Yksinäisyys on ikääntyvien keskeinen ongelma. Yksinäisyys voi johtua elämäntilanteen muutoksesta, surusta, yksin asumisesta, liikuntarajoitteisuudesta, luotettavan verkoston puutteesta tai yhteiskunnan muuttumisesta. (Mielenterveystalo 2025.) Suomessa kotona asuvista ikääntyneistä 20-40% kokee yksinäisyyttä vähintään toisinaan. Yksinäisyys voi johtaa kognition heikkenemiseen ja muistisairauteen. Yksinäisyyttä tulisi käsitellä vakavana terveysriskinä. (Savikko ym. 2019.)
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ikääntyneiden asiakasohjauksen asiantuntijoiden ja LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttikoulutuksen yhteistyö Kotikulmilla-toiminnan kehittämisessä alkoi syksyllä 2023. Opiskelijat tekevät osa-aikaista ammatillista harjoittelua opiskelijatiiminä, järjestäen tapahtumia asuntoyhtiöiden tiloissa ja pihoilla. Toiminta on vakiintunut kuudessa taloyhtiössä ja toiminta kehittyy ja laajenee edelleen, kun neljä uutta taloyhtiötä tulee mukaan kevään aikana.
Matalan kynnyksen yhdessäoloa
Yhdessä Kotikulmilla -toiminta on iäkkäille asukkaille suunnattua ryhmämuotoista tekemistä kaupungeissa ja lähiöissä. Ryhmää ohjaavat TaloTsempparit tai KävelyTsempparit talokohteen kerhotilassa, pihalla sekä vaikkapa lähipuistossa. (Ikäinstituutti 2016.) Kotikulmilla-toiminnan tärkeitä osa-alueita ovat kaatumisen ehkäisy, uni ja ravitsemus. Taloyhtiöissä järjestetään muun muassa liikuntatuokioita, toimintakyvyn testejä, tietoiskuja sekä ulko- ja sisäpelejä. (Hautalahti ja Salomaa 2024.)
Kotikulmilla-toiminta lisää asukasviihtyvyyttä ja auttaa ylläpitämään sosiaalisia suhteita. Toimintaan voi osallistua matalalla kynnyksellä toimintakyvystä riippumatta, sillä toiminta tapahtuu lähellä kotia. Asukkaat tutustuvat naapureihinsa, pitävät hauskaa ja samalla edistävät toimintakykyään liikkumalla.
Terveyttä liikkumalla
Toiminnanvajavuudet sekä monet sairaudet ja oireet lisääntyvät ikääntymisen myötä. Liikunnalla voidaan hidastaa iän tuomia muutoksia ja pienentää niiden seurauksia. Noin kolmannes kotona asuvista yli 65-vuotiaista kaatuu vähintään kerran vuodessa. Kaatumisen riskitekijöitä ovat lihasheikkous, tasapainohäiriöt ja kävelyyn liittyvät ongelmat. Kaikkiin edellä mainittuihin tekijöihin voidaan vaikuttaa liikunnalla. Ikääntyneiden on tärkeää harjoittaa kestävyysliikuntaa, lihasvoimaa ja tasapainoa. (UKK-instituutti 2025.)
![[Alt-teksti: Ikäihmisiä tekemässä tuolijumppaa.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/05/158_2025_Fysioterapeuttiopiskelijat-mahdollistavat-yhteisollisyytta-ja-aktiivisuutta-kotikulmilla-1024x588.jpg)
Opiskelijan kokemuksia Kotikulmilla-toiminnasta
Kotikulmilla-toiminnassa ammatillisen harjoittelun suorittaneen opiskelijan mukaan työ on ollut antoisaa ja vapaata. Toiminnassa on ollut koko ajan hyvä porukka ja yhteistyö niin opiskelijoiden, opettajan, työelämäohjaajien ja asukkaiden kesken on sujunut mutkattomasti. Käyntien sisältö suunnitellaan asukkaiden toiveita kuunnellen. Käynnit aikataulutetaan itse, mikä mahdollistaa harjoittelujakson suorittamisen osa-aikaisesti muiden opintojen ja töiden ohella. Kotikulmilla-toiminta on ollut hyvää vastapainoa muille intensiivisille harjoittelujaksoille.
Tällä hetkellä Kotikulmilla-toiminnassa on viiden opiskelijan tiimi toimintaa ohjaamassa. Suunnittelu vaatii mutkatonta yhteistyötä tiimiläisten välillä, jotta pysytään kärryillä siitä, kuka on mukana milläkin käynnillä ja kuka suunnittelee minkäkin käynnin sisällön. Mukana olevat opiskelijat perehdyttävät aina uudet opiskelijat mukaan toimintaan. Tavoitteena on, että toiminnassa olisi aina mukana opiskelijoita toiminnan jatkumisen varmistamiseksi.
Kotoa pois liikkuminen on monelle ikääntyneelle suuri kynnys, joten on tärkeää, että toiminta on tuotu heidän luokseen. Tärkeintä on palaute, jonka saa jokaisella kohtaamisella. Asukkaat ovat kiitollisia opiskelijoiden käynnin jälkeen ja odottavat aina innolla seuraavaa tapaamista.
Kirjoittajat
Pirjo Knuuttila toimii LAB-ammattikorkeakoulussa fysioterapiakoulutuksessa lehtorina ja harjoitteluvastaavana.
Sofia Schali opiskelee fysioterapeutiksi LAB-ammattikorkeakoulussa.
Lähteet
Centre for Ageing Better. 2022. Urheilu, Venyttely, Treenaaminen, Eläkeläiset. Pexels. Viitattu 16.4.2025. Saatavissa https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/urheilu-venyttely-treenaaminen-elakelaiset-11674389/
Hautalahti, H., & Salomaa, I. 2024. Yhdessäoloa ja toimintaa lähellä kotia. Ikäinstituutti. Viitattu 25.3.2025. Saatavissa https://www.ikainstituutti.fi/blogi/yhdessaoloa-ja-toimintaa-lahella-kotia/
Ikäinstituutti. 2016. Yhdessä kotikulmilla.Viitattu 24.4.2025. Saatavissa https://www.yhdessä kotikulmilla – Ikäinstituutti
Mielenterveystalo. 2025. Yksinäisyys ja ikääntyminen. Viitattu 25.3.2025. Saatavissa https://www.mielenterveystalo.fi/fi/elamankaari-ja-mielenterveys/yksinaisyys-ja-ikaantyminen
Savikko, N., Jansson, A., Pitkälä, K. 2019. Yksinäisyys on kognition heikkenemisen merkittävä riskitekijä ikääntyneillä. Lääkärilehti. Nro 9/2019. Viitattu 25.3.2025. Saatavissa https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/yksinaisyys-on-kognition-heikkenemisen-merkittava-riskitekija-ikaantyneella/?public=543263a7f4cb89972346afa854db46f6
UKK-instituutti. 2025. Liikunta ja ikääntyminen. Viitattu 25.3.2025. Saatavissa https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/liikunta-ja-ikaantyminen/