Asunnottomuusfoorumissa pohdittiin, kuka on onnistuja

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry järjestää vuosittain perinteisen Sosiaali- ja terveysfoorumin Lahdessa. Aiheet vaihtuvat vuosittain; yhteistä niille on ajankohtaisuus ja ihmisten hyvinvoinnin sekä yhteiskunnan tarkastelu. Kumppanuustalo Fellmanniassa 16.10.2024 toteutuneessa foorumissa aiheena oli asunnottomuus. Foorumin ajankohdalla ja aihevalinnalla oli tietoinen yhteys 17.10. järjestettyyn Asunnottomien yöhön. 

Foorumiin oli kokoontunut monipuolinen joukko sosiaali- ja terveysalan toimijoita ja sosionomiopiskelijoita keskustelemaan asunnottomuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Puheenvuoroja kuultiin asunnottomuustyön kentältä asiantuntijoilta ja myös heiltä, joita asunnottomuus oli koskettanut omakohtaisesti.  

Kuka siis on onnistuja?  

Y-säätiön projektityöntekijä Harri Ollinen (2024) pohti onnistumisen subjektiivista ulottuvuutta. Yhdelle onnistuminen tarkoittaa ylennyksen saamista, kun taas toiselle oma koti voi olla voitto pitkän taistelun päätteeksi. Jokaisen ihmisen henkilökohtainen onnistumisen kokemus on vähintäänkin tavoiteltava päämäärä, mutta sen saavuttaminen ei ole välttämättä helppoa. Tämä kävi hyvin ilmi kokemusasiantuntija Henri Borgmanin (2024) puheenvuorossa, jossa hän kuvasi ulkopuolisuuden ja riittämättömyyden kokemuksiaan. Asunnottomuudesta ja päihdeongelmista kärsinyt Borgman mainitsi useaan otteeseen, kuinka haastavaa on mieltää itsensä kykeneväiseksi ihmiseksi – yhdeksi tavallisista suorittajista muiden joukossa.

Ollisen ja Borgmanin puheet toivat esille ihanteiden ja käytännön yhteensovittamisen haasteet. Olisi eheyttävää löytää omat sisäiset onnistumisen kokemukset, mutta kuinka saavuttaa oikeanlainen mielentila ja näkökulma? Suurin osa ihmisistä rakentaa identiteettiään ympäristöä peilaamalla. Onko edes kohtuullista pyytää heikossa asemassa olevaa ihmistä löytämään oma sisäinen onnistuja ja unohtamaan ympäröivän yhteiskunnan paineet sekä vaatimukset? 

Kuva 1. Vuoden 2024 Asunnottomien yön kuvitusmateriaalia. (Kuva: Vailla vakituista asuntoa VVA ry)

Ontologista turvallisuutta ja todellisuutta 

Harri Ollinen (2024) nosti esiin ontologisen turvallisuuden kokemuksen, jossa keskeistä on tarkastella turvallisuutta oman kokemuksen kautta. Asumiseen asettautuminen on hyvin yksilöllistä turvallisuuden näkökulmasta. Filosofinen käsite ontologinen tarkoittaa todellisuuden perimmäisen olemuksen pohtimista.

Tämä todellisuuden perimmäisen olemuksen pohdinta nousi esille kuunnellessa kokemusmentori Jenni Erosen (2024) puheenvuoroa. Keskeistä on, hyväksymmekö sote-alalla kaikenlaisen puheen ja ilmaisun. Eronen kertoi esimerkkitapauksesta, jossa sote-alan tapahtumanjärjestäjä oli kieltäytynyt ottamasta artistia esiintyjäksi tapahtumaansa. Syyksi annettiin teosten lyriikat, joiden katsottiin kuvaavan elämää kadulla liian raadollisesti. Erosen näkemyksen mukaan menetämme näkökulmia todellisuudesta, jos kieltäydymme ottamasta vastaan osapuolten viestin sellaisena, kuin he sen itse haluavat ilmaista.

On myös syytä pohtia, luommeko negatiivisia toiseuden kokemuksia hyväksymällä vain sovinnaisen puheen. Mikäli ihminen ei syrji, tarkoituksellisesti loukkaa, yllytä väkivaltaan tai vihaan, lienee hänellä oikeus itsensä näköiseen puheeseen. Ihmisten erilaisuuden hyväksymisen luulisi olevan sosiaalialan keskeinen hyve. 

Rakennemuutoksen armoilla 

Seminaarin viimeisen puheenvuoron pitivät Marianna Kavasto ja Jorma Mäkelä päivätoimintakeskus Tuulensuojasta, joka tarjoaa matalan kynnyksen palvelua asunnottomille ja päihteiden käyttäjille. Sininauhaliiton osalta toiminta päättyy vuoden 2024 lopussa hankerahoituksen päättyessä (Kavasto & Mäkelä 2024).  

Puheenvuoron lopulla keskustelu kääntyi Tuulensuojan tulevaisuuteen.  Tuulensuoja on siirtymässä vuoden 2025 alusta Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hoidettavaksi sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna. Muutos herätti ymmärrettävästi kysymyksiä ja esille nousi etenkin huoli julkisen puolen osuudesta.

Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia rakennemuutos aiheuttaa Tuulensuojan kävijöissä. Asunnottomat ja päihteiden käyttäjät ovat haavoittuvassa asemassa oleva ihmisryhmä. On tuskin liian rohkeaa väittää, että monelle heistä turva ja jatkuvuus merkitsevät huomattavasti enemmän kuin kilpailukyky, palveluiden kehittäminen ja kunta- sekä valtiotalouden tasapainottaminen. Toivottavasti tätä on kysytty myös asiakkailta eli niiltä, jotka muutoksen välittömimmin kokevat. 

Seminaarissa ajatuksia ja kysymyksiä nousee, mutta aiheiden kompleksisuus tekee sen, että vastauksia ei voi löytyä heti – riittää että pohtii.  

Kirjoittajat

Karipekka Pöysti on LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija.

Taina Heininen-Reimi toimii LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan lehtorina.

Lähteet

Borgman, H. 2024. Puheenvuoro. Asunnottomuusfoorumi. 16.10.2024. Lahti.

Eronen, J. 2024. Puheenvuoro. Asunnottomuusfoorumi. 16.10.2024. Lahti.

Kavasto, M. & Mäkelä, J. 2024. Tuulensuoja. Matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Asunnottomuusfoorumi. 16.10.2024. Lahti.

Ollinen, H. 2024. Asunto ensin. Asunnottomuusfoorumi. 16.10.2024. Lahti.