Euroopan yrittäjyysmyönteisin kampus

LABeko2 – verkostoidu, kehitä, kansainvälisty, menesty -hankkeessa on määritelty yhdeksi tavoitteeksi luoda Skinnarilan korkeakoulukampuksesta Euroopan Yrittäjyysmyönteisin kampus. Tavoite on tuntunut hieman kaukaiselta, ja konkreettiset toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat olleet epäselviä. Kampuksen yrittäjyysekosysteemitoimijoiden yhteistapaamisessa toukokuussa 2024 tavoite ja toimenpiteet kirkastuivat. Tapaamisen jälkeen usko siihen, että tavoite on mahdollista saavuttaa, on vahva.

Vastaavia keskittymiä ei Euroopassa ole

Hankkeen (LAB 2024) ensimmäisen reilun puolen vuoden aikana on tehty selvitystä, löytyykö vastaavia yrittäjyyskeskittymiä Euroopasta. Yrittäjyysyhteisöjä, yrityshautomoja sekä erilaisia yrittäjyyteen liittyviä opintoja ja projekteja on monissa korkeakouluissa, mutta vastaavaa keskittymää, jossa kaikki toimijat olisivat samalla kampuksella, fyysisesti myös hyvin lähellä toisiaan, ei ole tavattu. Skinnarilan yrittäjyysmyönteisintä kampusta tukee myös se, että alueen yritykset ovat mukana opiskelijoiden arjessa monella eri tapaa.

Lisäksi monet keskustelut vaihto-opiskelijoiden ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden kanssa tukevat väitettä. Yrittäjyysyhteisö LUTESiin liittyneet opiskelijat ovat ihmetelleet, miten paljon kampuksella tuetaan yrittäjyyttä. Oman liiketoiminnan kehittämisestä voi saada opintopisteitä, puhumattakaan siitä, että liikeidealle löytyy myös rahallista tukea. Ideaa on myös mahdollista testata kampuksen omassa protopajassa, Jamie Hyneman Centerissä.

Miten yrittäjyysmyönteisyyttä voidaan mitata

Maailmanlaajuinen GEM-raportti (Global Entrepreneurship Monitor) on arvioinut yrittäjyyden nykytilaa jo 25 vuoden ajan maailmassa. Raportti tutkii muun muassa yrittäjyyskasvatusta kouluissa ja koulujen jälkeen, hallitusten yrittäjyysohjelmia, markkinadynamiikkaa sekä infrastruktuuria. (GEM 2024).

Raportissa yrittäjyysmyönteisyyttä on mitattu määrittelemällä tekijät, jotka kehystävät yrittäjyyden ympäristöä. Raportin tekemiseksi on nimetty hyväksytyt asiantuntijat arvioimaan eri väitteitä. Asiantuntijoina toimivat esimerkiksi taloustoimittajat, tutkijat, rahoitusasiantuntijat, poliittiset päättäjät sekä yrittäjät. Asiantuntijoiden tehtäväksi jää pisteyttää 11-portaisella asteikolla eri väittämiä. Tuloksena syntyvät yrittäjyyden reunaehdot, joilla kunkin maan yrittäjyysmyönteisyyttä voidaan tulkita. (Hill & Coduras 2024.)

Skinnarilan kampuksen yrittäjyysmyönteisyydellä on vaikutusta koko Suomen ilmapiiriin yrittäjyyttä kohtaan. Huomionarvoista on sekin, että LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoilla, joilla on oma yritys, on myös tahtotilaa rakentaa ammattikorkeakoululle kokonainen yrittäjätutkinto, jossa lähes koko tradenomin tutkinto voitaisiin suorittaa omaa kasvuyritystä kehittämällä ja johtamalla.

Kuva 1. Skinnarilan korkeakoulukampuksen yrittäjyysmyönteisyys voi vaikuttaa laaja-alaisesti. (Kuva: LUT/LAB kuvapankki)

Kokemuksia opiskelijoilta sekä yrityksiltä

Skinnarilan korkeakoulukampuksesta saadaan luotua Euroopan yrittäjyysmyönteisin kampus. Tällä hetkellä toiminta on hyvin yrittäjyysmyönteistä, mikä on saatava näkyväksi. Yrittäjyystoimijoiden tapaamisessa kerättiin erilaisia ajatuksia tavoitteen toteutumiseksi. Aktiivisilta opiskelijoilta voitaisiin kerätä kommentteja ja kokemuksia väitteen tueksi. Lisäksi yrittäjyyskeskittymästä hyötyneiltä yrityksiltä tulisi kysyä kommentteja.

Yhdistämällä nämä kaikki aidot kokemukset Euroopan yrittäjyysmyönteisin kampus -leiman alle ja hyödyntämällä näitä korkeakoulujen markkinoinnissa tavoite tulee täyttymään seuraavan vuoden aikana. Lisäksi on tärkeää, että titteliä tullaan hyödyntämään myös korkeakoulujen hakijamarkkinoinnissa, sillä sen myötä korkeakoulut saavat entistä laadukkaampia hakijoita, joilla on aito halu olla tulevaisuuden kasvuyrittäjä ja työllistäjä.

Kirjoittaja

Kaisa Taina, tradenomi, toimii LAB-ammattikorkeakoulussa LABeko2 -projektin projektipäällikkönä sekä Business Mill -yrityshautomossa asiantuntijana.

Lähteet

GEM. 2024. Global Entrepreneurship Monitoring.  Viitattu 31.5.2024. Saatavissa https://www.gemconsortium.org/

Hill, S. & Coduras A., 2024. Where’s the best places to start businesses? GEM Global Report. Viitattu 31.5.2024. Saatavissa https://www.gemconsortium.org/reports/latest-global-report

LAB. 2024. LABeko2 ‒ verkostoidu, kehitä, kansainvälisty, menesty. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 31.5.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/labeko2-verkostoidu-kehita-kansainvalisty-menesty