Geodiversiteettipäivä tekee näkyväksi geologista monimuotoisuutta

Maailmassa on tällä hetkellä 195 virallista UNESCO Global Geopark -aluetta 48 maassa. Jokaisella näistä alueista on kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita ja pääteema, jonka kautta alue tekee näkyväksi oman geologisen perintönsä erityisyyttä (UNESCO 2023a). Suomen viidestä geopuistosta kaikilla teema liittyy jollakin tavalla jääkauteen, mutta alueilla on oma näkökulmansa sen tarkasteluun. Kansainvälisessä mittakaavassa UGG-alueiden teemat esittelevät maapallomme geologista historiaa todella monesta eri näkökulmasta. Kuten alla oleva kuva osoittaa, näkyy teemoissa laaja kirjo asioita luonnonilmiöistä geologisiin muodostumiin ja ihmisen vaikutuksiin maisemassa (UNESCO 2023b).  

[Alt-teksti: kymmenen luonnehdintaa geopuistoista, esimerkiksi Kiinasta an ocean of singing sand ja Portugalista Azorean volcanoes are an eruption of flavours, smells and experiences.]
Kuva 1. Kymmenen satunnaisotannalla valittua UNESCO Global Geopark -alueen teemaa. (UNESCO 2023b pohjalta muokannut Päivi Tommola)

Geopark-alueiden yhteinen tehtävä

Yllä esitetyt Geopark-alueiden teemat kuvastavat maapallomme arvokasta geodiversiteettiä, jonka vaaliminen ja näkyväksi tekeminen on UGG-alueiden yhteinen tehtävä. Terminä geodiversiteetti on vielä varsin tuntematon, mutta moni meistä ymmärtää tunnetumman biodiversiteetin kautta, että termillä viitataan geologiseen monimuotoisuuteen.

Vuosittain lokakuussa vietettävä geodiversiteettipäivä on maailmanlaajuinen yhteisöllinen tempaus geodiversiteetin juhlimiseen. Päivää vietetään tänä vuonna toisen kerran, 6. lokakuuta (Geodiversityday 2023). Suomessa päivän kunniaksi järjestetään tänä vuonna valtakunnallinen Geopark-seminaari (Rokua Geopark 2023), jonka toteuttamisessa on mukana myös LAB-ammattikorkeakoulun ja Suomen viiden Geopark-alueen yhteinen Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hanke (LAB 2023). Seminaarin ideana on vahvistaa ymmärrystämme geodiversiteetistä historian, kulttuurin ja hyvinvointimme lähteenä sekä tärkeänä matkailun, tutkimuksen ja opetuksen kohteena (Rokua Geopark 2023).

Näkökulmia maapallon tarinaan

Maailmanlaajuinen Geopark-toimijoiden verkosto UNESCO Global Geoparks Network juhlisti tänä vuonna geodiversiteettipäivää julkaisemalla teemaa esittelevän videon, joka avaa kiinnostavia näkökulmia maapallon tarinaan ja ihmisen sekä luonnon vuorovaikutukseen (Linkki 1).

Video 1. Geodiversiteettipäivän video avaa näkökulmia maapallon tarinaan sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen. (Linkki 1)

Videon kansainvälisen näkyvyyden varmistaa se, että se on käännetty 46 eri kielelle. Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hanke on osallistunut videon suomenkielisen käännöksen laatimiseen. Geodiversiteettiteemaan liittyen hankkeessa on työstetty myös Suomen geopuistojen yhteistä tarinaa, joka on tarkoitus julkaista pian.

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkeen osatoteuttajat ovat Kraatterijärvi Geopark, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark, Rokua Geopark, Saimaa Geopark ja Salpausselkä Geopark.

Lähteet

Geodiversityday. 2023. Viitattu 5.10.2023. Saatavissa https://www.geodiversityday.org

LAB. 2023. Geopuistot kestävän matkailun vetovoimatekijöiksi. Hanke. Viitattu 5.10.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/geopuistot-kestavan-matkailun-vetovoimatekijoiksi

Rokua Geopark. 2023. Kutsu Geopark-seminaariin ja retkipäivään Rokualle. Viitattu 5.10.2023. Saatavissahttps://mailchi.mp/225b994dd0f6/kutsu-geopark-seminaariin-9086447

UNESCO. 2023a. Geoparks. Viitattu 5.10.2023. Saatavissahttps://www.unesco.org/en/iggp/geoparks/about

UNESCO. 2023b. Full list of UNESCO Global Geoparks. Viitattu 5.10.2023. Saatavissahttps://www.unesco.org/en/iggp/geoparks#full-list-of-unesco-global-geoparks

Linkit

Linkki 1. Geodiversity Day 2023. Video. UNESCO Global Geoparks Network. Viitattu 5.10.2023. Saatavissa https://youtu.be/zBLDPGEuCyM