fysioterapeutti, joka on perehtynyt soveltavaan liikuntaan, apuvälineratkaisuihin ja hoitotyön ergonomiaan.

Lähteet

Apuvälinemessut. 2022. Viitattu 7.6.2022. Saatavissa https://apuvaline.expomark.fi/

Invalidiliitto. 2022. Avustajakoirat. Viitattu 7.6.2022. Saatavissa https://www.invalidiliitto.fi/tukea/avustajakoirat

I-Wall. 2022. Mikä I-Wall? Viitattu 10.6.2022. Saatavissa https://iwall.fitness/hanki-iwall